Cypern tur-retur

Vejromskifte

Efteråret har taget fat og vinteren banker still på døren i Estland.

Efteråret har taget fat og vinteren banker stille på døren i Estland.

Klokken er lige knapt halv ni. Jeg tager elevatoren ned og går udenfor. Solen skinner fra en blå himmel. De sidste par dage er vinden gået fra en let lun til en kold brise (alt er relativt). Jeg tænker; det er snart tid til at finde vanter og hue frem. Jeg skynder mig videre ned til sporvognen, som tager mig ned til byen.

For godt et år siden sagde vi farvel til vores elskede solbeskinnede middelhavsø, Cypern, og goddag til et noget koldere klima i nord. Min mands arbejde førte os for snart 5,5 år siden til Cypern. Selv samme arbejde førte os sidste år til Estland. Havde nogen fortalt mig for 6 år siden, at vi i dag ville være udenlandsdanskere, er jeg ikke sikker på, at jeg ville have troet på dem.

Nu sidder jeg så her i Tallinn, har startet egen virksomhed og ungerne er begyndt på andet år i deres ’nye’ skole. I går skinnede solen, i dag snuskregner det og er tåget. Nogle dage savner vi det varme og stabile vejr i Cypern, andre dage nyder vi årstidernes skifte. Intet slår efterårets farvepragt og leg i de nedfaldne blade. Eller at kunne følge birkens udspring, og se, hvad der sker hver dag med bladene.

Hjem til Cypern!                                         

Cypern vil altid føles som at komme hjem. Vores søn er født der, vi har venner der og tusind minder. Det er nok heller ikke så overraskende, at vi valgte Cypern, som vores sommerferiedestination denne sommer. Knapt 4 uger blev det til for ungerne og jeg – Morten måtte pænt tage hjem på arbejde efter 3.

Tag et dyk i bølgen blå fraa Pafos' offentlige badeanstalt.

Tag et dyk i bølgen blå fra Pafos’ offentlige badeanstalt.

Allerede i lufthavnen føltes det som at komme hjem. Alt var velkendt og vi var så heldige at blive hentet af en ven. Vi gik udenfor. Klokken var 3 om natten og luften noget koldere end jeg lige husker den plejer at være den 21. juni. Faktisk gik der nogle dage, før varmen rigtig ramte øen, men så fik vi også lov til at mærke årets første hedebølge. Efter en kold og lang vinter, var det rart atter at blive rigtig gennemvarmet (og ikke pga. alt for meget overtøj, når man lige kommer ind udefra).

Vi lejede en ferielejlighed med fællespool og en bil. De første par uger gik mest med ren afslapning. De sidste par uger gik vores datter på sommerskole (halv dag) på sin gamle skole. Både i Cypern og i Estland holder skolerne ferie i 10 uger, så et eller andet skulle der ske.

Vand, is og hygge

Det bedste ved at være ved stranden, er at bygge sandslotte.

Det bedste ved at være ved stranden, er at bygge sandslotte.

Poolen var et kæmpe hit i Cypern for vores to vandhunde.

Poolen var et kæmpe hit i Cypern for vores to vandhunde.

Vores ellers så vante små svømmere, skulle lige i gang igen – men så blev der også svømmet og dykket i timevis. Vores 3,5 årige fandt pludselig ud af, at han både kunne dykke og svømme 5 meter selv. Så var vingerne ikke så spændende mere! Den store på 6,5 tilbragte nok mere tid under end over vandet.

Men det blev selvfølgelig også til strandture med vores venner. Her fik vi bygget mange ’flotte’ sandborge. Der blev spist is næsten hver dag, det må man nemlig godt på ferier. 😉
Ud over at få genset alt det kendte og hygget med venner, blev det også til en tur i Troodos. Feriens varmeste dag (45°+) valgte Mikkeline, at vi skulle køre op i Troodos. Morten og jeg kiggede på hinanden. Hvorfor ikke, sagde vi?!

Troodos-bjergene

Vi møder næsten altid en gedeflok på vores tur op til Troodos i Cypern.

Vi møder næsten altid en gedeflok på vores tur op til Troodos i Cypern.

Det tager ca. en time og et kvarter at køre op til Platres i Troodos fra Pafos. Lige inden man kører ind i Platres, ligger der på højre hånd en rebpark (Sparti Rope Park i Troodos). Kan varmt anbefales til alle klatrelystne sjæle. Børn skal dog være min. 5 år eller 1m høj for at prøve. De har dog sat en legeplads op også, hvis nu man har mindre børn med.

Vi startede med at få frokost på en af de lokale taverner. Det var søndag og de serverede kun traditionelle retter. Så det hoppede vi på. Derefter kørte vi lidt videre og parkerede ved ørred-dambruget. Derfra går der en sti op til Kaledonien vandfaldet.

Det er altid meget beroligende at gå langs den rislende å på vej til Kalendonia vandfaldet i Troodos.

Det er altid meget beroligende at gå langs den rislende å på vej til Kalendonia vandfaldet i Troodos.

Turen op til vandfaldet går langs en å. Det tager nok en time at gå op, alt efter tempo og hvor mange billedstop man laver. Vores to krudtugler havde meget travlt med at komme op til vandfaldet. Kort før vandfaldet, er der en bænk – her plejer vi at holde snack-pause – så det forventede de også denne gang.

Vandet i vandfaldet er pi… koldt. Der er flere, som stiller sig ind under strålerne. Denne gang nøjes vi dog med at få vores fødder til at sove i det kolde vand. Det er dog knapt så koldt, som det vand der fx løber i gletcheren i New Zealand.

Vi nåede vandfaldet i Troodos (Cypern) med højt humør.

Vi nåede vandfaldet i Troodos (Cypern) med højt humør.

Turen ned gik noget langsommere. Det plejer at være omvendt. Jamie valgte at udforske alt. Mikkeline studerede også sommerfugle, men havde god fart på ellers. Normalvis tager det 30 minutter at gå ned igen. Eller man kan fortsætte videre op mod Olympus (toppen af Cypern). I så fald er det praktisk at have en bil i begge ender af stien.

Der er mange vandrestier i Troodos, hvis man er til det. Vi nåede kun forbi det ene vandfald denne gang – men ikke langt fra Platres ligger der endnu et vandfald. Det kræver knapt så meget gåen (ca. 5 min). Vi havde en fødselsdagsaftale i botanisk have (se her) nær Mandria på vejen hjem. Perfekt måde at afslutte dagen på.

Vi trodsede heden og kiggede os rundt ved en af Cyperns dæmninger.

Vi trodsede heden og kiggede os rundt ved en af Cyperns dæmninger.

Vi lavede dog lige et stop ved dæmningen på vejen ned, og nød udsigten og de dansk-producerede vindmøller

Ikke så underligt vi havde to sovende børn, da vi endelig ramte Pafos senere samme aften.

Estland – Cypern – Danmark – Estland

Lidt kulturel skal man være, her kigger vi forbi Rosenborg slot i KBH.

Lidt kulturel skal man være, her kigger vi forbi Rosenborg slot i KBH.

Efter 4 fantastiske uger i Cypern gik turen via Danmark inden vi ramte Estland igen. Det meste af tiden blev brugt med familien. Men vi legede også turister i København. Min udvekslingsfamilie fra New Zealand kom forbi København på deres Europatur.

Vores store pige har fået læst en masse om Danmark, både Sigurts Danmarkshistorie og en bog fra Kronborg om den danske kongerække fortalt for børn. Selvom hun syntes det var spændende, vil hun nok svare, at Tivoli var det bedste ved hele ferien. Vi besøgte også Tivoli i december, beklædt i hvidt, og det kunne hun sagtens huske!

Hjemme igen…

Hjemme!? Hvor er det lige? Kan man godt have flere steder, som man kalder hjem? Det er i hvert fald svært ikke at kalde de steder ’hjemme’, som betyder noget for en og hvor man har eller har haft en god tilværelse.

Årets familiebillede ved Kaledonia vandfaldet i Troodos, Cypern.

Årets familiebillede ved Kalendonia vandfaldet i Troodos, Cypern.

 

Ferie & børn: Udfordringer ved at rejse (alene) med børn

Ferie med børn - Mikkeline & Jamie venter på flyet

Ferie med børn – Mikkeline & Jamie venter på flyet

Alle os der rejser med børn kender følelsen; nu kan der snart ikke gå mere galt! Det behøver så og sige ikke være børnenes skyld, det kan sagtes være forsinkelser, aflyste fly, missede forbindelser mm.

Men alt bliver bare en smule mere kompliceret, når der er børn at tage hensyn til også, især hvis du rejer alene og bliver nød til at tage alt – ja alt – med ud på toilettet, fordi din datter for 20. gang skal tisse – helst lige når du har fået mad, eller din søn skal have skiftet ble på det mest ubelejlige tidspunkt – gerne når flyet kører ud på startbanen, og du ved der går en rum tid, før lyset bliver slukket ved sikkerhedsselen!

Alene på tur med små børn

Mens vi venter på flyet i Pafos

Mens vi venter på flyet i Pafos

For et par uger siden begav jeg mig af sted fra Cypern via London til København – havde en enkelt overnatning i København før turen gik mod Tallinn i Estland, hvor vi skulle møde min mand. Jeg rejste alene med vores to børn, som er vante flypassagerer. Det har vi gjort før, så det var der ingen ben i!

Da jeg en måned inden afrejse bestilte billetter, valgte jeg kun at betale for én kuffert – men fordi det pludselig viste sig, at blive koldt i Danmark og Tallinn, skulle jeg have mere overtøj med end forventet. Det resulterede i en del håndbagage. Og når du rejser alene med to mindre børn, så ved du godt, hvem der kommer til at slæbe…

Pladsreservation og transit

Før vi kom så langt til selve flyveturen skulle vi lige tjekke ind – jeg havde så fået 3 pladser, hvoraf Jamie skulle sidde 4 rækker længere fremme i flyet. Manden ved skranken forklarede, at det var min egen fejl, da jeg ikke havde booket pladsreservation – fair nok – men normalt bliver børn på 2 år (som de kan se i systemet) ikke placeret separat fra deres forældre. Han var nu venlig nok og tilbød, at jeg kunne købe 3 sammenhængende pladser oppe foran. Øh, nej tak – det løser sig nok, sagde jeg – men det mente han ikke. Han var dog så venlig at tjekke en håndbagagekuffert ind gratis.

En af de mange transit på vores flyvetur

En af de mange transit på vores flyvetur

Selvfølgelig løste pladssituationen sig i flyet, stewarden sørgede for Jamie fik byttet plads med den rejsende, der ellers skulle have siddet ved siden af mig. Vi skulle med et sent fly fra Pafos, så regnede med sovende børn på turen. Bortset fra Jamie der var noget længe om at falde i søvn, så sov de og jeg også (næsten) hele turen til London.

Som sagt gik flyveturen fint, med undtagelse af, at Mikkeline kom til at tisse lidt i bukserne under nedstigningen – det blev dog fikset relativt let og uden postyr (bortset fra at jeg havde ALT vores bagage med på toilettet).

Da vi kom til London skulle jeg nemlig hente vores bagage og tjekke ind igen. Og det havde jeg nøje sørget for, at der var god tid til – 5 timer mellem at vi landede og til at vi skulle flyve videre. En mindre detalje jeg ikke havde gennemtænkt var, at klokken var 1 om natten da vi ankom til Gatwick. Og Check-in var ikke åben. Vi fandt dog heldigvis et sted at slå os ned (med en dårlig tv-udsendelse) indtil klokken blev 4 og det blev muligt at tjekke ind. Til alt held sov Jamie det meste af tiden og Mikkeline underholdt sig selv med spil på tabletten. Jeg selv fik ingen søvn!

Våde bukser og skrigende unger

Endelig skulle vi flyve det sidste stykke, og for at undgå endnu et tisseuheld, sørgede jeg for grunding aftisning af vores datter. Igen sov vi alle 3 på flyet og igen tissede vores datter i bukserne, hvad hun normalvis ikke gør!

Der stod jeg så, men to trætte børn, som bestemt ikke ville vækkes da vi skulle af flyet. Mikkeline skabte sig over sine våde bukser og nægtede at gå, jeg stod med Jamie og to håndbagagekufferter og en computertaske på armen. For at gøre ondt værre, så skulle vi op ad nogle trapper og forbi alle de passagerer der skulle med flyet tilbage til London.

En sød medpassagerer tilbød at tage kufferterne op ad trapperne og vi kom da også med noget jamren og modvillig gang hen til det første toilet vi så. Så blev der ellers igen skiftet bukser – heldigvis havde jeg alt børnenes tøj i de to håndbagager, så manglede ikke tøj! Jamren stoppede umiddelbart ikke her – den fortsatte, på trods af – at jeg fik placeret begge børn i en klapvogn. På det her tidspunkt ønskede jeg mig fremme ved mit mål!

Men det stoppede ikke her, vi var landet laaaaangt ude og da vi endelig kom til enden af det afsnit, skulle børn og kufferter ned af en rulletrappe. Mikkeline kunne pludselig ikke køre på rulletrappe selv mere og blev ved med at løbe op, så jeg ikke kunne få kufferterne ud på trappen.

Vi kom dog endelig ned, men jeg blev nødt til at sætte Jamie ned, da den ene kuffert ikke ville blive liggende oven på den anden og skulle bruge begge hænder til at køre dem – nu havde jeg så to hylende unger og 3 paskontrollører der alle kunne se det fine optrin med en træt, forslæbt mor og to skrigende unger der begge ville bæres.

Jeg kan godt røbe, at der KUN var vores ting tilbage på bagagebåndet, så længe havde det taget os at komme fra gaten til udgangen! Heldigvis blev det hele bedre, da vi havde fået vores klapvogn og store kuffert. Jeg kunne nemlig få plads til to håndbagager ud over to børn på klapvognen.

Vi kom godt af sted med metro, men først efter rejsekortmaskinen var holdt op med at melde om funktionsfejl. Der var styr på børn og små kufferter og med klapvognen i den ene hånd og den store kuffert i den anden hånd, gik alt fint lige indtil vi skulle med bussen!

Barnevogne og busregler

Og der ventes på bussen selfie :)

Og der ventes på bussen selfie :)

De fleste kender reglen med kun 2 klap/barnevogne pr. bus – to yngre førstegangsmødre (undskylder den bitre tone), spurgte om det var ok de tog pladserne, for de var på tur sammen… øh, ja sagde jeg, for jeg har ikke rejst siden i går aftes!

Nå, men det er vel København tænkte jeg, så der kommer nok snart en bus… jeg ventede og ventede og ventede og sørme så, 30 minutter senere kom der ikke kun én, men hele to rigtige busser! Heldigvis var der ingen brok fra børnene mens vi ventede, og vi så mange andre busser passere til Jamies store fornøjelse.

Men vi nåede vores mål, havde en forrygende dag hos min veninde og en kærlig faster der godt kunne se jeg var træt, og foreslog hun tog ungerne med på en legeplads, så jeg kunne sove lidt.

Af skade bliver man klog

Næste dag skulle vi så tilbage til lufthavnen, dog med mindre bagage og friske børn. Jeg var så heldig, at skulle flyve med SAS direkte til Tallinn. Fik tjekket alt ind, da det gik op for mig, at det var inkluderet i prisen!

Og fik så også lige denne kommentar med på vejen ved skranken… ’ja, det er lettest at rejse med så lidt håndbagage som muligt, når man rejser med børn’. Det siger du ikke, tænkte jeg… Ikke lige den kommentar jeg havde brug for!

På togtur tværs over Danmark

På togtur tværs over Danmark

Ud over den lidt prøvende tur til Danmark, så forløb alt helt anderledes på de 5 næste flyveture til og fra Tallinn, København og Pafos, både fordi:

  • At jeg valgte at have mindre håndbagage med (det kostede dog lidt)
  • At vi rejste om dagen
  • At ungerne ikke var trætte ved flyskift og sov en del af turen
  • At check-in var åbn i London og vi kunne gå direkte op og finde legerummet
  • At der ikke blev tisset i bukserne

Jeg kunne dog godt have undværet at skulle afbryde min frokost og kaffepause i lufthavnen, men når man hører ordene: ’jeg skal tisse’, så ved man godt at det IKKE kan vente! Så ALT blev pakket sammen og ALT kom med ud på toilettet. Det er så her, at livet bliver lidt lettere, når man rejser med flere voksne, så kan den ene løbe, mens den anden kan blive ved tingene/børn.

Konklusion: trætte børn og uforudsete hændelser gør rejsen lidt mere prøvende

Tallinn Lufthavn har heldigvis en legeplads til børn med krudt i numsen!

Tallinn Lufthavn har heldigvis en legeplads til børn med krudt i numsen!

Set i bagspejlet kunne turen have været meget værre og den lidt prøvende tur blev hovedsageligt forstærket af, at jeg var træt. Jeg havde ellers været forudseende og sovet til middag.

Jeg kunne også have haft skrigende børn på flyet – i stedet beviste de, at de var vant til at flyve og havde helt styr på, hvordan man opfører sig ombord på et fly. De måtte endda 2 gange sidde alene ved siden af hinanden i flyene, da det var mindre fly – for ikke tale om, at Mikkeline ville sidde ved siden af en hun ikke kendte.

Jeg priser mig nu alligevel lykkelig over, at når jeg næste gang flyver alene med børnene, så er det direkte og jeg bliver hentet i lufthavnen:)

10 facts om forældre og flyveture

10 ting forældre priser sig lykkelige over på flyrejser (især når man rejser selv med 1 eller flere børn):

  1. at der er handikaptoiletter, så man kan have ALT og ALLE med ind på toilettet
  2. at der er legerum eller legepladser (Tak: Gatwick, Athen og Doha… hvorfor er det ikke i fx København??)
  3. at man kan kigge på flyene og alle de aktiviteter der foregår udenfor
  4. at man IKKE bliver bedt om at gå først om bord, det er bare unødig venten til man kører ud på startbanen, og tid der gør børnene rastløse
  5. at børnene sover på turen (eller bare lidt af den)
  6. ikke at høre ordene ’jeg skal tisse’ eller fornemmer, at der er en ble som skal skiftes, når der minimum går 10 minutter før det er muligt at komme på toilettet
  7. igen, ikke at høre ordene ’jeg skal tisse’ lige så snart der er kommet mad – det ikke den nemmeste opgave i verden at få omplaceret bakkerne
  8. når andre tilbyder at hjælpe i prøvende situationer (selvom man måske føler: jeg kan godt klare det hele selv)
  9. at børnene ikke skaber sig og forstyrrer de andre medpassagerer – det jo sjovere at pege finger af andres børn og sole sig i ens egne børns eksemplariske opførsel
  10. at flypersonalet ser lidt igennem fingre med reglen om, at der kun må være 2 personer på toilettet, især når man rejser alene med to små børn – Reglen kan heldigvis omgås ved at lade døren stå lidt åben!

Frugt er godt – smag den lokale frugt i Cypern

Cypern byder på frisk frugt året rundt, men det er ikke kun frugttræer som vi kender dem, der byder på friske frugter. Smag fx kaktussens frugt - den prikkende pære.

Cypern byder på frisk frugt året rundt, men det er ikke kun frugttræer som vi kender dem, der byder på friske frugter. Smag fx kaktussens frugt – den prikkende pære.

En af fordelene ved at bo på Cypern er, at vi kan få frisk lokal frugt og grønt året rundt. Det varme og milde klima er perfekt til at dyrke frugt og grønt i. Er der noget bedre end friske råvarer, som ikke har rejst jorden rundt inden det når ud i butikkerne!

De importerede produkter kan du dog stadig finde, for selvom mulighederne er mange her, er det kun en lille ø. Derudover tager det tid at dyrke frugt og grønt, og mange frugter er modne på bestemte årstider.

Hvad der også er værd at tage med er, at de lokale frugter og grøntsager er noget billigere end de importerede. Dette skyldes blandt andet færre transportudgifter og det faktum, at lønniveauet er noget lavere her end mange andre steder i Europa.

Én ting jeg gerne vil rose cyprioterne for, er, at de forstår at værne om deres lokale landmænd og frugtavlere. Selv de små producenter af frugt og grønt kan sælge deres varer til de store kæder.

Du ser også flere boder langs landevejen, hvor der sælges frisk frugt og grønt. Gør et stop og se hvad de har at byde på – og så støtter du den enkelte frugtavler direkte.

Hvilken årstid er frugterne klar til at blive høstet?

Det er ikke et fremmede syn, at se åbne ladvogne og lastbiler læsset med frugt og grønt. Og mens du kører rundt i landskabet, vil du også se massere af vinranker, bananpalmer og frugttræer. Alt afhængig af, hvornår du besøger Cypern, vil det være højsæson for forskellige frugter.

Hvis der er en bestemt frugt du gerne vil smage på din ferie i Cypern, så se med herunder, for at finde ud af, hvornår du skal rejse til Cypern:

Frugt                                  Årstid for høst

Æbler                                  Juni – oktober

Abrikoser                           Juni – juli

Advokado                          Mere eller mindre året rundt

Bananer                             September – April (de vokser kun i Pafos og er kortere og sødere)

Kirsebær                            Maj – juli

Figner                                 August – November

Papaya                               Juni – September

Grapefrugt                        Oktober – marts

Vindruer                            Juni – oktober

Honningmelon                 Sidst i juli – September

Citroner                             Året rundt

Ferskner                            Juni – september

Pærer                                 August – september

Blommer                           Juni – august

Granatæbler                     September – oktober

Appelsiner                         Oktober – juni (der er forskellig høsttider for appelsiner, afhængig af sort)

Jordbær                             Næsten hele året rundt, de smager dog af mest i maj-september

Mandariner                      November – februar

Tomater                            Året rundt

Vandmelon                       Maj – oktober

Japansk Mispel                 April -maj

Pomelo                              Oktober – april

Prikkende pærer              September – december (også kendt som prickly pears – frugt fra en kaktus)

Anbefalede lokale frugter

Næste gang du skal ud og handle på din ferie, tag ind i en af de lokale frugtmarkeder og prøv nogle af de lokale frugter. Jeg kan varmt anbefale deres vandmeloner, søde bananer, de japanske mispels og pomelo.

Bananer

Der dyrkes bananer i Pafos-regionen på Cypern - små og søde bananer.

Der dyrkes bananer i Pafos-regionen på Cypern – små og søde bananer.

De lokale bananer er noget mindre og sødere end dem vi kender i Danmark. Perfekte til en hurtig snack eller til ungerne, når i er på tur.

Bananerne vokser dog kun i Pafos-regionen. Du kan ikke undgå at støde på en eller ti plantager, hvis du følger kystvejen fra Pafos til Akamas.

Pomelo

Pomelo er en blanding mellem en grape og appelsin. Den tager dog lidt tid at pille, da skralden er tykkere end fx appelsiners og det ’skind’ der gemmer frugten kan være ret sej. Selve ’kødet’ er mere fast end appelsiners, men du kan let fjerner det fra skindet uden at blive dækket af frugtsaft.

Appelsiner

Bliver vi i samme familie som pomeloen, kan de lokale appelsiner også anbefales. Vær blot opmærksom på, at der er forskellige sorter, og nogle af dem er bedst til friskpressede juice, mens andre giver en sød og velsmagende oplevelse.

Japanske mispel

De japanske mispel minder lidt om blommer, men er sødere i smagen (når moden, ellers kan de godt være lidt bitre). De kan spises med eller uden skrald. Jeg foretrækker at fjerne skralden, som let lader sig fjerne og kan gøres uden en kniv. Mispel frugten bliver dog hurtigt lysebrun, hvis du fjerne skralden, så spis dem friskskraldet.

Prikkende pærer

Pas på tornene på de prikkende pærer, ellers får du, som navnet antyder, prikkende hænder!

De prikkende pærer (prickly pears) kommer fra figenkaktussen. De spises bedst afkølet og med skralden skåret af. Som navnet antyder, er det en prikkende/stikkende frugt. Selve frugten er gul eller rød med små brune pletter på. De brune pletter er ikke almindelige pletter. Det er små kaktustorne, som får din hånd til at prikke helt vildt og som er svære at få af igen. Bare spørg min kære husbond!

Det er derfor heller ikke uden grund, at der ved siden af dem i supermarkedet ligger en tang, som du kan tage dem med! Sørg for ikke at rører ved selve skralden, og sæt dem i køleskabet indtil de skal nydes. Brug en gaffel og en kniv til at skære skralden af med, eller vask dem med en børste for at få tornene af først.

Sådan ser de prikkende pærer ud, når de er blevet pillet.

Sådan ser de prikkende pærer ud, når de er blevet pillet.

Skulle du være så uheldig at få nogle af de prikkende torne på hånden, kan du enten gnide hænderne i madlavningsolie og derpå vaske dem af eller bruge tape til at fjerne dem.

På Cypern sylter man ofte frugten i noget sødt stads eller laver syltetøj mv. ud af dem. Jeg kan ikke helt beskrive smagen, men det minder lidt om mango og granatæbler blandet sammen, da frugtens spiselige sten er lidt hårde i det.

Figen og abrikoser

Danskere er bedst kendt med tørrede figner og abrikoser. Her på Cypern derimod spises de oftest friske. Jeg har ikke altid været den store fan af de tørrede figner og abrikoser, men jeg elsker de friske udgaver af slagsen.

Vandmeloner

Sidst men ikke mindst, så har de nogle fantastisk, saftige og store vandmeloner. Heldigvis kan man købe afskåret stykker, da det næsten er umuligt at nå at spise en hel vandmelon selv. Vandmelonen er rigtig god i sommervarmen. En kold vandmelon er både forfriskende, afkølende og læskende.

Frugt sælges stykvis og til kilopris

Hvis du gerne vil smage flere forskellige frugter, kan du nøjes med at købe én af slagsen. De fleste frugtmarkeder og butikker sælger deres frugt stykvis og prisen afhænger af vægten – lige som i gamle dage i Danmark. Du kan derfor smage mange forskellige frugter, uden at bekymre dig om, at de når at blive dårlige.

Rigtig god smagsprøvning!

 

Forår i Cypern

Så er foråret på vej og havemøblerne sætte frem!

Så er foråret på vej og havemøblerne sætte frem!

Foråret nærmer sig officielt Cypern, om knap en uge kan vi skrive 1. april – en dato som ifølge vejrstatistikkerne er garanti for varmere og mere stabilt forårsvejr. Men det er ikke kun datoen, som er tegn på sol og sommer, for på lørdag er det atter blevet tid til at stille urene frem og ikke mindst havemøblerne ud! Eftersom vores havemøbler står ude hele året, må det blive hynderne som skal frem.

Vi fik fint besøg i marts - der kom lige en knæler på besøg.

Vi fik fint besøg i marts – der kom lige en knæler på besøg.

Cypern blev ramt af den hårdeste vinter i 20 år, med snefald på lavtliggende områder. Januar og februar bød på mange kolde, våde og blæsende dage, som kun svagt blev forbedret i begyndelsen af marts. Marts måned bar præg af et noget ustadigt vejr, hvor du den ene dag skulle iføre dig en varm og vindtæt jakke og den næste kunne færdes uden for i shorts og T-shirt. Varmen er dog ved at vende tilbage og vi glæder os!

Cypern i april

Der går 7 lørdage fra fasten starter (grøn mandag) til den slutter ved påske - cyprioterne anvender en syvbenet (fastende) dame til at tælle ned - hver lørdag klippes der et ben af.

Der går 7 lørdage fra fasten starter (grøn mandag) til den slutter ved påske – cyprioterne anvender en syvbenet (fastende) dame til at tælle ned – hver lørdag klippes der et ben af.

Det er ikke kun foråret som begynder i april, i år (2015) begynder forberedelserne og fejringen af påsken også i april. Der er knap to uger til påske på Cypern, som i år falder ugen efter den danske påske, men øen er allerede ved at iføre sig sit påskeskrud.

Påsken er det helt store her på Cypern – årets begivenhed og afslutningen på fasten. Fasten startede Green Monday (grøn mandag), hvilket er 7 uger inden påske. Der er tradition for at have en 7 benet dame hængende (i papir eller pap), og hver lørdag fra grøn mandag indtil påske, klippes der således et ben af. Vi er dog lidt bag efter, så på lørdag ryger der vist 3 ben!

For vores vedkommende byder dette års april – som også er begyndelsen på vores 4 år i Cypern – på flere besøg hjemmefra. Vi starter denne sæsons besøg med min mor, som primært kommer for at passe børnebørn – og så måske lige for at nyde de varmere temperaturer.

Morten og jeg har dog ikke de vilde planer, men jeg har meldt mig til Legion Run, hvilket er et 5 km forhindringsløb der afholdes for anden gang her på Cypern. Morten er min supportgruppe, selvom jeg skal løbe sammen med en større gruppe af mine venner. Vi løber for en velgørenhed – i år er det for ’Leber Congenital Amaurosis’ – RDH12 – som er en øjensygdom der langsomt gør en blind.

Et er sikkert, efter udmeldingerne om dette års forhindringer, så vil jeg være dækket i mudder, når jeg krydser mållinjen – kravlende på maven under et 20 meter langt hønsenet, fyldt med bildæk og andre forhindringer. Jeg vil skulle dykke i 2 isbade, kravle over og under forhindringer – mange af dem meget mudret – kravle 5 meter op ad et reb mv. og så tilbagelægge de 5 km, som ruten udgør. Som bonus oveni, vil der hele dagen være musik og højt humør!

Sandkassen blev gjort forårsklar og skulle straks indvies.

Sandkassen blev gjort forårsklar og skulle straks indvies.

Hvor om alting er, så passer min mor børn og morten og jeg smutter til løb / fest – og så bliver det også til en overnatning uden børn. Jeg glæder mig dog mest til at give Morten et kæmpe kram efter løbet, fuld af mudder 😉

Efter første besøg kan vi så holde en stille og rolig påske. Vi har ikke de vilde planer, men der dukker sikkert lidt op. Når påsken er slut, er det blevet tid til at byde næste hold gæster velkommen. Jeg håber der bliver masser af tid til at hygge og indhente flere års manglende fredagsspil!

Herefter lakker april mod enden og der er endnu et besøg i vente i form af endnu et hold bedsteforældre. Jeg vender stærkt tilbage når sommeren er kommet nærmere. Neden for kan i dog kort læse om vores første 3 måneder af 2015 her på Cypern.

Marts, februar & januar

Mine små hjælpere - håber de er lige så vilde med at hjælpe til, når de bliver store!

Mine små hjælpere – håber de er lige så vilde med at hjælpe til, når de bliver store!

Ja, vi tager lige månederne baglæns. Ud over 3 udenlandsrejser og Jamies utallige mellemørebetændelser (x4), så er der ikke så meget at berette om – som i alle kender til, er det blevet hverdag med arbejde, børnehave, udflugter, besøg hos venner, legeaftaler mv..

I januar gik turen som sagt til Danmark, hvor børnene og jeg overraskede min far på hans 60 års fødselsdag – vi havde en fantastisk uge i det danske, som hovedsageligt blev tilbragt på Falster. Jeg fik set nogle enkelte venner og størstedelen af familien.

Jamie elsker at tage til vandet og især at lege med sand i marts-solen

Jamie elsker at tage til vandet og især at lege med sand i marts-solen

I februar var jeg så heldig at have en hel weekend for mig selv – turen gik til London – hvor min kære veninde Mona slog mig følge. Vi havde nogle dejlige dage samme med shopping, snak og metro-kørsel (der var selvfølgelig sporproblemer/arbejde- så måtte være lidt kreative fra tid til anden).

Marts bød på endnu en tur til Danmark – denne gang var det dog kun Morten og Mikkeline der skulle af sted. Mortens bedsteforældre havde diamantbryllup og det skulle fejres. Da Morten havde forskellige andre gøremål på turen, tilbragte Mikkeline dagene hos farmor og farfar – jeg tør godt sige, at hun helt sikkert er blevet forkælet maks., både af bedsteforældre og onkler/fastre.

Jamie måtte atter en tur på sygehuset.

Jamie måtte atter en tur på sygehuset.

Det betød så 10 dage alene hjemme med Jamie (hvor af de første 4 blev tilbragt på sygehuset med en sygdomsramt Jamie – feber krampe fulgt af halsbetændelse/mellemørebetændelse/øjenbetændelse/eftervirkningen på MMR-vaccinen og så lige tænder). Resten af ugen var der dømt mor og Jamie hygge, så han blev naturligvis hjemme fra børnehave næsten alle dagene. Da vi nåede weekenden var det dog tid til, at der skulle ske noget igen, så vi var både i legestue og på skovtur med nogle venner.

På skovtur nær peigia - Jamie er i fuld gang med at male sten.

På skovtur nær Peigia – Jamie & Sofia er i fuld gang med at male sten.

Mandag gik turen til lufthavnen, hvor undertegnet havde glædet sig til at kramme sin datter – men nej, det kram lod vente på sig, da hun hellere ville drøne rundt i lufthavnen med Jamie! Nu er vi alle fire atter samlet og der går lidt tid, inden de næste rejser dukker op.

Vinter i Cypern

Frokost på altanen 1. juledag 2014

Frokost på altanen 1. juledag 2014

 

Så blev det atter vinter i Cypern, og vi har måtte klæde os varmere på. Den første forsmag på vinteren kom i december, hvor vi havde en lille uge med koldt og vådt vejr. Heldigvis var det hurtigt overstået og vi kunne nyde godt af 24 grader 1. juledag, hvilket blev fejret med frokost på altanen. I vintermånederne er det oftere varmere udenfor end indenfor. Det med at isolere husene er en by i Rusland her. Så man føler lidt, at man fyrer for gråspurvene, idet al varmen langsom siver ud i væggene og igennem sprækker.

December i Cypern

Der blev bagt småkager og gærklejner til jul

Der blev bagt småkager og gærklejner til jul

December måned 2014 stod på hygge og forberedelse til jul. Morten og Mikkeline købte juletræ den 22. november, så naturligvis skulle træet op samme dag! Det skal lige nævnes, at hernede har man plastikjuletræer, så det havde vi naturligvis også. Træet kan så normalvis gemmes til året efter, bare ikke lige vores, da jeg kom til at ødelægge det! Derudover fik Mikkeline og jeg lavet havregrynskugler samt bagt småkager og klejner til den store guldmedalje.

Det blev også til en danskerjulefrokost, hvor børnene fik rig mulighed for at være kreative med både maling, lim, papir og saks. Behøver jeg sige, at der var temmelig roddet efter 7 børn havde været i gang med at klippe klistre. Heldigvis var vejret skønt og vi kunne sidde ude på teressen.

Juletam-tam med de andre danskere i Paphos

Juletam-tam med de andre danskere i Paphos

Vi valgte at blive i Cypern til jul, men derfor skulle vi ikke snydes for and og flæskesteg. Vi holdt jul med 2 andre danske familier, og vi havde alle hver i sær noget med til julebordet. Vi havde æbleskiver og ris a la mande med, dem der lagde hus til stod for det tunge læs med selve hovedretten og hvad dertil hører, når vi snakker julemad. Den sidste familie kom helt fra Limassol, så de stod for drikkevarerne.

Der synges og danses om juletræet

Der synges og danses om juletræet

Familien Madsen julen 2014

Familien Madsen julen 2014

 

Det var en rigtig hyggelig aften og vi gik fra bordet prop-mætte. Børnene kunne ikke vente på gaverne, men før de var så heldige at måtte åbne deres gaver, stod den på dans og sang rundt om juletræet.

 

Krybbespil og englesang

Mikkeline og Jamie havde travlt i børnehaven hele december, der blev klippet og klistret, øvet krybbespil og taget billeder med julemanden – hvilket Jamie ikke var den store fan af :) Der blev gjort rigtig meget ud af at lære børnene om julen og dens traditioner i børnehaven. De fik også serveret engelsk julemad lige før juleluk. Generelt får de dog varm mad hver dag i børnehaven, som er både sundt og nærende.

Mikkeline var simpelhen ‘høj’ på alt det som julen bringer og hun glædede sig virkelig til juleaften – det var derfor også meget svært at forklare hende, at nu er julen slut! Hun så juletræer alle steder, bare det lignede et træ, så var det et juletræ!

Et er dog sikkert, hun har helt styr på juleevangeliet, og hvem Josef, Maria og Jesus er. Jeg måtte tage julepynten ned mens hun sov, for ellers ville hun ikke lade mig fjerne det! Det hjalp dog, at jeg lod juletræet stå, og at det blev pyntet med nytårshalløj.

Jamie møder julemanden for første gang, ikke just den store succes

Jamie møder julemanden for første gang, ikke just den store succes

Mikkeline var en af englene, som viste sig for hyrderne på marken

Mikkeline var en af englene, som viste sig for hyrderne på marken

Mikkeline og Jamies børnehave opførte krybbespil for deres forældre, der blev både sunget på engelsk og græsk.

Mikkeline og Jamies børnehave opførte krybbespil for deres forældre, der blev både sunget på engelsk og græsk.

 Snevejr og skøjter i Cypern

Et snebedækkede Troodos

Et snebedækkede Troodos

Den 1. januar slog vejret om og vi oplevede nu rigtigt vintervejr på Cypern. De første par uger af januar bød på rigtig koldt, vådt, blæsende og gråt vejr. Temperaturene faldt til omkring 2 grader om natten og 9 om dagen – ganske uhørt i forhold til normalen (i hvert fald ude ved kysten). Med det kolde vejr kom der naturligvis også sne i Troodos-regionen, som ligger knap 2 km over havets overflade.

Cyprioterne bygger snemænd på deres biler og kører dem derefter ned til havet.

Cyprioterne bygger snemænd på deres biler og kører dem derefter ned til havet.

 

Da vejene atter var ryddet for sne og der blev åbnet for almindelige biler, kørte vi en tur op i sneen for at bygge en snemand – hvis du spørg Mikkeline, så hedder den Olaf og står der endnu (fra filmen Frost). På Cypern er der tradition for, at bygge en snemand på bilen, og så kører ned til kysten med den. Det er dog tvivlsomt, at snemanden holder hele vejen, både fordi det tager omkring 30 minutter at kører ned/ud til kysten og fordi temperaturen gradvist stiger, jo længere ned ad bjerget du kommer.

Vi havde en dejlig tur i sneen og der var også lige tid til et smut på legepladsen, som ligger lidt fra toppen af Olympus (højeste bjerg i Cypern).

Udsigten på vej ned fra Troodos

Udsigten på vej ned fra Troodos

Der blev også tid til en vippetur i Troodos

Der blev også tid til en vippetur i Troodos

Der gynges og storesøster Mikkeline syntes det er sjovt at gynge lillebror Jamie

Der gynges og storesøster Mikkeline syntes det er sjovt at gynge lillebror Jamie

Familien Madsen på tur i Troodos i januar

Familien Madsen på tur i Troodos i januar

Mikkeline nyder sneen

Mikkeline nyder sneen

Mikkeline nyder sneen i fulde drag, Jamie har noget svært ved at gå rundt, han bliver ved med at falde, så beslutter sig for at nyde udsigten siddende

Mikkeline nyder sneen i fulde drag, Jamie har noget svært ved at gå rundt, han bliver ved med at falde, så beslutter sig for at nyde udsigten siddende

Jamies første gang i sneen

Jamies første gang i sneen

 

 

 

 

 

 

 

Mikkeline øver sig i at stå på skøjter med Morten

Mikkeline øver sig i at stå på skøjter med Morten

Et par dage efter vores tur til Troodos, læser Morten på nettet, at man kan stå på skøjter i Cypern. Først læste jeg det som om, at det kun var i januar, at det var muligt, men der tog jeg fejl. I Limassol, som er Cyperns 2 største by, ligger der et indkøbscenter, hvor man kan stå på skøjter hele året rundt.

Morten valgte at holde fri på den officielle helligdag, nemlig Helligetrekongers dag den 6. januar – og af sted vi kørte. Eftersom det var helligdag, var det kun legelandet, som var åbent i indkøbscenteret, men så blev vi hellere ikke fattige, selvom det kostede 26 euro for leje af skøjter og en hjælpe-sæl.

Mikkeline har fået lidt mere styr på skøjterne og har begivet sig af sted uden sin hjælpe-sæl - far-Morten giver en støttende hånd

Mikkeline har fået lidt mere styr på skøjterne og har begivet sig af sted uden sin hjælpe-sæl – far-Morten giver en støttende hånd

Morten har stået en del på skøjter som barn, men det var Mikkelines første tur ud på isen. Heldigvis havde vi lejet en hjælpe-sæl, som hun kunne støtte sig til, ellers var det 100% blevet til Bambi på glatis.

Med Mortens tålmodighed og trænerevner, så kom hun faktisk til at kunne bevæge sig rundt på isen, kun hjulpen af en kyndig far-hånd. Ind imellem fik hun dog en pause fra træningen, idet man også kunne sidde på sælen. Så ‘fløj’ hun rundt på isen, mens morten skubbede sælen rundt.

Efter de kolde indslag med tur til sneen og skøjtetur, var det atter tid til at begynde børnehaven igen – men dog kun for en kort bemærkning. Børnene og jeg havde nemlig købt flybiletter til Danmark, hvor planen var, at vi skulle overraske min far på hans fødselsdag. Min far blev 60 og han blev både overrasket og meget glad for at se os.

Efter en ugen i Danmark gik turen atter tilbage til Cypern, hvor vi blev modtaget med kys og kram af Morten. Heldigvis er vinteren begyndt at vise sig fra sin pæne side og vi er atter tilbage til de 15 grader om dagen. Dermed ikke sagt, at husene er varme indefor. Lad os se, hvad resten af vinterne her i Cypern byder på. Forhåbentlig endnu en tur i sneen og en tur på skøjter.

Så er der kun tilbage at ønske jer alle godt nytår og vi håber at få set så meget familie og så mange venner som muligt hen over år 2015. Vi kommer desværre ikke så meget hjem i år, men i er velkommen til at besøge os her på solskinsøen:)

Kram fra familien Madsen

 

Sensommer i Cypern

Sensommer i Cypern

Sensommer i Cypern

Så er der atter nyt på bloggen. Sommeren kom og gik og vi er nu gået ind i, syntes jeg, den bedste tid på året: SENSOMMER! Sensommeren i Cypern starter den 1. september – vejret skifter, underligt nok, på dagen – dagtemperaturen når stadig de 30 grader, men nætterne bliver nu køligere.

Sommer og sol i Cypern

Light House beach - Paphos Cypern

Strandtur – Light House Beach – Paphos, Cypern

Strandtur

Strandtur – coral bay

Igen i år bød Cypern på sommer og sol – men det mærkede i jo heldigvis også til hjemme i DK! Jeg tror dog, at temperaturen og fugtigheden var noget mildere i år, hvilket bestemt ikke gjorde noget. Det skal dog nævnes, at vi under vores første sommer i Cypern ikke var klimatiseret og sidste sommer var jeg gravid. Og som de fleste gravide kan nikke genkendende til, så er varme og øget blodmængde ikke en god kombi. Mortens løsning og motto gennem hele sommeren: Drik mere vand! Hvilket i og for sig er korrekt! Desuden hjælper det også at træne en masse, da det øger antallet af ens svedkirtler, og man kan dermed bedre komme af med varmen.

Derudover er det jo også altid fedt at hoppe i en pool eller i havet, når solen og varmen koger én op indefra. Heldigvis har vi to vandhunde af børn, som elsker vand og sand! Vi var derfor ofte ved vandet eller på besøg hos nogle venner med pool (et stor tak til jer).

Sand & vand

Strandtur – Coral Bay

Begge børn går til svømning, hvis man kan kalde Jamies babyplask for svømning:) Mikkeline til gængæld er blevet en rigtig vandhund og startede sin første svømmetime efter ferien med at svømme 10 meter uden vinger/bælte mv. Hun elsker at hoppe i fra kanten og er ikke til at drive op ad vandet igen, hellere ikke altid fra badekarret. Nu da vi er kommet ind i Oktober, syntes hun dog det er lidt koldt at hoppe i, men så leger hun bare ved kanten og sniger sig i af og til.

Bryllup i Danmark

Klar til bryllup

Klar til bryllup

 

Vores sommerferie var i år delt ud på to ture til Danmark. Begge gange var hovedformålet et bryllup, som så blev omkredset af besøg af venner og familie rundt om i Danmark.

Kom maj du søde milde…

I maj var vi til et fantastisk forårsbryllup i Maribo – hvor min fætter og tilkommende gav hinanden et “ja” i Maribodomkirke. Vejret var perfekt, brudeparret smukt og omgivelserne skønne. Jamie var som det eneste barn (baby) med til festen, men han valgte at sove det meste af tiden. Han var kun vågen under selve vielsen, hvor han kom med enkelte kommentarer til præstens alt for lange og melankolske prædiken. Han valgte dog også at gøre min kjole beskidt inden vi forlod kirken!

Knuthenborg

Abernes fodres i Knuthenborg

Abernes fodres i Knuthenborg

På fars skuldre er jeg i sikkerhed - når nu æslerne løber vildt!

På fars skuldre er jeg i sikkerhed – når nu æslerne løber vildt!

Faster Caroline havde taget turen fra Århus til Falster, hvor hun og Mikkeline hyggede sig mens vi andre festede til brylluppet. Vi kom i seng ved 4-tiden og så var det ellers op igen ved 6-tiden for mit vedkommende, der var Jamie nemlig frisk! Ja, det tror jeg, han havde jo sovet mere eller mindre hele aftenen og natten.

Jeg var dog så heldig at få en lille lur om formiddagen før vi tog i Knuthenborg dyrepark med Carolline. Vi have en hyggelig dag, på trods af søvnmangel. Af højdepunkter fra vores tur kan nævnes: Morten, Caroline og Mikkeline blev næsten løbet ned af nogle æsler –

Pas på - vildtløbende æsler

Pas på – vildtløbende æsler

Caroline sprang for livet og Morten (med Mikkeline på nakken) vurderede, at de nok løb uden om. Det gjorde de heldigvis også.  Vi brugte så 20 minutter på at se på næsehorn (Morten var meget fascineret af dem, og med ham bag rettet var der ingen vej uden om), vi så ulveunger, gav aberne mad og jo, så så vi lige lidt mere næsehorn… Bare ærgerligt Mikkeline, ingen tid til at besøge den ellers flotte og store legeplads.

Mortens ynglingsdyr i Knuthenborg

Mortens ynglingsdyr i Knuthenborg (Danmark)

Skarlagensfeber

Mikkeline blev så også syg, i første omgang troede vi at hun havde fået en allergisk reaktion på alle de friske jordbær, som hun fik fortæret! Men da udslettet blev værre og værre og symptomerne ikke forsvandt, blev min veninde Lisbeth og jeg enige om, at det krævede en tur til lægen! Hun fik så konstateret skarlagensfeber, heldigvis havde både Lisbeth, Alexander og jeg haft det, så der var ingen risiko for smitte. Jamie fik stadig bryst, så han blev beskyttet af antistoffer.

Besøg af familien Kirkegård

Trodos - Cypern

Trodos – Cypern

Vi var så heldige at få besøg midt på sommeren af familien Kirkegård. De havde lejet en ferielejlighed i byen med pool, som p.g.a. årets første hedebølge, blev brugt flittigt.

Det var super dejligt at se dem, og Mikkeline nød at lege med Julius, Bertram og Johanne. Hun var også så heldig at holde fri fra nursery en af dagene, hvor hun legede med børnene hele dagen. Er 100% sikker på hun nød det, men tror bestemt også at Søren og Mona var trætte om aftenen :)

Augustbryllup

I august gik turen atter mod Danmark, denne gang stod den på århusiansk bryllup i Åbyhøj kirke. Her gave Jesper og Maj hinanden deres ja. Igen en fantastisk dag, god mad, glade gæster og et smukt brudepar. Børnene blev passet af farmor og farfar i Herning, så det var vores første “fridag” sammen siden Jamie blev født. Vi nød at kunne sove længe dagen efter festen, uden at skulle op p.g.a. nogle friske børn. Er helt sikker på, at bedsteforældrene også nød at have dem på egen hånd.

Danmark rundt

Legoland 2014

Legoland 2014 (Danmark)

Så skal der slukkes ildebrand!

Så skal der slukkes ildebrand!

Som så ofte, når vi besøger Danmark, går turen rundt i det danske land. Vi nåede i denne omgang forbi Herning, Legoland, Tørring, Århus, Aros, København, den blå planet, Falster og Lalandia i Rødby.

Både Legoland (med farmor/farfar), Aros (med Morten), den blå

Pas på fingrene, krabberne bidder!

Pas på fingrene, krabberne bidder! (Den blå Planet, Danmark)

Duplo-Monorail-tur

Duplo-Monorail-tur (Legoland Danmark)

planet (med faster Pernille) og Lalandia (med Falster familien) var et kæmpe hit hos Mikkeline, som stadig snakker om det. Så sent som i går snakkede hun om hammerhajer, lalandia, monkey tonki og legobyen!

Flytning internt i Cypern

Noget af altanen, set fra øst

Noget af altanen, set fra øst (Pafos – Cypern)

Inden vi tog til Danmark for anden gang denne sommer, kiggede vi lidt på lejligheder. Vi var egentlig rigtige glade for vores nu daværende lejlighed, men ønsket om en større altan fik os til at kigge rundt. Faktisk behøvede vi ikke kigge længere end over gaden, for at se, at der var en penthouse-lejlighed til leje.

Den nye altan udforskes...

Den nye altan udforskes…

Vi så lidt forskellige steder, men endte med at skrive under på en lejekontrakt til et 3(4) værelses penthouse skråt over gaden. Dette skete om fredagen, hvor vi rejste til Danmark mandag. Det der solgte lejligheden, var den fede store altan, som går rundt om halvdelen af lejligheden.

Da vi atter landede i Larnaca den 30 august, efter en god ferie, var vi godt klar over, at de næste 10 dage ville blive travle – det var tilbage på arbejde, Jamie startede nursery med Mikkeline og der skulle pakkes + gøres rent.

Rengøring af lejligheder

Det med rengøringen kom vi heldigvis let hen over, da vi havde en til at tage det grove. Men det var også tiltrængt med rengøring, den nye lejligheden havde stået tom en del tid og var meget meget støvet.

Da lejligheden var rengjort, begyndte vi at flytte nogle af vores ting og købe det, vi nu manglede. Vi lejede nemlig møbleret i den gamle lejlighed og hvad er et hjem uden gryder, tallerkener og bestik! Lørdag kom der en god håndfuld venner og hjalp. Så blev der ellers gået i pendulfart mellem de to lejligheder. Selve flytning gik hurtigt og bagefter stod den på kage og hjemmelavede pizza til vores hjælpsomme flyttefolk.

Hvis vi lige bliver i rengøringenstegn, så var vores rengøringsdame så uheldig, at lukke sig selv ude på en hems foran vores soveværelsesvindue. Havde hun ikke haft sin telefon i lommen, så havde hun nok stået der endnu:) Hun ringede i ihvertfald og sagde; mrs. Lotte, jeg har brug for din hjælp… jeg troede først, at hun ville have hjælp med at flytte det tunge TV. Kunne nu ikke lade være med at grine, da hun fortalte, hun var kommet til at lukke vinduet helt og nu ikke kunne komme ind i lejligheden igen! Sendte Morten og Mikkeline over for at komme den nødstedte til hjælp!

El & vand i Cypern

Når man flytter, både til, fra og internt i Cypern, så er der to ting, som jeg lige havde glemt! Nemlig at man selv skal få både el og vand slået til / afmeldt. Jeg ringede til min udlejer samme aften, som jeg havde hentet nøglen om formiddagen – af den simple grund – vi havde ingen strøm! Han kunne så minde mig om, at vi selv skulle gå ned på el-værkets kontor og få det tændt. I samme ombæring mindede han mig om, at det samme gjaldt for vand.

Her er det så, at jeg som kvinde og ikke stående på lejekontrakten kommer til kort – det er nemlig kun Morten, som kan få gjort alt dette – hvilket betyder at han måtte med rundt i byen til de forskellige steder og få styr på el og vand. Det positive var, at det kun sammenlagt tog 1 time inkl. kørsel.

Vi havde 10 dages overlap på de to lejemål, så vi sagde udtrykkeligt, at ikke ville have slukket for strømmen i den gamle lejlighed før den 9 september. I den nye skulle de derimod tænde for strømmen dagen derpå. Vandet kunne de tænde inden for at par timer. Dette er tirsdag vel og mærke.

Onsdag aften, går vi alle 4 lige over i den nye lejlighed omk. kl. 18 – for en gangs skyld var maden lavet tidligt og jeg slukkede for komfuret da vi gik. Da vi kommer tilbage 30 min senere, med trætte børn, havde vi ingen strøm – det blev snart mørkt, børnene skulle i bad, Morten skulle til fodbold og der ville komme nogle og se på lejligheden.

Der blev bandet lidt og overvejet alternativer – især mht. vores fryser og køleskabsmad – som ikke kan klare varmen ret længe uden køl. Vi fik dog fundet et supportnummer til el-værket og ringet. Det viste sig, at de kun snakkede græsk i deres velkomstmenu – heldigvis var vores udlejer hjemme og hun fik fat i el-værket. Kl. 20 fik vi strøm igen! Heldigvis da, for vi havde ingen andre lyskilder  (hernede bliver det tidligt mørkt omk kl. 19) og et kvarter efter vi fik strøm, kom der nogle og så på lejligheden – go’ timing!

Home sweet home – Pafos

Vores nye stue/køkken

Vi har nu boet i vores nye lejlighed i en måned, men allerede efter et par dage, føltes det som om vi havde boet her altid. Så ved man det var den rigtige beslutning. Vi kom hurtigt på plads, men har dog stadig nogle møbler, som vi gerne vil have skiftet ud med nogle vi selv køber. På trods af, at Morten og jeg har været sammen i 11 år, så har vi aldrig været ude og købe møbler sammen. I Århus var det en blanding af hans og mine møbler + arvemøbler. Så denne gang vil vi prøve at sætte vores eget præg på vores hjem. Lad os se om det lykkedes!

Vi var også knapt flyttet ind før første hold gæster kom forbi:) Mortens søster Caroline og hendes kæreste Johan kiggede forbi. Det var rigtig hyggeligt at være samme med dem og børnene nød det. Mikkeline er snart så vant til at få gæster, men hun glæder sig lige meget hver gang:) Det hjælper selvfølgelig også, når hun ofte får gaver ved disse besøg!

14 dage efter vores indflytning havde vi inviteret en masse venner forbi til house warming, så nu ved vi da, at lejligheden godt kan rumme en fest til 40 personer, heraf ca. 16 børn!

Kravler – rejser sig – går med støtte

Jamie og morfar tager lige en tur på rutchebanen.

Jamie og morfar tager lige en tur på rutchebanen.

Samme dag (nat) vi rejste til Danmark i August begyndte Jamie for alvor at kravle – og siden hen gik det stærkt. Nu er han alle steder, bedst som man tror han er på sit værelse, så står han pludselig og hiver Mikkelines mælkekop ned ad sofabordet! Han er ligeglad med mælken, som efterfølgende ligger spredt ud over gulvet, men koppen…. den er fantastisk at lege med!

Dyt dyt... her kommer vi!

Dyt dyt… her kommer vi!

Modsat mange andre børn, så kravler de før de rejser sig! Jamie kunne godt komme rundt siddende, og det betød han kom rundt til ting, som man kunne stille sig op ad! På nuværende tidspunkt er det bare et spørgsmål om tid, før han tror nok på sig selv og går. Han står uden støtte og går med støtte.

Når Mikkeline ellers får din vilje ift. hvad og hvordan de skal lege, så leger de fint sammen. Jamie som er 3 år yngre, forstår bare ikke altid Mikkelines leg, hvilket giver lidt kvaler. Mikkeline kan dog godt bryde ud i tåre og råbe “jeg har ingen venner/jamie gider ikke lege med mig”, når Jamie ikke gider lege med hende (altså hendes leg).

 

Vinteren nærmer sig Cypern

Der går nok ikke så længe inden vejret ændre sig og bliver mere ustadigt. Vi får dog stadig pæne dagtemperaturer ift. danske standarder, men temperaturen inde i vores huse falder. Hvis de nu lærte af os nordboer, så ville de isolere husene. Men indtil de ser fidusen, må vi bare klæde os ekstra godt på inde døre!

Efteråret her på Cypern er præget af regn og torden – har aldrig oplevet så meget torden, som efter vi flyttede til Cypern. Når den varme luft pludselig møder den kolde slås der gnister i massevis. De har vist spået en regnfuld vinter, hvilket kun er godt for vandreserven, som virkelig har været presset i år!

Vores efterår står på besøg fra Danmark, Mikkeline fylder 4, Jamie fylder 1 år, Morten skal både til Barcelona og London (han har ellers allerede været i både Israel, Dk og på Malta i år). Der er nogle der kan rejse, hvilket har haft stor betydning for vores beslutning om ikke at tage til Danmark til jul. Man har nu engang kun de antal fridag ens arbejdsgiver tillader.

Så igen i år skal vi holde varm jul – har dog insisteret på, at vi skal have et juletræ :) Så må vi se, hvordan mine kogekunster slår an, når der skal laves julemad:) Mikkeline vil helt sikkert insistere på, at vi skal bage småkager, som vi plejer!

Fortsat godt efterår til jer alle!

Tottenham Hotspurs-legenden Osvaldo Ardiles i meet’n’greet på Cypern

Billede af Osvaldo Ardiles - tidligere Tottenham Hotspurs-spiller

Osvaldo Ardiles – Kilde: Wikipedia

Mandag d. 21. april 2014 (Påskedag) har den cypriotiske afdeling af Tottenham Hotspurs fanclub – Cyprus Spurs Supporters Club – stablet et arrangement med legenden Osvaldo Ardiles på benene. Det unikke arrangement foregår på pubben Murphys i Nicosia, som er stamstedet for Spurs-supportere i Nicosia.

Arrangementet starter kl. 19.30 lokal tid, og det koster €20 at deltage. Prisen inkluderer et måltid mad, mulighed for at snakke med og dele en øl den argentinske legende, og samtidigt vil den lokale fanklub overrække “Ossie” en platte til minde om besøget. Selvsagt vil eventet også inkludere videoer fra Osvaldos karriere som Tottenham Hotspurs-spiller over 221 kampe fra 1978 til 1988.

Alle indtægter fra arrangementet går ifølge fanklubben til at dække fanklubbens og “Ossies” udgifter til turen.

Læs mere og tilmeld dig her

Du kan læse mere om arrangementet på engelsk her. Er du interesseret i at tilmelde dig arrangementet, kan du tilmelde dig via de lokale formænd for fanklubben her.

Arrangementet foregår som nævnt på pubben Murphys i Nicosia – Du kan finde vej til stedet via linket til Murphys herunder.

Her finder du Spurs-barer på Cypern

Der er et relativt stort udbud af Spurs-fans på Cypern og de lokale Spurs-supportere har mødesteder i alle de store byer på Cypern: Larnaca, Limassol, Nicosia, Paphos og Famagusta. Så skal du til Cypern mens Tottenham spiller, har du som fan rigtigt gode muligheder for at se kampen med ligesindede.

Her får du overblikket, navn på baren og link til placeringen på Google maps:

Ayia Napa – Bella Napa Bay Hotel

Bella Napa Bay Hotel ligger tæt på stranden i Ayia Napa. Du kan se placeringen ved at følge linket her: Google Maps (åbner i nyt vindue)

Larnaca – The Meeting Pub

Spurs-pubben The Meeting Pub ligger langs strandpromenaden i Larnaca. Du kan se placeringen ved at følge linket her: Google Maps (åbner i nyt vindue)

Limassol – Friends Pub

Langs strandpromenaden i Larnaca finder du Friends pub, som er stedet, hvor de lokale Spurs-fans samles. Du kan se, hvor pubben ligger, ved at følge dette link: Google Maps (åbner i nyt vindue)

Nicosia – Murphy’s

Murphy’s ligger centralt i Nicosia, men alligevel lidt uden for centrum. Det var på Murphy’s at fanklubben havde besøg af Ossie Ardiles. Du kan se placeringen ved at klikke på linket her: Google Maps (åbner i nyt vindue)

Paphos – Yiamas Pub

Yiamas Pub ligger langs Tomb of the Kings Avenue lige før KFC og er stedet, hvor Spurs-fans i Paphos mødes for at se kampene – og også på andre tidspunkter. Det er en rimelig stor og hyggelig beværtning, hvor der både er ryger og ikke-ryger afsnit. Der er endda et legerum til børn, hvis man har dem med.

Du kan finde Yiamas Pub ved at klikke på linket: Google Maps (åbner i nyt vindue)

Ossie Ardiles tilbageblik

Hvis du har glemt, eller bare ønsker at gense omtalte Osvaldo Ardiles, som både vandt VM med Argentina og FA Cuppen og UEFA Cuppen som Tottenham-spiller, er her et fantastisk klip fra Youtube:

Taxa på Cypern – Undgå at betale for meget

Eksempel på taxa på Cypern - en typisk taxa på Cypern er en Mercedes, størstedelen af gammel årgang.

Eksempel på taxa på Cypern – en typisk taxa på Cypern er en Mercedes, størstedelen af gammel årgang.

Der er et væld af taxaer i Cypern, og som turist på Cypern kommer du nok i rigtigt mange tilfælde til at tage en tur med en taxa. Har du bestilt en rejse til Cypern om sommeren er det simpelthen for varmt at gå, hvis man skal bevæge sig meget længere end fra solsengen og op i baren eller isboden.

Som altid, når man er et nyt sted, er det en god idé at tænke sig lidt om, inden man sætter en taxa i gang. På denne side har vi samlet gode råd omkring taxaer fra vores erfaringer gennem den tid vi har boet på Cypern. Det har vi gjort siden april 2012.

Læs dem igennem og husk dem, når du bestiller en taxa – Det sparer dig let penge og unødvendige diskussioner om beløbet og giver dig et par gode fif, så du står i en bedre situation, når du skal forhandle prisen.

 

3 gode råd – Sådan undgår du at betale for meget for en taxa på Cypern

  1. Aftal en pris på forhånd
  2. Betal ikke forud
  3. Kører du på taxameter, så sørg for at kunne se det hele tiden

Så simpelt er det er at sikre, at du ikke betaler for meget for din taxa, når du er på Cypern. I slutningen af siden, har jeg et afsnit med relevante spørgsmål og svar om brugen af taxaer på Cypern, men det vigtigste er de tre punkter herover.

Alternativerne til taxa i Cypern

Hvis du i stedet vil leje egen bil, så gå videre til vores side om billeje i Cypern. Husk også at læse vores guide med gode råd til at køre bil i Cypern inden du sætter dig bag rattet.

>> Lej bil i Cypern her <<

Hvis du bare skal have transport fra lufthavnen, kan du med fordel booke transport med Resorthoppa – Det er let og billigt, og du har styr på transporten på forhånd.

Med mange rejseselskaber bliver det let billigere at tage en taxa eller arrangere anden transport til hotellet. Desuden slipper du for at skulle forbi andre hoteller først og sætte andre rejsende af. Dette gælder dog kun, hvis rejseselskabet tager sig betalt for transport til hotellet, men det er absolut værd at overveje, hvis du f.eks. har bestilt en afbudsrejse til Cypern.

Nu vil vil jeg beskrive lidt mere om taxa-kulturen på Cypern, som forhåbentlig vil give en lidt bedre forståelse for, hvorfor det fungerer som det gør.

Taxa på Cypern – baggrund

Lang taxa på cypern

En del taxaer på Cypern er gamle, lange Mercedes’er. Det koster ikke ekstra, at det er en stor taxa, med mindre der er 5 eller flere om bord. Kilde: Wikimedia

Overordnet set, er der for mange taxaer om buddet på Cypern. I de senere år har cyprioterne måttet se færre turister tage på ferie på øen (bl.a. pga. usikkerheden omkring landets og bankernes økonomi). Det betyder selvfølgelig meget for taxa-chaufførernes indtjening, og selv om det er højsæson, vil mange af dem alligevel ikke tjene som de gjorde tidligere. Det er primært fordi, der er alt for mange i forhold til efterspørgslen, hvilket naturligvis resulterer i færre ture.

Mange steder – især, hvis du sammenligner med Danmark – forventes det, at udbuddet tilpasser sig efterspørgslen. Men det går i bedste fald langsomt med tilpasningen på Cypern. Og det betyder altså ikke, at prisen som sådan falder.

Som turist er taxa-chaufførerne i hvert falde opsatte på at tjene på dig – ligesom det er tilfældet på stort set alle andre turistdestinationer.

Få taxaer kører efter taxameter

Ifølge lovgivningen skal taxaer på Cypern køre efter taxameter. Men som mange andre tilfælde, bliver lov opfattet som vejledninger. De fleste taxaer kører ikke på taxameter, med mindre det er til deres fordel.

Der er selvfølgelig forskel på taxaer og chauffører, men som turist vil du oftest være på herrens mark. Nogle taxa-selskaber eller taxa-chauffører kører efter taxameter, men det er et fåtal. Resten kører med et visitkort diskret placeret over deres taxameter, og hvis du ikke har aftalt en fast pris inden, kommer du i hvert falde til at betale mere end nødvendigt. Ofte markant, da taxametret i nærmest alle tilfælde vil have været længe i gang, før du sætter dig ind i en taxa på Cypern.

Skulle du komme i situationen, får du formodentlig ikke meget ud af at brokke dig voldsomt over det. Fortæl ham i stedet, at så meget vil du ikke betale, og find et kompromis. Han vil fortælle dig, at du tager brødet ud af munden på hans børn og true med politiet, men det er givetvis en sandhed med modifikationer. Og han er ikke interesseret i at tilkalde politiet. Men hvad gør man ikke, for at tjene et par € ekstra?

Som lokal har vi selvfølgelig lettere ved at gennemskue det, da vi (efter at have betalt for erfaringerne) efterhånden har styr på rimelige priser lokalt samt hvilke chauffører, der er fair.

Men et godt eksempel på mentaliteten hos mange taxa-chauffører er, at selv om han eller hun ved, at jeg er lokal og at jeg dermed er en god mulighed for en fast kunde, vil han eller hun stadig forsøge at skrue prisen op. Det giver selvfølgelig chancen for få euro ekstra den ene gang, men betyder også, at det er eneste gang, chancen opstår. Det er lidt typisk for den cypriotiske mentalitet.

Et klassisk trick overfor turisten

Det helt klassiske trick overfor en turist er, at chaufføren vil komme af sted så hurtigt som muligt. Hvis du ikke får aftalt en pris på forhånd og blot læner dig tilbage med forventning om at blive behandlet fair, så ender du med at måtte hive mere ud af muldvarpen end du havde håbet.

Taxaer fra lufthavnene

Typisk vil du så snart du kommer ud fra lufthavnen i Larnaca eller Paphos blive antastet af en person, som er yderst interesseret i, at du kommer til din destination med taxa. Det er ganske normalt og den almindelige praksis i lufthavnene på Cypern.

Der er ikke specielt dyrt at tage en taxa fra lufthavnen – Det er billigere end at gøre tilsvarende i Danmark. Faktisk har Department of Road Transport udgivet en oversigt over godkendte takster fra lufthavnene i hhv. Paphos og Larnaca  til forskellige populære destinationer. Du kan se oversigten her (på engelsk og åbner i nyt vindue).

Der er forskel på, hvad du skal gøre, afhængigt af, om du blot hyrer en taxa i lufthavnen, eller du har bestilt en taxa til at hente dig. Hyrer du en vogn i lufthavnen, er det bedst at følge de lokale standarder.

Herunder kan du læse, hvordan det fungerer i de to lufthavne på Cypern og hvilke taxi-selskaber, du kan bestille afhentning ved.

Taxa fra Paphos lufthavn

Udenfor lufthavnen i Paphos sidder en mand ved en meget uofficielt udseende trækasse, hvor du betaler for turen forud. Det er heller ikke mere officielt end blot en løs organisering, men det er her, du skal have en taxa. Det er typisk lidt dyrere end taxameter-prisen (10-15%), men det er den måde, det fungerer på. De har ret faste “uofficielle” priser for, hvad det koster at komme til forskellige steder i byen.

Forsøger en ”uorganiseret” chauffør at shanghaje dig udenfor, kan det let ende i fysisk kontakt mellem ham og hans konkulleger. Det sker dog af og til. Der er dog ikke noget at spare ved disse, med mindre du vil have en længere diskussion om prisen, og det er jo ikke lige det man har mest lyst til, når man netop er landet efter en flyvetur.

Men de har helt styr på, hvem der er næst i køen til at få en tur, så lad dem holde styr på det. Det giver færrest “problemer” og starter ferien på den bedste måde.

Ønsker du at bestille en taxa fra Paphos lufthavn, vil vi anbefale følgende:

Cyprus Taxi Service – Book online her

Stevies – Få et tilbud online her

Bestil fra lufthavnen i Paphos med Resorthoppa her.

Taxa fra Larnaca lufthavn

I Larnaca fungerer det reelt på samme måde – dog uden den lidet officielt udseende trækasse med en ”supervisor” bag. Der er taxi-service døgnet rundt – gå blot ud fra ankomsthallen og tag ca. 20 skridt mod højre.

Skal du langt, så sikr dig, at du har fået en fast pris på forhånd eller at taxametret starter på det, den skal. For korte ture til forskellige steder i og tæt omkring Larnaca, kommer du til at betale deres på forhånd fastsatte tarif. Med mindre du gider at tage en længere diskussionen omkring prisen og vil stå fast på priserne i det officielle dokument, som der er linket til et nogle linjer herover. Det er dog op af bakke, og de giver sig næppe, da de også skal tage hensyn til deres kolleger i lufthavnstaxi-kartellet.

Hvis du skal bestille en taxa til at hente dig i lufthavnen i Larnaca, kan du overveje følgende:

Green taxi – Få en pris online her

Your Cyprus taxi – Se priser her

Bestil med Resorthoppa fra Larnaca lufthavn her.

Personligt bruger vi oftest en anden chauffør eller Travel Express’ taxi-busser. Sidstnævnte kan kun bestilles ved at ringe tidligst dagen før og er en smule ustabile.

Spørgsmål og svar om taxaer på Cypern

Skal jeg give drikkepenge?
Nej, det er ikke nødvendigt. Har du fået en rigtig god service, er der selvfølgelig ikke noget i vejen for, at give lidt.

Kører taxaerne med taxameter?
Nogle gør. Lovgivningen siger ganske vidst, at de skal, men på Cypern er meget af lovgivningen i bedste fald vejledende. Typisk vil taxachauffører have deres visitkort liggende over deres taxameter for at skjule prisen samt at de i mange tilfælde vil have startet taxametret før tid.

Jeg fik et visitkort af taxa-chaufføren – skal jeg ringe til ham næste gang jeg skal bruge en taxa?
Hvis du har fået en god transport for pengene, så gør det. Vær dog obs på, at alle taxachauffører nærmest kaster dem efter folk – Også selv om de lige har snydt dig, og de ved, at du ved det. Kundeservice er sjældent noget, taxachauffører gør meget i.

Hvordan forklarer jeg, hvor jeg vil hen?
Håb på, at du skal til et populært hotel, en populær restaurant, bar eller kendt plads. Du får intet ud af, at opgive en adresse. Alt i Cypern, som ikke er et større hotel, restaurant eller en plads, ligger i folks bevidsthed over for et eller andet. F.eks. en kiosk (udtales Periptero på græsk) ved siden af et hotel eller et hotel, som ligger overfor en kiosk.

Påske på Cypern – Sådan fejrer cyprioterne påske

Påskeharer – pynt til påske i Paphos (Cypern)

Så blev det atter påske på Cypern, det er nu 2 år eller 3 påsker siden, at vi kom til Cypern for første gang. At holde påske på Cypern er en noget anderledes oplevelse, end hvad vi er vant til fra Danmark, hvor den stod på påskebowling og hygge med familien.

Påske på Cypern er, lige som for os protestanter, den største religiøse begivenhed på hele året. I år falder den græsk-ortodokse påske samtidig med både den katolske og protestantiske påske. Det er første gang vi oplever det, men det er faktisk sket 6 gangen inden for de sidste 15 år (2001, 2004, 2007, 2010, 2011, 2014).

Både den katolske kirke og den ortodokse kirke udregner påsken således: den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgnet – men når man nu anvender samme metode, hvorfor falder påsken så på forskellige tidspunkter? Grunden til at vi så ofte rammer forskellige dage skyldes, at den katolske kirke anvender den gregorianske kalender og den græsk-ortodokse kirke anvender den julianske kalender, hvilket du kan læse mere om her og hvilket altså er grunden til, at påsken oftest fejres på forskellige tidspunkter afhængigt af, hvilken religion man tilhører.

Alle trosretninger har hver deres traditioner, som de følger til både jul, påske og pinse. På Cypern, hvor befolkningen hovedsageligt er græsk-ortodokse, fejres påsken naturligvis efter græsk-ortodokse traditioner.

Nedenfor kan i læse lidt om påske på Cypern og hvilke traditioner ift faste, kirkegang og mad, som hører sig til.

Karneval på Cypern – optakt til fasten

Karnevalsoptog i Paphos 2014

Karnevallet markerer starten på fejring af påske på Cypern

Man kan diskutere, om karneval er en del af forberedelserne til påske eller fasten. Apokreo-festivallen, som karnevallet også kaldes, begynder to uger før fasten starter og er en optakt til den lange faste.

Den første uge i festivallen kaldes for kødugen (Kreatini) – i denne uge spises der masser af kød, da det er sidste uge, hvor man må indtage kød før fasten starter. Ofte er torsdagen den dag, hvor folk mødes og spiser en masse kød, denne dag kaldes også for Tsiknopefti, som refererer til de aromaer man kan dufte, når der tilberedes kød.

Den anden uge kaldes for osteugen (Tyrini), denne uge er sidste uge inden fasten, hvor man må spise mejeriprodukter. Det er også i denne uge, at selve karnevaloptoget finder sted (lørdag).

Grøn mandag – Fastens første dag

På Cypern starter optakten til påske allerede 7 uger inden den egentlige påske, som vi kender den – nemlig på Grøn Mandag (Καθαρά Δευτέρα). Denne dag bliver også refereret til som renselsesmandag, idet man renser sig selv for synd og lader alt syndfuldt bag sig – fasten er således en måde at rense sin krop på.

Aftenen før Grøn Mandag er der tradition for at gå i kirke og bekende sine syndere – denne gudstjeneste kaldes for ”bekendelsesandakten”.

Den første uge af fasten kaldes også for renselsesugen, da man udover at rense sig selv også renser sit hjem og sørger for at gøre det godt rent. Alt skal se rent og nyt ud til påske – også tøjet og især skoene skal være nye.

Flyvning med drager på stranden

Det er lettest at flyve med drage, når det blæser

Grøn mandag er således den første dag i fasten, som varer i 40 dage. På denne dag er der tradition for at man tager på udflugt med venner og familie og spiser ikke-fastende føde som fx skaldyr og et specielt bagt brød “lagana” (λαγάνα). I fasten er det forbudt at spise kød, fjerkræ, mælkeprodukter og æg. Fisk må dog indtages ved større begivenheder.

Traditionen inkluderer nu om dage også, at man flyver med drager, og så er det bare at håbe på lidt vind.
Vi var sammen med cypriotiske venner denne dag, hvor vi samledes til mad, drageflyvning og godt selskab ved stranden. Det kan du læse mere om i dette blog-indlæg.

Påske på Cypern – Den hellige uge

Eksempel på påskeudsmykning af Paphos på Cypern

Den hellige uge er den uge, som leder op til samt inkluderer påsken. Påskeugen er dedikeret til kirkegang, madlavning, rengøring mv. Desuden bliver hele byen dekoreret med påskefigurer, fx harer, høns og æg i røde og gule farver.

Forberedelse af mad til påske

Om torsdag (skærtorsdag) i denne uge begynder forberedelserne til festmåltidet (fastens afslutning) – denne dag forberedes forskellige traditionelle retter, som fx flaounes (små trekantet brød lavet af mel, æg, ost mint og evt. rosiner, overdrysset med sesamfrø), tiropites (små ostetærter i butterdej), paskies (små kødtærter), koulouria (småkager lavet af mælk, mel, krydderi og sukker).

Påskens røde æg bruges til legen ‘Pikke æg’

ægbrydningDerudover bliver der kogt en masse æg, som efterfølgende farves røde og anvendes til en leg om søndagen. Legen går ud på, at man slår æggene sammen, og den person, som står tilbage med et helt æg – uden revner – vinder. Legen ”bryde æg” symboliserer Kristus, der bryder ud af gravkammeret.

I Danmark har vi faktisk den samme tradition, nemlig legen pikke æg!

Langfredag – Kristus’ epitaf

Påske på Cypern - Billede af ’Epitaf’ skulptur

Eksempel på den hellige ’Epitaf’ skulptur fra påskeceremoni på Cypern

På Langfredag eller Store Fredag (direkte oversat fra græsk) bringer alle familier blomster til kirken. De unge piger anvender derpå blomsterne til at dekorere den hellige ’Epitaf’ skulptur, som er en del af aftengudstjenesten. Skulpturen ligner lidt en himmelseng, hvor Kristus er afbillede på selve sengen, som et sengetæppe.

Til frokost spises ’Faki Xidati’, hvilket er en eddike, linsesuppe, som symboliserer, at Kristus blev givet eddike i stedet for vand, da han bad om dette, mens han hang på korset.

Tidligt fredag aften afholdes en højtidlig gudstjeneste i alle kirker, hvor den dekoreret epitaf bæres ud på gaden med et lille optog, derpå bæres det tilbage i kirken igen og gudstjenesten fortsætter.

Den Hellige Ild hentes i den hellige stad

En anden påsketradition inden for den græsk-ortodokse kirke er, at Cyperns arkimandrit Jerome på langfredagrejser fra Cypern til Jerusalem for at hente den hellige ild. Den hellige ild (eller det hellige lys) vil påskelørdag blive fragtet på et specialfly til Larnaca, hvor der kl. 18.30 vil blive afholdt en specialreception til lysets ære. Derefter bringer biskoppen den hellige ild til ærkebiskoppen i Nicosia, som så stiller lyset til rådighed for alle troende lørdag aften. Der er ligeledes tradition for, at lyset holdes tændt i 40 dage efter påske, nemlig frem til Kristi Himmelfartsdag.

I Jerusalem bliver der påskelørdag afholdt en ’Lys-ceremoni’ – denne ceremoni består af tre dele – først et optog til den hellige grav, dernæst går patriakken ind i graven og slutteligt beder patriakken en bøn for at få det hellige lys til at vise sig (tænde). Det er dett lys, som bringes til Cypern påskelørdag.

Det menes, at målet med den hellige ild eller det hellige lys er, at ’lyse hele menneskeheden op for en bedre fremtid’. Den årlige ’Lys-ceremoni’ i Jerusalem vil blive fulgt af tusinder af pilgrimme.

Cypern er en af de lande (inkl. Armenien, Georgia, Grækenland Serbien, Bulgarien, Rusland, Montenegro, Libanon, Syrien og Jordan), som stadig holder fast i traditionen med at hente den hellige ild i Jerusalem.

Påske lørdag

Påske lørdag afholdes der 2 gudstjenester – den første afholdes tidligt om morgenen og den anden kl 23.

Den sidste gudstjeneste kaldes for ’opstandelses ceremonien’ og inden gudstjenesten kan man hører kirkeklokkerne ringe folk ind for at fejre Kristus opstandelse. Derudover bliver der tændt store bål på pladsen foran kirken (som vi kender det fra Sankt Hans aften ved vandet). Alle kirkegængere bærer et stort stearinlys – også kaldet lampada – og luften emmer af spænding.

Bålafbrænding foran kirker til påske på cypern

Selve gudstjenesten starter kl. 23 og kort før midnat slukkes alle lys i kirken. Et kor begynder at synge historien om de tre kvinder der kommer ud til Kristus’ gravkammer, men kun for at finde et tomt gravkammer. Derpå tændes lyset igen og præsten beder menigheden om at tænde deres lys med hans lys, som aldrig går ud – nemlig den hellige ild. Præstens lys går derpå fra hånd til hånd indtil alle holder et tændt lys i hånden. Gudstjenesten fortsætter herefter uden for kirken i ca. 30 min og til slut går præsten ind i kirken igen. Her begynder han en speciel søndags-liturgi (kirkeritual), som varer mellem 2 og 3 timer.

Hovedparten af menigheden forlader dog gudstjenesten efter den udendørs ceremoni er slut. Uden for bliver der nemlig affyret fyrværkeri – den eneste tid på året, hvor det sker– man hører også masser af kanonslag i dagene op til påsken. Alle andre tidspunker på året er det forbudt af affyre fyrværkeri – inklusiv til nytår.

Når fyrværkeriet er slut trækker familierne hjem og spiser en traditionel suppe sammen – fx suppen ’trachana’ (en cremet og krydret suppe lavet på hvede og yoghurt) eller ’magiritsa’ (en cremet citron suppe).

Påske søndag til 3. Påskedag fejres med mad, musik og kanonslag

Festlighederne begynder rigtig påske søndag, hvor det traditionelle måltid ‘ovelias’ (helstegt lam grillet over kul) eller ’souvla’ (store stykker lam eller gris grillet over kul). Det spises sammen med salat, grøntsager, brød  – efterfulgt af kager, småkager, slik og flaunes. (se afsnit: forberedelse af mad)

Over alt kan man dufte stegt kød. Det er dog hovedsageligt lam, som er den traditionelle spise til påske. Nogle tilbereder dog også ged, hvilket er en normal spise på Cypern.

Fra Søndag middag og frem til tirsdag nat er festlighederne i gang – både ved kirkerne og på større offentlige pladser kan man spise traditionelt mad, deltage i lege og høre traditionel cypriotisk musik. Alle er velkommen forbi og man mødes ofte af hilsenerne: ’Kaló Pashá’ (god påske), ’Kopiaste!’, ’Christos Anesti!’ (Kristus er genopstået) eller ’Chronia Polla!’

Det var lidt om, hvordan cyprioterne fejrer påske på Cypern. Hvis man tæller optakten til fasten og fasten med, så varer den ortokdokse påske næste 8 uger – ikke underligt, at det er årets største religiøse begivenhed.

Nu er der kun tilbage at ønske jer alle en god påske – ‘Κaλó Πáσχa’.

Karneval & Green Monday

Så blev det atter forår her på Cypern og dertil hører lune temperaturer, blomster på frugttræer, karneval, Green Monday & besøg i Zoo.

carnival3Karneval i Paphos

Igen i år faldt karnevallet i Marts, sidste år var min mor her og Mikkeline var så heldig at få en     
Mickey Mouse ballon – i år blev det kun til en is.

Når der er karneval i Paphos, lukker de en af mest centrale gader af og folk flokkes dertil, gerne vha. biler, som så kan være svær at finde en parkeringsplads til. Heldigvis bor vi kun 10min. gang fra denne begivenhed, så jeg pakkede Mikkeline og Jamie i klapvognen og gik ned for at se karnevalsoptog.

 

Jeg valgte at stå tættere ved start denne gang, da vi sidste år stod næste ved slut, og det tog syv lange og syv brede før optogene nåede os + der var temmelig langt mellem optogene – på et tidspunkt troede vi optoget var slut. Heldigvis var det mere organiseret i år og optogene kom tættere på hinanden samt havde bedre og mere børnevenlige temaer.

carnival2

Men nu er det hellere ikke så let at komme igennem en flok tætpakket mennesker med en forholdsvis stor klapvogn, så jeg fandt et sted at stå og fik smidt Mikkeline op på mine skuldre. Der havde hun god udsyn til alle optog. Efter 30 optog, kunne jeg dog godt mærke, at hun begyndte at hænge lidt, så tænkte det var på tide at få hende ned og trille hjemad, inden hun faldt i søvn.

 

carnival5Hun vågnede dog hurtigt op, da vi passerede en isbil (en af mange) – så der var lige tid til en ispause inden jeg trillede vognen op ad bakken hjem. Jeg skal dog lige huske, at næste gang jeg lader Mikkeline spise is i klapvognen og jeg ikke kan se hende, så har hun helt sikkert is ud over det hele (jakke, vogn og Jamies dyne) – men hun hyggede sig og faldt ikke i søvn!

Hvorfor fejres karneval & Green Monday?

I Cypern fejres karneval med optog og flotte udklædninger – karnevallet refereres til som Apokreo-festivallen. Den ligger to uger før den Græsk ortodokse kirkes faste starter og 7 uger inden den græsk ortodokse påske.

carnivalDen første uge af festivallen kaldes Kødugen (Kreatini) – dette er den sidste ugen, hvor det er tilladt at spise kød før påske. Den anden uge kaldes for Osteugen (Tyrini), og det er den sidste uge, hvor ost og andre mælkeprodukter må indtages inden påske.

Karneval festlighederne begynder torsdag i kødugen, denne dag har også navnet Tsiknopefti. Navnet stammer fra de aromaer, som man kan dufte, når der steges kød.

Den første søndag (i kødugen) er specielt tilegnet børnene – her spilles, danses og leges udvalgte steder i byen.

carnival4Selve karnevaloptoget i Paphos ligger den sidste lørdag i de to uger op til fasten og byen er dekoreret med flag og skulpturer.

Green Monday er fastens første dag, den bliver fejret ved, at man tager på picnic med familie og venner. På picnicen må der hverken spises kød eller mælkeproduker – desuden er der tradition for, at man flyver med drager. Nogle steder, fx ved fyrtårnet i Paphos, er der drageflyvningskonkurrencer.

Green Monday

Sidste år besøgte vi Larnaca og kørte min mor til lufthavnen – og på vejen så vi også en masse drager. I år mødtes vi med en flok venner ved Akamas, hvor der blev grillet, fløjet med drager, lavet bål og hygget. Vi havde dog kun medbragt sandwich og pastasalat – da det var lidt en sidste øjebliksbeslutning at tage af sted.

.greenMondaypicknic  GreenMondaybål GreenMonday

Det var temmelig blæsenden dag, så vi brugte vores biler til at lave lidt læ – men uden vinden, ville vi hellere ikke have fået vores drager op!

GreenMondaydrage

 

 

Vi havde selvfølgelig ikke fået købt nogen drage til Mikkeline inden, heldigvis fandt vi en i en kiosk på vejen, så nu har vi en drage med Anders And, Mickey Mouse mv. liggende nede i bilen. Mikkeline syntes det var både sjovt og hyggeligt at flyve med drager og lege med alle de andre børn. Er sikker på, at faderen syntes det var midst lige så sjovt at sætte dragen op :)

ZOO

Igen i år har vi købt årskort til zoo – så der kommer vi en masse – dog helst inden sommeren rigtig får fat, så vi ikke bliver brændt af.ZooJamie

ZooMikkeline

Mikkeline elsker at komme i zoo og sidste gang fulgtes vi med en legekammerat, Frida. Morten arbejder sammen med hendes far, og selvom Frida ikke snakker engelsk (kun finsk), så har de en eller anden forbindelse. De løb i hvert fald rundt og grinede hele tiden :)