Fly til Cypern

Flyv direkte til Cypern fra Danmark

Flyv direkte til Cypern fra Danmark

Hovedparten af alle turister ankommer med fly til Cypern, resten via vandvejen – enten med et krydstogtskib eller med egen båd.

Der er stor forskel på høj- og lavsæson i Cypern, det gælder også antallet af flyforbindelser og flybilletter til Cypern. I højsæsonen flyver der både charterfly og direkte rutefly til Cypern fra Danmark. Men i lavsæsonen er du nødt til at have minimum én mellemlanding.

Bestil Fly til Cypern her

Sådan flyver du fra fra Danmark til Cypern

Trods Danmarks beskedne størrelse, har du flere muligheder for at flyve til Cypern via enten:

 • Aalborg lufthavn
 • Aarhus lufthavn
 • Karup lufthavn
 • Billund lufthavn
 • København lufthavn

Hovedparten af alle direkte charterfly og rutefly til Cypern flyver fra Københavns lufthavn, stærkt efterfulgt af Billund lufthavn og Århus lufthavn. Rejser du med børn kan det være at foretrække at flyve direkte, det er både hurtigt og let. Der kan dog af og til være penge at spare, hvis du ikke har noget imod at forlænge din rejse med et hurtigt skift. Prisen på flybilletter svinger dog meget, især i højsæsonen, hvor du af og til kan være heldig at få fingre i en flybillet til 300 kr. envejs eller en billig afbudsrejse inkl. hotel til under 2.000 kr. pr. mand.

Charterfly & rutefly til Cypern

I højsæsonen – slut april til oktober – kan du let finde billige flybilletter og direkte rutefly til Cypern. De fleste fly til Cypern i denne periode er charterfly, hvor flybillet og hotel tilbydes til en fast pris. Du kan også finde direkte rutefly mellem Danmark og Cypern, men så skal du ofte selv booke overnatning. Blandt andet flyver Norwegian til Cypern – Norwegian tilbyder både direkte fly til Cypern samt flyvninger med et skift i fx Oslo eller Stockholm.

Da der ikke er nogen charterfly eller direkte rutefly mellem Danmark og Cypern uden for sæsonen, er det sædvanligvis billigere at booke flybilletter tidligt, men du kan også være heldig at finde en god flyforbindelse til en fornuftig pris, kort før afrejse. Det er dog muligt at flyve direkte til flere tyske byer året rundt, så vælger man at flyve fra fx Hamborg, kan man få direkte fly til Cypern uden for sæsonen. Dette kræver selvfølgelig lidt ekstra transporttid, men bor du i jylland og skal København for at flyve, så er forskellen ikke så stor.

Flyvetid til Cypern

Ved direkte flyvninger er flyvetiden mellem 4 til 4 en halv time, afhængigt af vejrforholdene. Flere flyselskaber tilbyder rejseløsninger, som giver dig mindst mulig ventetid ved flyskift. Ofte har du kun én time til at skifte fly, hvilket også i realiteten kan lade sig gøre, også med kufferter. Du har dog ikke tid til en længere kaffepause, men tid nok til at komme fra fly A til fly B. Din rejsetid ligger derfor på 6 til 7 timer, hvilket er minimum, når du også skal foretage ét skift.

Fly til Cyperns to lufthavne

Afgangshallen i Larnaca lufthavn - efter en velfortjent ferie er det tid til at tjekke ind før afrejse.

Afgangshallen i Larnaca lufthavn – efter en velfortjent ferie er det tid til at tjekke ind før afrejse.

Cypern har 2 internationale lufthavne, som er forbundet med utallige destinationer rundt om i verden. Du kan derfor forholdsvis let flyve til og fra Cypern.

Generelt er der god og hurtig service i både Larnaca og Paphos lufthavn, og du skal ikke vente længe på dine kufferter. Der kan dog være undtagelser, især på årets travleste dage, som typisk falder i begyndelse og slutningen af august.

August er en populær feriemåned for mange europæiske turister, og hovedparten af cyprioterne holder selv ferie i august. Der er 2 grunde hertil, ét – sommervejret topper i august, og to – de fleste offentlige steder, skoler mv. holder ferielukket.

Fly til Larnaca internationale lufthavn

Larnaca Ankomsthal, her finder du to cafe'er og et udvalg af udlejningsbil-forhandlere.

Larnaca Ankomsthal, her finder du to cafe’er og et udvalg af biludlejningsforhandlere.

Larnaca internationale lufthaven ligger 5 km sydvest for Larnaca centrum. Lufthavnen er noget større end Pafos lufthavn og kan håndtere omkring 7.5 millioner rejsende på årsbasis. I august måned håndteres der omkring 700.000 passagerer i snit, mens der i vintermånederne december til marts kun håndteres 250.000 passagerer pr. måned. Indtil 1974 fungerede Nicosia Internationale Lufthavn som hovedlufthavn i Cypern, men på grund af Tyrkiets invasion af øen i juli 1974, blev man nødt til at lukke lufthavnen for kommercielle flyvninger og flytte den til en anden beliggenhed. Nicosia lufthavn endte nemlig med at ligge midt i den grønne zone mellem Nord- og Sydcyperns territorier.

Den nye lufthavn blev placeret nær Larnaca, nemlig på en gammel flyveplads fra 1930’erne, der også havde været  benyttet af det britiske militær. Da den nye lufthavn åbnede den 8. februar 1975, bestod lufthavnen af meget få bygninger og der var en ringe infrastruktur. Den pludselige lukning og flytning af lufthavnen gav ikke meget tid til at opbygge en fuldt funktionsdygtig lufthavn. De første fly der benyttede sig af stedet var derfor mindre fly, idet landingsbanen ikke var lang nok til, at et jetfly kunne starte og/eller lande på banen. I 1990’erne voksede turismen og det var nødvendigt at udvide Larnaca lufthavn betydeligt. Nødlufthavnen fra 1975 håndterede årligt 5. millioner passagerer, hvilket var det dobbelte af lufthavnens kapacitet.  De første trin i processen blev et nyt kontroltårn, længere landingsbaner, en ny og moderne brandstation samt den generelle infrastruktur omkring lufthavnen blev forbedret med en motorvej.

I begyndelsen af år 2000 overtog det franskejet konsortium Hermes Airports driften af lufthavnen på en 25 årig kontrakt. Kort tid derefter begyndte Hermes Airports at investere stort i lufthavnen. De byggede blandt andet en helt ny lufthavnsterminal og forlængede start-/landingsbanerne. Indvielsen af den nye terminal fandt sted i november 2009. Terminalen indeholder; 16 jetbridges, 48 gates, 67 check-in skranker. Derudover blev parkeringspladsen udvidet med 2.450 nye parkeringspladser.

Transport fra Larnaca lufthavn

Taxi og busholdeplads foran Larnaca lufthavn

Taxi og busholdeplads foran Larnaca lufthavn

Du har forskellige transportmuligheder, når du er landet i Larnaca lufthavn: Hvis du rejser med et rejseselskab, sørger de ofte for transport fra lufthavnen til dit hotel. Dette er enten inkluderet i din rejsepakke eller skal tilkøbes ved bestillingen af rejse. Tjek det inden du tager hjemmefra. Du kan også praje en taxi ude foran ankomsthallen, som vil sørge at bringe dig til din slutdestination. Husk at aftale en pris eller forhøre dig om ca. prisen inden du stiger ind i taxien.

Vælger du at leje bil, enten hjemmefra eller i lufthavnen, er der flere biludlejningssteder, hvor du kan gøre dette i selve ankomsthallen. Ud over de kendte biludlejningsfirmaer, kan du også finde mange mindre og måske billigere biludlejninger i hver enkelt by. Da de er lidt bagud mht. at reklamere online og have deres egen hjemmeside, vil du lettere kunne finde disse biludlejningssteder, når du er ankommet til din destination. Hvis du rejser med mindre børn, kan autostole lejes mod et gebyr. Autostolene er godkendte modeller, men ikke nødvendigvis af den nyeste slags.

Biludlejningsforhandlere i Larnaca ankomsthal.

Biludlejningsforhandlere i Larnaca ankomsthal.

En taxitur kan god være en prisdyr affære, især hvis du skal alene fra fx Larnaca til Paphos (omk. 120 euro). Derfor kan det være værd at overvej den lokale ’Travel Express’, som er et taxi-/minibusselskab, der tilbyder transport mellem de forskellige byer og lufthavne. Din rejsetid kan godt blive forlænget, da du i nogle tilfælde skal skifte taxi undervejs. Derudover kører der også almindelige busser til/fra lufthavnen, ligesom der kører shuttelbusser, for mere information gå til skranken i lufthavnen eller se her.

Køretid fra Larnaca lufthavn

Skal du videre fra Larnaca internationale lufthavn til en af de andre store feriebyer, kan du forvente nedenstående rejsetid. Den angivne tid er udregnet ud fra let trafik og de tilladte hastigheder (på motorvej 100km/t  & i byen 50 km/t). Fra Larnaca Lufthavn:

 • 13 min. til Larnaca (8,3 km)
 • 38 min. til Ayia Napa (57,5 km)
 • 42 min. til Limassol (67,3)
 • 54 min. til Nicosia (65,4 km)
 • 1 t. og 23 min. til Pafos (133 km)

Fly til Paphos internationale lufthavn

Paphos internationale lufthavn ligger ca. 15-20 min. fra Paphos centrum og 30-40 min fra Limassol centrum. Den kan håndtere  knap 2. millioner passagerer årligt, hvoraf størstedelen ankommer fra Europa. Du kan både komme hertil via landevej og motorvej. Der arbejdes dog på en ny firesporet vej fra Paphos, som vil lette transporten og tiden til og fra lufthavnen. Paphos Lufthavn er siden 2006 blevet drevet af Hermes Airports, som i 2008 åbnede den nye terminal. Den nye terminal indeholder 28 check-in skranker, 7 gates og 22 holdepladser til fly. Du skal derfor enten gå eller med bus ud til flyet, hvor du ligeledes selv skal gå op ad trapperne til flyet. Paphos lufthavn er en forholdsvis lille lufthavn, som er let at overskue. Både afgangs-, ankomst- og ventehal er forholdsvis små, og du kan se fra den ene ende til den anden.

I det toldfrie område sælges der hovedsageligt chokolade og parfumer, men du kan også købe en nakkepude samt diverse souvenirers, skulle du mangle den sidste gave eller det sidste minde fra din ferie i Cypern. Alt afhængig af, hvilken tid på døgnet du flyver, tilbydes der forskellige spise- og kaffesteder. Hvis du flyver med et selskab, der ikke serverer mad undervejs, har du også mulighed for at købe mad og drikke med på rejsen.

Transport fra Paphos lufthavn

Det er ret begrænset med busruter fra Paphos lufthavn til Paphos by. Du kan derimod tage en direkte bus fra lufthavnen til Limassol, hvilket koster omkring 9 euro. Endvidere tilbyder Kapnos Airport Shuttle transport mellem Nicosia/Larnaca ><Paphos Lufthavn til 15 euro pr. vej – du skal eventuelt forudbestille transport, se her. Tager du en taxi fra lufthavnen til Paphos centrum koster det omkring 30 euro, hvorimod du kan komme til lufthavnen for 20-25 euro. Grunden til denne prisforskel skyldes, at de taxiselskaber, som holder ude ved lufthavnen, har aftalt en fast pris. Tilkaldte taxier fra andre selskaber er derfor ikke velansete.

Pas & Visum

Cypern er ikke en del af Schengen-samarbejdet, du skal derfor altid huske dit pas, når du rejser på ferie til Cypern. Er du statsborger i et EU-land skal du ikke tænke på visum. Cypern er medlem af EU, så du kan frit rejse til Cypern uden at søge visum. Du skal dog være opmærksom på, at du kun må opholde dig maks. 90 dage i Cypern. Herefter skal du søge om opholdstilladelse (yellow slip) eller fx arbejds- eller studievisum. Hvis du ikke er statsborger i et EU-land, skal du huske at søge om indrejsevisum inden rejsens start. Et indrejsevisum gælder som regel i 90 dage, hvorefter du skal forlade Cypern igen eller søge om opholdstilladelse. Du kan læse mere om visumregler, hvem og hvordan man søger her.

Rejseforsikring

Når du rejser til Cypern, som er del af EU, vil du være dækket af det blå-sygesikringskort, i det omfang, som de lokale love og regler foreskriver. Det kan derfor anbefales, uanset hvor man tager på ferie, at tegne en privat rejseforsikring. På Cypern kan alle modtage behandling på de offentlige sygehuse, men man skal betale et administrationsgebyr på 10 euro ved indskrivelse. Behandlingen af mindre skader og hverdagskomplikationer er fine på de offentlige sygehuse. Er du ude for en større ulykke, kan det dog anbefales at søge til en af de mange private hospitaler på øen. Forhør dig hos din forsikring, hvad de dækker, så du ikke ender med en kæmpe slutregning.

Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...