Fakta om Cypern

Her kan du finde de vigtigste fakta om Cypern. Hvis du aldrig har været på Cypern, har du sikkert en masse spørgsmål om landet, sproget og vejret, Vi har derfor listet en række fakta op om Cypern, som giver dig et hurtigt overblik over Cyperns placering, valuta, sprog, historie mm.

Kort fortalt om Cypern

Det er 3500 år siden, at Cypern fik sit navn. Navnet bunder i fundet af kobber på øen. Kobber hedder nemlig Kypros på græsk og  Cyprium på latin. Fundet af kobber tiltrak hurtigt en masse grækere, hvorefter øen blev meget ombejlet og set som et magtsymbol.

Ud over grækerne, er der ti forskellige nationer, som har regeret øen i løbet af de sidste 27 århundreder. I dag er Cypern opdelt og regeret af to nationer. Den tyrkiske Republik Cypern styrer Nordcypern og  Republikken Cypern styrer Sydcypern.

Cypern er en virkelig solskinsø, hvor himlen er lyseblå og solen skinner 3.400 timer i snit om året. Så trænger du til at blive gennemvarm, er du kommet til det rette sted. Ud over sol, strand og vand, byder Cypern også på historiske seværdigheder, naturskønne områder samt vand og land aktiviteter.

På grund af den tidlige græske dominans er både mytologien, sproget, traditionerne og livsstilen græsk (Sydcypern), og flere græske helligedage bliver også fejret her på lige fod med de cypriotiske. Græske delikatesser, som fyldte vinblade og fetasalat serveres lige så ofte, som traditionelle cypriotiske retter, herunder mezé og halloumi-ost.

Vidste du det om Cypern?

Nedenfor har vi listet en række fakta om Cypern op. Hvis du vil læse mere om de enkelte fakta, så følg linkene fra de markerede emner.

Geografi

Kigger du på et kort over Middelhavet og lader øjet vandre øst, finder du en lille ø, liggende lidt for sig selv. Cypern hører til Europa, men teknisk set er Cypern forbundet via en undersøisk bjergryg med Vestasien. Øen ligger forholdsvis tæt på Tyrkiet (75km), Syrien, Libanon, Israel og Ægypten.

Cypern er 240 km lang og 100 km bred.  Det samlede areal er 9,250 kmog kystlinjen er 648 km lang. Cypern er således 4,7 gange mindre end Danmark. Det højeste punkt er bjerget Olympus, der rager 1.952 m op over havets overflade.

Se hvor Cypern er placeret i Middelhavet.

Se hvor Cypern er placeret i Middelhavet. (Kilde: Google maps)

Befolkning & Sprog

Der bor ca. 800.000 personer på Cypern – 80% græske cyprioter, 18% tyrkiske cyprioter og 2% russere, europæere mv.

Hovedsproget på Cypern er cypriotisk-græsk, ud over de lokale græske cyprioter bor her dog også mange andre nationaliteter, hvorfor engelsk også er et udbredt sprog. På Nordcypern er hovedsproget dog tyrkisk, da området primært er beboet af tyrkiske cyprioter.

Hvis du gerne vil lære lidt græsk inden turen går til Cypern, har vi lavet en liste over de vigtigste ord og sætninger her.

Tidszone +2

Cypern er altid en time foran Danmark og følger den østeuropæiske tidszone +2/+3 (afhængig af sommer- og vintertid). Du mister derfor en time, når du rejser til Cypern. Den får du dog igen, når du atter lander i Danmark.

International landekode og telefonkode

Cyperns internationale landekode er CY. Landekoden anvendes på samtlige cypriotisk indregistrerede biler, i cypriotiske hjemmesideadresser, e-mailadresser mv.

Når du skal ringe til et cypriotisk telefonnummer skal du taste den international telefonkode +357 foran nummeret. Skal du derimod ringe fra Cypern til Danmark, kan det være nødvendigt at taste +45 foran nummeret.

Vejret i Cypern

Vejret i Cypern er typisk Middelhavsklima, med varme og tørre somre, begyndende slut maj til midt september. Er du ikke til 30+ grader, som det let bliver i juni, juli og august, skal du overveje at besøge Cypern i enten foråret eller efteråret. Vi anbefaler april, maj, september og oktober.

Vinteren er mild og byder på masser af regn (primært i januar og februar), men temperaturen holder sig over frysepunktet, med undtagelse af Troodos-regionen*. Vinteren begynder slut november og fortsætter til marts, hvor solen langsomt begynder at tage til i styrke.

Er du til skisport er januar og februar de bedste måneder at besøge Cypern på. Troodos-regionen ligger noget højre end kystbyerne (ca. 2000m) og er fyldt med duftende fyrretræer, der om vinteren dækkes af sne og tiltrækker massere af skiforlystende. Efter skituren kan du køre ud til kysten og hoppe i havet, som stadig holder en rimelig temperatur om vinteren, min. 15 grader.

Valuta

Cypern er medlem af det europæiske Euro samarbejde Emuen, som de blev medlem af i 2008. Den gængse valuta er derfor Euro i Republikken Cypern. I den tyrkiske Republik Cypern betales der derimod med Lira, som i Tyrkiet.

Flag i Republikken Cypern

Sådan ser Cyperns første fælles flag ud (seneste udgave fra 2006 - kilde wikimedia)

Sådan ser Cyperns første fælles flag ud (seneste udgave fra 2006 – kilde wikimedia)

Den 16. August 1960 fik Cypern sit første fælles flag, før det havde øen to flag, nemlig et græsk og et tyrkisk.

Det blev designet af en tyrkisk-cypriotisk kunstlærer, İsmet Güney, da Cypern blev anerkendt som et selvstændigt land. Cyperns flag er hvidt med et kobberfarvet billede af øen og to olivenkviste på. Både den hvide baggrund og olivenkvistene symboliserer fred, mens kobberfarven symboliserer landets kobberressource. Valget af olivenkviste er langt fra tilfældigt, idet øen bugner af oliventræer.

Distrikter

Cypern er delt op i seks distrikter (Nordcypern inklusiv): Famagusta, Kyreina, Larnaca, Limassol, Nicosia, Paphos – de seks distrikter er yderligere opdelt i mindre kommuner.

Sådan ser Cyperns opdeling af distrikter ud (kilde: wikimedia)

Sådan ser Cyperns opdeling af distrikter ud (kilde: wikimedia)

Cyperns største byer

Nicosia (Lefkosia) er Cyperns hovedstad og største by. Nicosia ligger midt inde i landet og er omgivet af smukke bjerglandskaber.

Herefter følger byerne Limassol (Lemessos), LarnacaPaphos (Pafos), Agia Napa, Famagusta, Kyrenia og Fig Tree Bay.

Politik

Nikos Anastasides er siddende præsident (2013 – ) i den græske del. Parlamentet er bygget op om etkammersystemet og består af 71 medlemmer.

I den nordlige del hedder præsidenten Derviş Eroğlu (2010 -). Nordcyperns parlament består af 51 medlemmer og der er valg hvert 5. år.

Både Nord- og Sydcypern har hver deres egne love, politik, militær og regering, og fungerer som to selvstændige stater. Nordcypern ’Den Tyrkiske Republik Cypern’ er dog kun anerkendt af Tyrkiet, mens Sydcypern ’Republikken Cypern’ er anderkendt af EU.

Der har været flere forsøg på at forene de to stater, men det er endnu ikke lykkedes. Dog er der blevet åbnet 7 grænseovergange, så det er nu muligt at krydse den grønne linje og besøge begge stater via fod/bil. Senest udmelding (forår 2015) lyder, at du ikke længere behøver pas for at krydse grænsen, men tag det med for en sikkerheds skyld.

Republikken Cypern er ikke medlem af Schengen. Schengenaftalen indbefatter nemlig, at alle medlemslande skal have fuld kontrol over alle deres grænser. Et kriterium Republikken Cypern ikke kan leve op til, da landet er delt og delvist kontrolleret af Den tyrkiske Republik Cypern.

Derimod har Republikken Cypern været medlem af EU siden 2004, og i 2008 kom de også med i Euro zonen. Nordcypern er ikke medlem af EU. Deres anmodning blev afvist, da EU ikke anser Nordcypern som en stat i sig selv.

Økonomi

Cyperns økonomi har i den tidlige historie været stærk og stabil pga. fundet af kobber og andre mineraler i undergrunden. Der har dog været enkelte perioder, hvor befolkningen har været nær fattigdomsgrænsen.

Cyperns økonomi har været noget af en rutchetur og blev ligesom resten af verden ramt af den økonomiske krise i 2012.

Cyperns økonomi har været noget af en ruchetur og Cypern blev ligesom resten af verden ramt af den økonomiske krise i 2012.

I nyere tid 1980’erne til midt 90’erne var Cypern ligeledes inde i en vækstperiode. Herefter gik det lidt op og ned, dels fordi der stadig var problemer med opdelingen af øen og dels fordi der gik rygter om, at der blev hvidevasket penge.

Generelt er Cyperns økonomi baseret på servicesektormodellen og især antallet af turister spiller en stor rolle for øens økonomi. De senere år har antallet af turister været faldende, hvilket skyldes den generelle økonomiske krise i Europa. Som følge heraf mistede mange cyprioter deres arbejde og krisen begyndte at kradse.

I 2011 sprang et ammunitionsdepot med 98 containere indeholdende sprængstof og våben, på Evangelos Florakis flådebase i det sydlige Cypern i luften. Det økonomiske efterspil hertil gav Cypern sit første økonomiske dødsstød.

Depotet var blevet beslaglagt fra nogle sørøvere i 2009, som smuglede våben mellem Iran og Syrien, og derefter blevet bragt til Cypern. Der blev lagt pres på Cypern til at destruere våbnene, men da de ville undgå en konflikt med Syrien, bad de derfor USA og Storbritannien om at skaffe sig af med våbnene, hvilket de ikke ville.

Eksplosionen kostede 13 mennesker livet og sårede flere hundrede. Ikke nok med det, Cyperns største elværk blev også beskadiget under eksplosionen. Elværket står til dagligt for forsyningen af halvdelen af øens strøm, og er stadig i 2014 ikke fuldt funktionsdygtigt. Omkostningerne i forbindelse med eksplosionen løb op i 2,8 mia. US dollars, og efterlod Cypern i både en økonomisk og politisk krise, som fik både forsvarsministeren, hærchefen og præsidenten til at gå af.

Efterdønningerne fra eksplosionsomkostningerne og andre europæiske landes økonomisk nedtur havde stor indflydelse på Cyperns økonomi. I juni 2012 måtte Cypern således melde landet i betalingsvanskeligheder. Udmeldingen kom efter Grækenland ligeledes måtte melde sig i rækken af EU-lande, som var kommet i finanskrise.

Ud over en dårlig fungerende banksektor, så havde Cypern tidligere lånt Grækenland penge og de penge skulle de pludselig se langt efter. EU lovede i 2013 at bevillige en hjælpepakke på 10 mia. euro, hvis der blev foretaget visse ændringer.

Ændringerne indebar følgende: Statsobligationerne skulle nedgraderes og Cyperns næst største bank skulle deles op i en god og en dårlig bank. Privatkonti med over 100.000 Euro i indestående skulle miste 9,9% (her var der hovedsageligt tale om russiske konti). Især det med at fjerne en vis procentdel fra opsparingskonti gav selvfølgelig stor vrede blandt befolkningen.

Rundt omkring i Europa gik der meldinger om kaos på Cypern, det var dog en sandhed med modifikationer.

  • Ja, der var demonstrationer – men hovedsageligt i hovedstaden – resten af landet var roligt.
  • Ja, der var hævegrænser i automaterne.
  • Ja, der var stor pengestrøm ud af bankerne og bankerne havde lukket fuldstændigt ned i 4 dage, for at forhindre denne pengestrøm.
  • Nej, det endte ikke med, at folk mistede deres opsparing – ikke direkte – men Laiki Bank (2. største bank) blev lukket helt ned, og ikke delt op i en god og en dårlig bank. Der var lange køer foran Laiki Bank, som skulle afvikles, og folk mistede deres ’ikke-sikrede’ penge.

Det ser dog ud til, at Cypern i 2014 har fået mere vind i sejlene og turismen er ved at vende tilbage. Der er dog stadig mange, som må lukke deres butikker, så opsvinget har ikke rigtigt nået Cypern endnu.

Cyperns historie

Cypern har en lang historie, som starter med at bjerget Olympus vokser op af havet. Siden hen kæmpes der om øen på grund af den rige undergrund og flere nationer hersker i kortere eller længere perioder øen. Cypern har skiftet hersker mere end 10 gange og der har været udkæmpet mange kampe på den nu fredfyldte ferieø.

Du kan læse en mere detaljeret gennemgang af Cyperns historie her.

Nationale Helligdage

Byerne udsmykkes til jul og påske

Byerne udsmykkes til jul og påske

Nytårsdag – 1. januar
Helligtrekongersdag – 6. januar
Renselses Mandag – dato varierer*
Græsk uafhængighedsdag – 25. marts
Cyperns Nationaldag– 1. april
Lang Fredag – dato varierer*
Påske Lørdag – dato varierer*
Påske Søndag – dato varierer*
Påske Mandag – dato varierer*
Påske Tirsdag – dato varierer*
Arbejdernesdag – 1. maj
Pinse Mandag – dato varierer*
Gudsmoders Beskyttelsdag (Jomfru Maria) – 15. august
Cyperns Uafhængighedsdag – 1. oktober
Græsk Nationaldag – 28. oktober
Juleaften – 24. december
1. juledag – 25. december
2. juledag – 26. december

* Påske og pinse falder ikke altid på samme tid som den danske påske og pinse. Læs mere om hvorfor her.

Derudover skal du være opmærksom på, at størstedelen af alle butikker lukker kl. 15 om onsdagen og alle frisører har tvunget lukket om torsdagen. Det er også stadig udbredt, at der holdes siesta mellem kl. 13 og 15.

Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...