Larnaca

Larnaca lufthavn er Cyperns travleste lufthavn. August er den travleste måned, hvor der kan være ventetid på kufferter, men normalvis går håndtering af bagage ret hurtigt.

Larnaca lufthavn er Cyperns travleste lufthavn. August er den travleste måned, hvor der kan være ventetid på kufferter, men normalvis går håndtering af bagage ret hurtigt.

Larnaca i Cypern byder på historiske bygninger, saltsøer, flamingoer & ren afslapning! Lufthavnen ligger lige om hjørnet og der er let adgang til både strand og Troodos-bjergene.

Larnaca er et af Cyperns vigtigste knudepunkter, det er her størstedelen af alle turister først sætter deres fod, nemlig når de ankommer til Cypern via Larnaca lufthavn. Når du lander i Larnaca, flyver du for det meste i en bue hen over Larnacas strandpromenade. Her får du mulighed for at se alle de glade turister ( i sommersæsonnen), som tager sig en dukkert i bølgen blå eller nyder livet i en liggestol.

På trods af lufthavnen tæt ved, er Larnaca ikke helt så overrendt, som fx Ayia Napa. Det gør dog ikke byen mindre interessant. Byens historie daterer tilbage til det 13. århundrede f.Kr. og Larnaca har nogle af de bedste badestrande.

I dag bor der knap 50.000 i Larnaca by og omkring 70.000, hvis man inkluderer ophavslandet. Larnaca er placeret på Cyperns sydkyst og består, ligesom Paphos, af to bydele. Larnaca er delt op i det gamle centrum og ’Phinikoudes’, som inkluderer strandpromenaden med hoteller og restauranter. Derudover har Larnaca også en kommerciel havn samt en stor marina, hvor du kan lægge an, skulle du komme af vandvejen.

Billed af Larnaca kystlinje foran hotellerne. (kilde: wikimedia)

Billed af Larnacas kystlinje foran hotellerne. (kilde: wikimedia)

Byen rummer både kultur, natur, natteliv samt masser af shopping- og overnatningsmuligheder.

Larnaca er berømt for Ayios Lazaros kirken, som er en af byens største seværdigheder. Derudover er Larnaca også kendt for sin fejring af den årlige helligdag Kataklysmos (Syndflodsfest), som fejres med sang, musik, dans, svømmekonkurrencer og mad i lange baner. Kataklysmos fejres hovedsagligt af kystbyerne og finder sted i starten af juni.

Kition bliver til Larnaca

Larnaca er en af de tidligst bosatte områder på Cypern. Ifølge legenden blev Kition (Larnaca) grundlagt af Noahs tipoldebarn, Kittim, for omkring 6000 år siden. Navnet Larnaca er først kommet til mange år senere, nemlig dengang Cypern var under fransk herredømme (1190-1486 e.Kr.). Det nyere navn ’Larnaca’ (Larnaka), som på græsk (larnax) betyder kister/grave, opstod som følge af de mange kirkegårde i området. Området med gravene blev kaldt for ’larnacas’ (grave), hvilket franskmændene misforstod. De troede i stedet byen hed L’Arnica (Guldblomst), idet området også tidligere var dækket af guldblomster. L’Arnica blev med tiden til Larnaca og er således det navn, som hænger ved den dag i dag.

Salinas – Larnacas fire saltsøer

Billedet er taget ved en af saltsøerne nær Larnaca (kilde: wikimedia)

Billedet er taget ved en af saltsøerne nær Larnaca (kilde: wikimedia)

Larnaca blev dog også refereret til som ’Salinas’ (saltsøer), fordi der vest for Larnaca ligger fire store saltsøer; Aliki værende den største efterfulgt af hhv. Orphani og Spiro. Der findes omkring 85 forskellige vandfuglearter, som holder til her, hovedsageligt om vinteren. Her i blandt også den lyserød flamingo. Det siges, at flamingoerne ikke kun opholder sig her, men faktisk også yngler i disse saltsøer. Saltproduktionen var engang en af hovederhvervene i området, og Larnacas havn var centrum for eksport af salt til resten af Europa og middelhavslandende.

Seværdigheder i og omkring Larnaca

For enden af strandpromenaden ligger marinaen og dette lille springvand (2013)

For enden af strandpromenaden ligger marinaen og dette lille springvand (2013)

Larnaca byder på aktiviteter og seværdigheder for enhver smag, der er både noget for ung som gammel, historisk-, sports-, vin- kulturelt- og fugleinteresserede. Nedenfor er der nævnt nogle af de aktiviteter, som du kan fordrive tiden med i eller omkring Larnaca. Desuden er der flere legepladser rundt om i byen, skulle børnene blive trætte af at lege ved vandet eller gå på museum med mor og far.

Følg linkene for at se flere seværdigheder og aktiviteter i Cypern

Larnaca klima

Vejret i Larnaca byder på middelhavsklima, dvs. varmt og tørt om sommeren (juni-august), hvor solen skinner fra en skyfrihimmel næsten hver dag. Vinteren (december – februar) er mild og regnfuld; temperaturen falder næsten aldrig til under nul, men vinden kan føltes ret kold. I overgangsmånederne (marts-maj & september-november) kan vejret skifte ret hurtigt og der kan komme små byger/skybrud i ny og næ, men de er som regel hurtigt overstået. I forårs-månederne kan det stadig føltes lidt køligt, selvom solen skinner og det er 20 grader. Dette skyldes, at vindene stadig indeholder den køligere luft fra vinteren og den kolde jord. Om efteråret derimod, er vinden stadig lun og jorden opvarmet, hvilket giver en behagelig temperatur at opholde sig ude i.

Transport i og omkring Larnaca

Larnaca er som sådan ikke nogen stor by, så du kan sagtes som turist komme rundt på gåben. Er dine ben dog blevet trætte, kører der både busser og taxier. Bybusserne kører mellem promenaden, havnen og centrum. Derudover kører der også busser fra Makariou Avenue og havnepromenaden til de forskellige strande og turistattraktioner i området.  Private virksomheder tilbyder også transport til og fra lufthavnen (travelexpress) samt til andre byer og attraktioner.

Larnacas historie

Larnaca er som tidligere nævnt et af de længst beboet områder på Cypern. Dette skyldes hovedsageligt, at Larnacas besættere blev i området i flere generationer, hvilket resulterede i en vedblivende bosættelse. Mange af de andre tidlig bosatte områder blev forladt igen og er siden hen gået i glemmebogen.

Tidlig besættelse – 13. århundrede f.Kr.

Der er blevet fundet arkæologiske lev i Larnaca stammende fra den mykenske tidsalder. Dengang var Larnaca (Kition) bosat af grækere og hovederhvervet var handel af kobber. På Larnacas palæontologiske museum (beliggende på Europa Square i Larnaca) kan du se knoglerester af de første besættere i området.

Central placering og vigtige mineraler

Larnacas centrale placering i Middelhavet har haft stor indflydelse på byens tilbagevendende popularitet. Mange herskere (grækere, perkere, ægyptere, romere, byzantinere, osmanere, tyrkere, franskmænd, venetianere og englændere) higede efter byens centrale havneplacering og de mange mineraler, herunder kobber og salt, som fandtes i området.

Larnacas berømte kirke - Saint Lazarus Church

Larnacas berømte kirke – Saint Lazarus Church

På trods af de mange herskere er det den byzantinske periode, som har efterladt flest spor og monumenter i Larnaca, fx basilikaen Sainit Lazarus. Larnaca fortsatte op gennem tiden med at være et vigtigt knudepunkt – indtil 1930’erne, hvor man byggede en ny havn i Famagusta, som blev forbundet med Nicosia via en jernbane. Jernbanen er dog nedlagt i dag. Larnaca mistede langsomt herefter sin centrale rolle, trods værende en moderne og driftig by, fx udkom Cyperns første avis i Larnaca. I 1960 var Larnacas befolkningstal faldet og blevet til Cyperns 4. største by.

Larnaca i Republikken Cypern – indbyggerfordobling natten over

Da Cypern i 1960 fik sin selvstændighed, bestod Larnacas indbyggere af en blanding af tyrkisk og græsk cyprioter. Da tyrkerne i 1974 angreb Cypern mistede Larnaca tusindvis af tyrkiske-cyprioter, som flygtede nordpå. Men samtidig modtog de også tusindvis (40.000) græske-cyprioter, som tidligere var bosat på den nordlige del af Cypern. Larnaca fordoblede således sit indbyggertal natten over og blev derefter Cyperns 3. største by. Som følge af opdelingen mistede Cypern sin lufthavn ved Nicosia (som der den dag i dag, stadig er forladt, idet den ligger i den grønne zone) og der blev opført en ny lufthavn lidt uden for Larnaca. I 2009 blev den gamle lufthavn erstattet af en ny, som kan rumme op til 7,5 millioner passagerer på årsbasis. Den 1. maj 2004 blev Cypern en del af EU og Larnaca blev den østligste by i ’Ny Europa’. Larnaca har i de senere år udviklet sig til en attraktiv turistby, som både byder på fortidslevn, moderne kultur og lækre badestrande. Hvis du vil læse mere om de forskellige tidsaldre og Larnaca generelt, så kan du læse mere på følgende link: http://larnakaregion.com/en   &  http://www.larnaca.com/v/city_info/ (siderne er på engelsk).

Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...