Cypern Vejr – Læs om vejret på Cypern

Vejret på Cypern i den tidlige sommer er fantastisk

Vejret på Cypern er markant anderledes end vejret i Danmark. Med placeringen i det østlige Middelhav nyder det cypriotiske vejr godt af, at ligge markant tættere på ækvator end Danmark gør. Solen føles rigtig varm og der er mange soltimer, hvilket selvfølgelig har en stor indflydelse på vejret og temperaturerne.

Det samme gør sig i øvrigt gældende for Nordcypern på trods af, at vejret på Nordcypern ikke er nævnt specifikt på denne side.

Bestil rejser til Cypern her

Temperaturer og vejrinformation

DagNatVandNedbør
(mm)
Sol
timer
Januar18918875
Februar18916676
Marts201017367
April231318189
Maj2717205,110
Juni3120241,412
Juli332226012
August332327011
September3121282,910
Oktober291825138
November241422787
December1910191005

Find rejser i den måned, du foretrækker her

Tallene er baseret på Limassol, som ligger midt på sydkysten i Cypern. Temperaturer i Ayia Napa er få grader varmere om sommeren. Nicosia har 4-5 grader højere temperaturer om sommeren og 4-5 grader lavere om vinteren.
Kilde: Cyperns meteorologiske institut: Department of Meteorology.

Sommervejr på Cypern – en lang og solrig fornøjelse

Fra starten af juni og til slutningen af september, er der stort set ikke en sky på himlen. Regn er der endnu mindre af i denne periode, hvor man kan forvente maksimalt én eller to dage med regn i perioden maj til september i kystområderne.

Set fra et dansk perspektiv, vil man nok mene, at sommeren starter allerede i marts, men mere om det senere.

Så varmt føles vejret på Cypern om sommeren

Temperaturen er selvfølgelig ikke hele historien. Der er stor forskel på, hvor varmt 30 grader føles på Cypern og i Danmark. I løbet af dagtimerne om sommeren er luftfugtigheden meget lav. Det gør det lettere for kroppen at komme af med varmen. Derfor vil du føle, at det er mere behageligt i forhold til 30 grader i Danmark.
Om aftenen, når solen er gået ned, er temperaturerne gennem hele sommeren fantastisk. Det indbyder virkelig til at sidde udenfor og nyde et koldt glas hvidvin, mens man bare nyder det varme vejr. Som en kontrast til Danmark, er der ikke rigtigt lyse sommernætter. Det seneste solen går ned om sommeren, er omkring klokken halv ni. Det betyder dog mindre, når temperaturen om natten er så høj.

Solen er stærk

Solen på Cypern er varm. Og stærk. Det er enormt vigtigt at være meget opmærksom på solens styrke. Det vil oftest føles ubehageligt at være i solen mellem 12 og 15.30, når det er højsommer. Derfor er det anbefalet at benytte solbeskyttelse hele dagen, og især, hvis man er i solen i løbet af den tidlige eftermiddag.
Har du børn med til stranden, er det en fantastisk løsning at benytte UV soltøj. Det kan let kombineres med solcreme på de steder, som ikke er dækket af soltøj – f.eks. arme og ben. En solhat er selvfølgelig et must, til at beskytte hovedet.

Sommervejret starter i marts

Fra omkring midten af marts begynder vejret at minde om dansk sommervejr med over 20 grader om dagen. Nattemperaturen vil allerede i marts ligge omkring 10 grader. Herfra stiger dag- og nattemperaturerne frem til slutningen af august. Fra slutningen af maj holder temperaturerne sig oftest mellem 28 og 35 grader om dagen og 18 og 22 grader om natten. Det fortsætter indtil slutningen af oktober.

Varme vinde fra Afrika

Som nævnt starter sommeren på Cypern så småt i marts, hvor temperaturerne dog svinger meget. Typisk så giver varme vinde fra mellemøsten eller Nordafrika et fint boost til temperaturerne. Disse varme vinde har dog den ulempe, at det bringer en masse rigtigt fint sandstøv med sig. Det stammer fra Khamsin, som er det arabiske ord for varme, tørre og sandholdige støvstorme i Nordafrika og Mellemøsten. Når vindretningen sender disse støvstorme i retning af Cypern, stiger temperaturen, men sandet følger med. Sandet hænger i luften, og er oftest så koncentreret og fint, at astmatikere har det rigtigt hårdt disse dage.
Dage med masser af sand i luften er dog relativt få, og oftest renses luften om natten med nogle ordentlige tordenbyger. Dagen efter er luften igen klar og fri for sand. Det samme kan desværre ikke siges om terrasser og biler. Efter luften er renset for fint sand og støv, er det på tide at gøre terrasser og biler rene for støvet, som ligger sig som et fint lag overalt.

Cypern vejr - Støvstorm

Støvstorm med masser af sand fra Sahara i marts 2014. Kilde: MODUS, NASA

Cypern vejr - Beskidt bil efter sandet er regnet væk fra luften

Resultat af sand i luften efterfulgt af regn. Et fedtet lag af sand på bilen

Panoramabillede fra stranden ved Paphos i april - Sand i luften giver diset vejr

Det kunne have været en dejlig solskinsdag i april, men masser af sand i luften giver en diset udsigt fra stranden

Vandtemperaturen på Cypern

Troodos bliver iført sin vinterdyne i januar og februar, og det er muligt at stå på ski på Mt. Olympus

Troodos bliver iført sin vinterdyne i januar og februar, og det er muligt både at stå på ski på Mt. Olympus og bade i Middelhavet på en og samme dag.

Cyperns position i det østlige Middelhav har også betydning for andet end vejr. Det østlige Middelhav er varmt mere eller mindre hele året rundt. Det betyder også, at vandtemperaturerne er relativt høje hele året. Det nyder Cypern også godt af. I sommermånederne når vandtemperaturerne op på 28 grader i august. Og så er det lige pludselig rigtigt dejligt, at Cypern også har Europas bedste badevand (åbner i nyt vindue).
Om vinteren falder vandtemperaturerne ikke til mere end 16 grader, når vandet er koldest i januar til marts. Det er en kombination af det milde Cypern-vejr om vinteren, generelt varme temperaturer i området og selvfølgelig, at den østlige del af Middelhavet er lukket mere eller mindre af. Modsat den vestlige del af Middelhavet, hvor vandet blandes med det kolde Atlanterhav, er der ikke et naturligt afløb i den østlige del.
De varme vandtemperaturer omkring Cypern om vinteren er også baggrunden for, at mange cyprioter stolt siger, at det er det eneste sted, hvor man kan stå på ski og derefter tage en varm dukkert. Er man på Cypern, er det i hvert falde en oplagt mulighed at kombinere både sne og skiløb i Troodos-bjergene og en dejlig dukkert i vandet derefter. Det er i hvert falde en mulighed i januar til marts, som traditionelt er skisæsonen på Cypern.  Vil man dog undgå at køre op til et snetomt Troodos, kan man holde øje med Zeus’ skiløjpe her.

Vejret på Cypern i januar

Troodos bliver fyldt med sne om vinteren (januar/februar).

Troodos bliver fyldt med sne om vinteren (januar/februar).

I januar begynder vinteren for alvor på Cypern. Hvis man bor oppe i bjergene betyder det snefald, men derudover vil det ikke have meget med en dansk vinter at gøre. I kystområderne betyder det blot, at det regner lidt mere, at blæsten tager lidt til, og at det bliver lidt koldere.

De fleste steder betyder koldere dog ikke mindre end omkring 15 grader om dagen og typisk ned til omkring 5 grader om natten, når det er koldest (der tages forbehold for undtagelser). Er solen fremme og finder man læ for vinden, når det blæser, vil vejret på Cypern i januar være ganske fortræffeligt for danskere.

Vejret på Cypern i februar

Februar er den klart koldeste måned på Cypern. Det er dog ikke fordi temperaturerne som udgangspunkt er meget anderledes end i januar eller december, men det føles bare meget koldere end januar og december. Det er formentlig fordi, man som fastboende kan have svært ved rigtigt at få varmen i løbet af dagen. Det er langt de færreste bygninger, som har isolerede ydermure eller centralvarme, så det vil oftest være ca. samme temperatur indenfor hjemmets fire vægge, som udenfor. Med mindre man tænder for aircondition og brænder sine penge af på strøm. Efter i to omgange at have oplevet februar i Cypern (pr. 2014) , er det i hvert falde undertegnedes konklusion.

Vejret på Cypern i marts

Som nævnt tidligere på denne side, så begynder temperaturerne i marts hurtigt at nærme sig danske sommertemperaturer. Det vil dog stadigt være en smule koldt om natten eller hvis det blæser. Der er også ret gode muligheder for, at det vil regne. Det foregår dog heldigvis mest om natten. Finder du et sted i solen med læ, vil vejret dog helt sikkert føles fantastisk

Vejret på Cypern i april

April er den første måned på året, hvor du for alvor vil føle, at det er sommervejr. Vandet begynder igen at føles varmere og der er hele 9 timers sol om dagen i gennemsnit. I april er temperaturerne som nævnt gode, men uden at være rigtigt hede, så er du ude efter fine danske sommertemperaturer i april, så er en rejse til Cypern et rigtigt godt bud.

Vejret på Cypern i maj

Kom maj du søde milde. Maj måned på Cypern indeholder alt det, som du har ventet på hele vinteren. Solen har efterhånden fået godt fat og der er kun enkelte regnbyger i sigte. Temperaturerne kommer op på 25-28 grader om dagen og 17 om natten. Vandtemperaturen har nået en acceptabel temperatur, som i kombination med solens styrke, får folk til at tage til stranden. Maj føles som en god sommer i Danmark, men som tidligere nævnt, føles det ikke så varmt på grund af den lave luftfugtighed. Maj er den perfekte måned at besøge Cypern på, hvis man både vil til stranden og bade samt ud og opleve naturen (uden at omkomme i heden).

Vejret på Cypern i juni

I juni begynder sommeren for alvor på Cypern. Temperaturerne stiger og især sidst i juni kan du fra tid til anden opleve hedebølger, som får temperaturen op over de 35 grader. Det er der heldigvis råd for, drik en masse vand, husk solhatten og nyd vejret i en liggestol under en parasol ved vandet eller poolen. Vil man gerne ud og opleve Cypern, kan det anbefales, at du tager tidligt af sted. Når klokken bliver 9, begynder solen nemlig at tage til i styrke.

Vejret på Cypern i juli

Vejret i juli er det perfekte bade og strandvejr. Som turist har du de bedste forudsætninger for at få en rigtig solskinsferie. Du vil dog igen opleve hedebølger, hvor det anbefales, at man ikke opholder sig for meget i solen midt på dagen. Er du ikke til ekstreme temperaturer og vil du gerne ud og opleve en masse (der ikke er vandrelateret), er juli og august måske ikke de måneder, som du skal rejse til Cypern på. Du vil få mere ud af at besøge Cypern i fx maj og september, og samtidig kunne nye godt af det gode vejr.

Vejret på Cypern i august

August måned er lige som juli, en af de varmeste måneder på Cypern, hvis ikke den varmeste. Dette skyldes blandt andet de høje nattemperaturer. Det er også denne måned de fleste cyprioter holder ferie i, da det ofte er for varmt til at arbejde. Kommer du til Cypern i august, kan du være sikker på solgaranti. Hvis den danske sommer har skuffet hjemme, er der rig mulighed for at blive godt gennemvarm på Cypern.

Vejret på Cypern i september

Man skulle tro solen vidste, at nu er det september, i hvert fald har undertegnet over 3 år observeret, at heden aftager fra den ene dag til den anden. Temperaturen kan stadig snige sig op over de 30 grader, men det føltes ikke så varmt, som i juli og august. Vejret i september er fantastisk og du kan både tage til stranden og bade samt tage på udflugter – det er også i september, at vandtemperaturen er højest. Du skal dog stadig overveje, hvornår du tager på tur, da middagssolen er meget stærk.

Vejret på Cypern i oktober

Vejret i oktober kan være lidt mere ustabilt, men du vil kun opleve enkelte dage med regn, og det oftest i slutning af måneden. Oktober måned byder på masser af solskinstimer og er perfekt til at opleve øens mange udflugtsmål. Er du en af dem, som helst vil ligge ved vandet og nyde solen, er dette også muligt.

Vejret på Cypern i november

November måneds vejr kan være lidt drilsk, det ene øjeblik regner det og det næste er det højt solskinsvejr – vejret kan være meget forskellige, selv i samme by. Generelt vil du stadig kunne nyde godt af +20 grader. Temperaturen bliver blandt andet holdt oppe af de varme vinde, som kommer nede syd fra og af den opvarmede undergrund og af omgivelserne. I november kan du på Cypern også opleve nogle fantastiske tordenstorme, som får gaderne til at strømme med vand og som lyser himlen op med spektakulære lyn.

Vejret på Cypern i december

I december er vejret mere stabilt. Du kan fra tid til anden opleve dage med koldt og gråt vejr, men generelt skinner solen og der er en behagelig temperatur efter årstiden at dømme (19 grader om dagen og 10 om natten). Er du en af dem, som godt kan lide en kølig dukkert, holder vandet stadig en rimelig temperatur (16 grader). Undertegnede er dog blevet akklimatiseret, men som turist vil du måske stadig syntes det er t-shirt og shortsvejr.