Ayia Napa

Cyperns svar på Alanya

Hvad der engang var en tætbevokset skov, er i dag Cyperns mest populære ferieby, fuld af liv og glade dage. I højsæsonen – maj til oktober – emmer byen af liv, både om dagen og natten. Selv de lokale valfarter hertil i deres sommerferie. Ferieparadiset Ayia Napa rummer både børnefamilier og festglade mennesker. Her er masser af sol, gyldne og lavvandede badestrande, azurblåt badevand og et hav af forskellige restauranter og aktiviteter.

Find rejser til Cypern her

Tæt ved Ayia Napa ligger der flere skønne bugter med azurblåt vand - mange af stederne er lettest at nå via vandvejen.

Tæt ved Ayia Napa ligger der flere skønne bugter med azurblåt vand – mange af stederne er lettest at nå via vandvejen.

Den populære ferieby Ayia Napa ligger på Cyperns sydøst kyst og er EU’s østligste by. Der er ikke mange fastboende indbyggere i Ayia Napa, idet der kun bor omkring 2.700 mennesker i byen. Det er derfor ikke svær at forestille sig, at Ayia Napa om vinteren bliver kaldt en spøgelsesby. Lige så fuld af liv byen er om sommeren, lige så tom og ubefolket føles den om vinteren.

Netop fordi der kommer så mange turister til byen, tales der alle mulige sprog i både butikker og på restauranter. Du skal derfor ikke være bange for, ikke at blive forstået, hvilket godt kan være et problem i de mindre turistbesøgte områder rundt om i Cypern.

Sidder du nu og tripper for at komme af sted til Ayia Napa, skal du straks se på mulighederne for en afbudsrejse til Cypern.

Seværdigheder i Ayia Napa

Vælger du at holde ferie i Ayia Napa, kan du være sikker på ikke at komme til at kede dig. Her finder du aktiviteter til alle aldre og interesser. Du kan for eksempel:

 • Bade i havet eller poolen
 • Besøge nogle af de nærliggende strande, så som Nissi Bay, Cape Greco, Grecian Bay
 • Tage på vandreture
 • Leje en cykel
 • Prøve nogle af de mange vand-aktiviteter som tilbydes
 • Opleve nogle af de lokale seværdigheder; Dionysos bolig, det gamle kloster midt i byen (som har lagt navn til byen), besøge de mange forskellige museer mv.
 • Tage på udflugt til Troodos-bjergene
 • Tage på vinsmagningstur
 • Besøge den lokale forlystelsespark – Parko Paliatsocy
 • Besøge en af de 90 bars, 12 diskoteker eller 150 spisesteder
 • Tage dykkercertifikat og dykke ved Cyperns mest berømte skibsvrag Zenobia
 • Tage i WaterWord Waterpark
 • følg linkene for at se flere seværdigheder og aktiviteter i Ayia Napa

Ayia Napa Klima

Der arrangeres flere sejlture fra Ayia Napa til nogle af de skjulte naturskønne bugter

Der arrangeres flere sejlture fra Ayia Napa til nogle af de skjulte naturskønne bugter

Lige som resten af Cypern nyder Ayia Napa godt af middelhavsklimaet, og netop fordi Cypern ligger gemt i det østlige hjørne af Middelhavet, forbliver vandtemperaturen høj året rundt, med en maks. temperatur på omk. 28 grader i august og en min. temperatur på 15 grader i januar. Læs mere om vejret på Cypern.

Ayia Napa er varmest i juli og august, hvor temperaturen let kan snige sig over de 40 grader. Generel t ligger temperaturen på 30 grader i sommermånederne, så du skal ikke være bange for kolde og våde dage på din sommerferie. Når den sidste sommeregn har lagt sig i maj, kan der godt gå 4 måneder før næste regnbyge viser sig.

Om sommeren skinner solen mellem 12-14 timer om dagen. Solen går tidligt ned – omkring kl. 20 – så der er ingen lange lyse sommernætter, a la dem vi kender fra Danmark. Til gængæld kan du nyde de lune aftner udenfor, 20 grader og stjernehimlen.

Transport i & til Ayia Napa

Ayia Napa ligger ca. 45 minutter fra Larnaca Internationale Lufthavn. Det er nemt at komme hertil fra lufthavnen, idet motorvejen går direkte fra lufthavnen til Ayia Napa.

Rejser du med et rejseselskab, er på charterrejse eller lignende, sørger de oftest for transport til og fra lufthavnen. Rejser du på egen hånd, kan du både leje en bil, tage en bus, shuttle eller taxi, se de forskellige transportmuligheder nedenfor:

Motorveje i Cypern

VejnummerByer
A1Nicosia (Lefkosia) – Limassol (Lemessos)
A2Nicosia – sydøst Larnaca
A3Larnaca – Ayia Napa
A6Limassol – Paphos
A9Nicosia – vest Nicosia /Troodos bjergene

Busser til/i/omkring Ayia Napa

Der kører flere offentlige busser direkte fra Larnaca lufthavn til Larnaca centrum, det tager ca. 15 minutter. Stå af ved ’Finikoudes promenaden’ og skift til bus 711 eller en ’inter-city-bus’, som kører til Ayia Napa – det koster omkring 1 euro med de offentlige busser pr. tur og 3 euro med inter-city-busserne. Vælger du en offentlig bus fra Larnaca, tager turen ca. 90 minutter, mens det kun tager 50 minutter med inter-city-bussen.

Cypern rundt med bus: Planlæg din tur rundt i Cypern med bus her.

Taxi fra Larnaca lufthavn til Ayia Napa

Der holder masser af taxaer ude foran lufthavnen, og de kører alle på taxameter – generelt koster en tur fra lufthavnen til Ayia Napa centrum 60 euro. Hvis du forudbestiller din taxi her kan du dog få en bedre pris. Fx koster det 49 euro for 4 personer, 65 euro for 6 personer og 95 for en minibus.

Før du hopper i en taxa i Cypern – uanset om det er fra lufthavnen eller andre steder – vil vi dog foreslå, at du læser denne guide til at køre taxi i Cypern.

Ayia Napa Historie

Den hellige skov

Det hellige kloster Ayia Napa (kilde: Wikimedia)

Ayia Napa kloster og den hellige brønd (kilde: Wikimedia)

Ayia Napa/ Agia napa (Αγία Νάπα) var engang en lille uberørt fiskerby, omgivet af en tætbevokset skov. Legende fortæller, at en jæger i tidernes morgen tilfældigt stødte på byens varetegn, nemlig en brønd. Brønden blev kaldt for Vor Frue af Napa, hvilket senere er sammentrukket til det vi i dag kender ’Ayia Napa’ (’Ayai/Agia’ betyder ’hellig’ og ’Napa’ betyder ’bevokset skovområde’ på græsk).

Det gamle kloster fra år 1100, som du den dag i dag stadig kan se midt i byen, er bygget op om brønden i respekt for Vor Frue af Napa. Klosteret blev opkaldt efter brønden og har siden hen også lagt navn til byen.

Trods den hellige brønd og måske netop derfor, forblev området ubeboet indtil 1790. Legenden fortæller at den første beboer kom fra Grækenland, han var rejst til Cypern og var bosat i en af de nærliggende byer. Nikolaos Kemitzis, som han hed, blev uvenner med ottomanerne, der på denne tid styrede Cypern, og flyttede nær Ayia Napa. Senere hen kom der flere grækere til, som var på flugt fra pesten, der hærgede deres hjemby. De slog sig ned i området, giftede sig lokalt og arbejdede som landmænd og fiskere.

I dag er der ikke mange træer tilbage omkring klosteret, med undtagelse af det gamle morbærfigentræ ved klosteret, som har mere end 600 år på bagen. Legenden fortæller, at en fornem dame plantede træet for omkring 600 år siden. Den omtalte dame var løbet hjemmefra efter hendes far havde nægtet hende at gifte sig med en ’simpel’ mand. Hun bosatte sig her og passede klosteret. Det er også hende der er ansvarlig for udbyggelsen af klosteret. Klosteret blev kort anvendt af munke, frem til det 17 århundrede, herefter er det kun lejlighedsvis blevet anvendt til forskelige ceremonier.

Ayia Napa vokser

Slap af ved en af de mange strande i Ayia Napa og tag en dukkert i bøgen blå.

Slap af ved en af de mange strande i Ayia Napa og tag en dukkert i bøgen blå.

Modsat mange af de andre byer på Cypern, har Ayia Napa en relativ kort historie – jo, der er fundet lev fra før Kristus i området, men ingen vedblivende beboelser. Dette skyldes dels den tætbevoksede skov, som engang prægede området og gjorde det umuligt at komme frem – og dels fordi området var anset som helligt.

Det var ikke før, at den førnævnte græker bosatte sig i området, at der begyndte at vokse en by frem (omk. det 17. århundrede). I starten var det kun en lille fiskerby, der trods den hellige brønd, forblev en uberørt flække – kun forstyrret af klosterets besøgende!

Frem til 1974 var der kun 140 stenhuse, med små venetianske altaner. Der boede omkring 1000 personer, som hovedsageligt arbejdede med fiskeri eller landbrug. Det var ikke før den tyrkiske invasion i 1974, at Ayia Napa begyndte at vokse og udvikle sig til, hvad vi ser og kender i dag. Det er værd at huske på, at mange af de tilrejsende (flygtninge fra Nordcypern) sikkert har boet eller arbejdet i turistbranchen, da nogle af datidens mest besøgte feriebyer endte som spøgelsesbyer, da de blev fanget mellem Nord og Syd fronterne.

Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...