Taxa på Cypern – Undgå at betale for meget

Eksempel på taxa på Cypern - en typisk taxa på Cypern er en Mercedes, størstedelen af gammel årgang.

Eksempel på taxa på Cypern – en typisk taxa på Cypern er en Mercedes, størstedelen af gammel årgang.

Der er et væld af taxaer i Cypern, og som turist på Cypern kommer du nok i rigtigt mange tilfælde til at tage en tur med en taxa. Har du bestilt en rejse til Cypern om sommeren er det simpelthen for varmt at gå, hvis man skal bevæge sig meget længere end fra solsengen og op i baren eller isboden.

Som altid, når man er et nyt sted, er det en god idé at tænke sig lidt om, inden man sætter en taxa i gang. På denne side har vi samlet gode råd omkring taxaer fra vores erfaringer gennem den tid vi har boet på Cypern. Det har vi gjort siden april 2012.

Læs dem igennem og husk dem, når du bestiller en taxa – Det sparer dig let penge og unødvendige diskussioner om beløbet og giver dig et par gode fif, så du står i en bedre situation, når du skal forhandle prisen.

 

3 gode råd – Sådan undgår du at betale for meget for en taxa på Cypern

  1. Aftal en pris på forhånd
  2. Betal ikke forud
  3. Kører du på taxameter, så sørg for at kunne se det hele tiden

Så simpelt er det er at sikre, at du ikke betaler for meget for din taxa, når du er på Cypern. I slutningen af siden, har jeg et afsnit med relevante spørgsmål og svar om brugen af taxaer på Cypern, men det vigtigste er de tre punkter herover.

Alternativerne til taxa i Cypern

Hvis du i stedet vil leje egen bil, så gå videre til vores side om billeje i Cypern. Husk også at læse vores guide med gode råd til at køre bil i Cypern inden du sætter dig bag rattet.

>> Lej bil i Cypern her <<

Hvis du bare skal have transport fra lufthavnen, kan du med fordel booke transport med Resorthoppa – Det er let og billigt, og du har styr på transporten på forhånd.

Med mange rejseselskaber bliver det let billigere at tage en taxa eller arrangere anden transport til hotellet. Desuden slipper du for at skulle forbi andre hoteller først og sætte andre rejsende af. Dette gælder dog kun, hvis rejseselskabet tager sig betalt for transport til hotellet, men det er absolut værd at overveje, hvis du f.eks. har bestilt en afbudsrejse til Cypern.

Nu vil vil jeg beskrive lidt mere om taxa-kulturen på Cypern, som forhåbentlig vil give en lidt bedre forståelse for, hvorfor det fungerer som det gør.

Taxa på Cypern – baggrund

Lang taxa på cypern

En del taxaer på Cypern er gamle, lange Mercedes’er. Det koster ikke ekstra, at det er en stor taxa, med mindre der er 5 eller flere om bord. Kilde: Wikimedia

Overordnet set, er der for mange taxaer om buddet på Cypern. I de senere år har cyprioterne måttet se færre turister tage på ferie på øen (bl.a. pga. usikkerheden omkring landets og bankernes økonomi). Det betyder selvfølgelig meget for taxa-chaufførernes indtjening, og selv om det er højsæson, vil mange af dem alligevel ikke tjene som de gjorde tidligere. Det er primært fordi, der er alt for mange i forhold til efterspørgslen, hvilket naturligvis resulterer i færre ture.

Mange steder – især, hvis du sammenligner med Danmark – forventes det, at udbuddet tilpasser sig efterspørgslen. Men det går i bedste fald langsomt med tilpasningen på Cypern. Og det betyder altså ikke, at prisen som sådan falder.

Som turist er taxa-chaufførerne i hvert falde opsatte på at tjene på dig – ligesom det er tilfældet på stort set alle andre turistdestinationer.

Få taxaer kører efter taxameter

Ifølge lovgivningen skal taxaer på Cypern køre efter taxameter. Men som mange andre tilfælde, bliver lov opfattet som vejledninger. De fleste taxaer kører ikke på taxameter, med mindre det er til deres fordel.

Der er selvfølgelig forskel på taxaer og chauffører, men som turist vil du oftest være på herrens mark. Nogle taxa-selskaber eller taxa-chauffører kører efter taxameter, men det er et fåtal. Resten kører med et visitkort diskret placeret over deres taxameter, og hvis du ikke har aftalt en fast pris inden, kommer du i hvert falde til at betale mere end nødvendigt. Ofte markant, da taxametret i nærmest alle tilfælde vil have været længe i gang, før du sætter dig ind i en taxa på Cypern.

Skulle du komme i situationen, får du formodentlig ikke meget ud af at brokke dig voldsomt over det. Fortæl ham i stedet, at så meget vil du ikke betale, og find et kompromis. Han vil fortælle dig, at du tager brødet ud af munden på hans børn og true med politiet, men det er givetvis en sandhed med modifikationer. Og han er ikke interesseret i at tilkalde politiet. Men hvad gør man ikke, for at tjene et par € ekstra?

Som lokal har vi selvfølgelig lettere ved at gennemskue det, da vi (efter at have betalt for erfaringerne) efterhånden har styr på rimelige priser lokalt samt hvilke chauffører, der er fair.

Men et godt eksempel på mentaliteten hos mange taxa-chauffører er, at selv om han eller hun ved, at jeg er lokal og at jeg dermed er en god mulighed for en fast kunde, vil han eller hun stadig forsøge at skrue prisen op. Det giver selvfølgelig chancen for få euro ekstra den ene gang, men betyder også, at det er eneste gang, chancen opstår. Det er lidt typisk for den cypriotiske mentalitet.

Et klassisk trick overfor turisten

Det helt klassiske trick overfor en turist er, at chaufføren vil komme af sted så hurtigt som muligt. Hvis du ikke får aftalt en pris på forhånd og blot læner dig tilbage med forventning om at blive behandlet fair, så ender du med at måtte hive mere ud af muldvarpen end du havde håbet.

Taxaer fra lufthavnene

Typisk vil du så snart du kommer ud fra lufthavnen i Larnaca eller Paphos blive antastet af en person, som er yderst interesseret i, at du kommer til din destination med taxa. Det er ganske normalt og den almindelige praksis i lufthavnene på Cypern.

Der er ikke specielt dyrt at tage en taxa fra lufthavnen – Det er billigere end at gøre tilsvarende i Danmark. Faktisk har Department of Road Transport udgivet en oversigt over godkendte takster fra lufthavnene i hhv. Paphos og Larnaca  til forskellige populære destinationer. Du kan se oversigten her (på engelsk og åbner i nyt vindue).

Der er forskel på, hvad du skal gøre, afhængigt af, om du blot hyrer en taxa i lufthavnen, eller du har bestilt en taxa til at hente dig. Hyrer du en vogn i lufthavnen, er det bedst at følge de lokale standarder.

Herunder kan du læse, hvordan det fungerer i de to lufthavne på Cypern og hvilke taxi-selskaber, du kan bestille afhentning ved.

Taxa fra Paphos lufthavn

Udenfor lufthavnen i Paphos sidder en mand ved en meget uofficielt udseende trækasse, hvor du betaler for turen forud. Det er heller ikke mere officielt end blot en løs organisering, men det er her, du skal have en taxa. Det er typisk lidt dyrere end taxameter-prisen (10-15%), men det er den måde, det fungerer på. De har ret faste “uofficielle” priser for, hvad det koster at komme til forskellige steder i byen.

Forsøger en ”uorganiseret” chauffør at shanghaje dig udenfor, kan det let ende i fysisk kontakt mellem ham og hans konkulleger. Det sker dog af og til. Der er dog ikke noget at spare ved disse, med mindre du vil have en længere diskussion om prisen, og det er jo ikke lige det man har mest lyst til, når man netop er landet efter en flyvetur.

Men de har helt styr på, hvem der er næst i køen til at få en tur, så lad dem holde styr på det. Det giver færrest “problemer” og starter ferien på den bedste måde.

Ønsker du at bestille en taxa fra Paphos lufthavn, vil vi anbefale følgende:

Cyprus Taxi Service – Book online her

Stevies – Få et tilbud online her

Bestil fra lufthavnen i Paphos med Resorthoppa her.

Taxa fra Larnaca lufthavn

I Larnaca fungerer det reelt på samme måde – dog uden den lidet officielt udseende trækasse med en ”supervisor” bag. Der er taxi-service døgnet rundt – gå blot ud fra ankomsthallen og tag ca. 20 skridt mod højre.

Skal du langt, så sikr dig, at du har fået en fast pris på forhånd eller at taxametret starter på det, den skal. For korte ture til forskellige steder i og tæt omkring Larnaca, kommer du til at betale deres på forhånd fastsatte tarif. Med mindre du gider at tage en længere diskussionen omkring prisen og vil stå fast på priserne i det officielle dokument, som der er linket til et nogle linjer herover. Det er dog op af bakke, og de giver sig næppe, da de også skal tage hensyn til deres kolleger i lufthavnstaxi-kartellet.

Hvis du skal bestille en taxa til at hente dig i lufthavnen i Larnaca, kan du overveje følgende:

Green taxi – Få en pris online her

Your Cyprus taxi – Se priser her

Bestil med Resorthoppa fra Larnaca lufthavn her.

Personligt bruger vi oftest en anden chauffør eller Travel Express’ taxi-busser. Sidstnævnte kan kun bestilles ved at ringe tidligst dagen før og er en smule ustabile.

Spørgsmål og svar om taxaer på Cypern

Skal jeg give drikkepenge?
Nej, det er ikke nødvendigt. Har du fået en rigtig god service, er der selvfølgelig ikke noget i vejen for, at give lidt.

Kører taxaerne med taxameter?
Nogle gør. Lovgivningen siger ganske vidst, at de skal, men på Cypern er meget af lovgivningen i bedste fald vejledende. Typisk vil taxachauffører have deres visitkort liggende over deres taxameter for at skjule prisen samt at de i mange tilfælde vil have startet taxametret før tid.

Jeg fik et visitkort af taxa-chaufføren – skal jeg ringe til ham næste gang jeg skal bruge en taxa?
Hvis du har fået en god transport for pengene, så gør det. Vær dog obs på, at alle taxachauffører nærmest kaster dem efter folk – Også selv om de lige har snydt dig, og de ved, at du ved det. Kundeservice er sjældent noget, taxachauffører gør meget i.

Hvordan forklarer jeg, hvor jeg vil hen?
Håb på, at du skal til et populært hotel, en populær restaurant, bar eller kendt plads. Du får intet ud af, at opgive en adresse. Alt i Cypern, som ikke er et større hotel, restaurant eller en plads, ligger i folks bevidsthed over for et eller andet. F.eks. en kiosk (udtales Periptero på græsk) ved siden af et hotel eller et hotel, som ligger overfor en kiosk.

Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...