Limassol

Limassol er Cyperns kosmopol – her finder du lidt af det hele; strand, vand, sand, shopping, gode restauranter, lækker strandpromenade, natteliv, aktiv marina og industrihavn mm.

Limassol strækker sig over 16 km af Cyperns sydvestkyst og er blandt andet kendt for sin shippingindustri

Limassol strækker sig over 16 km af Cyperns sydvestkyst og er blandt andet kendt for sin shippingindustri

Limassol eller Lemesos, som byen hedder på henholdsvis engelsk og græsk i dag, er Cyperns anden største by med ca. 180.000 indbyggere. Byen ligger på Cyperns sydkyst ved Akrotiribugten og har efterhånden spredt sig et godt stykke langs kysten. Limassol er Cyperns ’længste by’, idet den spreder sig over en kyststrækning på omkring 16 km, det svarer til længden af 145 fodboldbaner.

Limassols placering i Cypern

Her kan du se, hvor Limassol er placeret i Cypern. (kilde Wikipedia)

Limassol er ligeledes Cyperns største og vigtigste havneby – både fragtskibe og krydstogtskibe lægger til her, hvilket har gjort Limassol centrum for Cyperns shippingbranche, forretningsliv, industri og turisme. Limassol har ry for at være en moderne og kosmopolitisk by, der rummer det hele; kultur, shopping, restauranter, natteliv, vinmarker, frugtplantager mv., kort sagt noget for enhver smag og alle aldersgrupper.

Seværdigheder & aktiviteter i og omkring Limassol

Du har mulighed for at stå på skøjter året rundt i 'My Mall' i Limassol - et køligt frirum fra sommervarmen samt kombineret shopping.

Du har mulighed for at stå på skøjter året rundt i ‘My Mall’ i Limassol –  også et køligt frirum fra sommervarmen kombineret med shopping.

Limassol byder på lidt af hvert; sol, strand, vand, ærkelogi, museer, masser af shoppingmuligheder, utallige restauranter, pulserende natteliv og let adgang til Troodos-bjergene samt andre udflugtsdestinationer. Se listen over mulige aktiviteter herunder:

 • Yermasogia dæmningen – et yndet fiskested
 • Saltsøen ved Akrotiri (hjemsted for tusindvis af trækfugle i vinterhalvåret, som holder ”pause” her på deres rejse, inkl. flamingoer)
 • Karneval i foråret
 • Vinfestival de sidste 10 dage i september
 • Udendørs teater om sommeren
 • Middelalderborg (en ud af ni i Cypern)
 • Ærkelogisk museum
 • Kunstmuseet
 • Amathus ruinerne
 • Den smukke havnepromenade, hvor du både kan gå, cykle, få en kop kaffe og lade børnene lege på en af legepladserne.

  Går du entur langs Limassols havnepromenade, finde du små hyggelige oaser med græs, træer, legepladser, scatebord ramper og cafeer. Der er opstillet lejecykler rundt omkring i byen, så hvis dine ben bliver trætte kan du hurtigt komme videre.

  Går du en tur langs Limassols havnepromenade, finde du små hyggelige oaser med græs, træer, legepladser, scatebord ramper og cafeer. Der er opstillet lejecykler rundt omkring i byen, så hvis dine ben bliver trætte kan du hurtigt komme videre.

 • Offentlig park, heromkring finder du også zoologisk have, det historiske museum og det udendørs teater
 • Twin City Park, som er fyld med skulpturer af forskellige kunstenere
 • Limassol BBC Relay sendemast (den mest kraftige britiske sendemast i Cypern)
 • Golf
 • Katamaranturer med badning og snorkling
 • Fasuri vandland
 • ’My Mall’ – Indkøbscenter med legeland og skøjtebane (http://www.mymall.com.cy/)
 • Vandsport aktiviteter ved strandene
 • Krydstogter
 • Archimedes videnskabscenter (fantastisk for børn)
 • Kamelpark
 • Troodos (vandrerturer, ski i vintersæsonen, vandfald)

Følg linkene for at se flere seværdigheder og aktiviteter i Cypern.

Limassol klima

Udsigten fra Trodos mod Limassol

Udsigten fra Trodos mod Limassol

Limassol nyder godt af Middelhavsklimaet. Lige som de andre byer i Cypern, har Limassol lange tørre somre og korte milde vintre. Om sommeren (maj-september) ligger temperaturene mellem 22 og 39 grader. Vintertemperaturene (midt november – midt marts) kan variere mellem -1 og 23 grader. Vejret i vintermånederne kan skifte hurtigt mellem regn og sol og er meget ustadigt. Eftersom Limassol er 16km lang, kan det sagtes regne i den ene ende af byen og være flot solskinsvejr i den anden ende. Det regner mest i december, efterfulgt af januar og februar, som ligeledes også er de koldeste måneder i Limassol. Limassol får i snit 407,5mm regn om året, som ofte kommer i forbindelse med en tordenbyge. Havtemperaturene holder en god middeltemperatur på 16 grader, så det er muligt at tage en dukkert hele året rundt. Har du vikingeblod i årene og er vinterbader, vil vandet helt sikkert føles varmt i forhold til danske standarder.

Transport til/i Limassol

Limassol er i færd med at bygge en ny marina, størstedelen er færdig og du har mulighed for at få både mad og drikke her, mens du nyder udsigten over de store både.

Limassol er i færd med at bygge en ny marina, størstedelen er færdig og du har mulighed for at få både mad og drikke her, mens du nyder udsigten over de store både.

Limassol ligge midt mellem Paphos og Larnaca, så uanset om du flyver til Paphos eller Larnaca lufthavn er der ca. 50 km til hver by. Det tager omkring 40 min at komme hertil, afhængigt af trafik. Inde i Limassol kan du komme rundt via de offentlige busser, taxaer, i lejebil, på cykel og til fods. Se busnummer og ruter her og her. Du skal være opmærksom på, at der på Cypern køres i venstre side, så se dig godt for, når der færdes i trafikken. Vælger du at leje en bil kan det anbefales at læse disse råd om at køre bil i Cypern. Tager du i stedet en taxa, kan du her læse, hvad du skal være opmærksom på inden du stiger ind.

Limassol historie

Kourion teater sydvest for Limassol. (kilde: wiki media - forfatter Wknight94 talk)

Kourion teater sydvest for Limassol. (kilde: wiki media – forfatter Wknight94 talk)

Limassol ligger mellem to antikke byer; Kourion og Amathus. Amathus øst og Kourion vest for Limassol. Flere historiske kilder og ærkelogiske udgravninger daterer, at Kourion engang var en af de vigtigste og rigeste kongedømmer på Cypern, mens Amathus var en by med stor velstand. I det 4. århundrede blomstre storbyerne Kourion og Amathus, og midt mellem disse byer, bliver der dannet en ny lille by, Neapolis, senere Nemesos. Amathus’ biskop spiller en vigtig rolle i dannelsen af den nye by Neapolis, der i dag er kendt som Limassol. Limassol er derfor, i forhold til de andre byer på Cypern, en forholdsvis ung by. Den nye by opstår i forbindelse med, at de to antikke byer bliver ruineret og mister deres status. Kourion bliver ødelagt af et utal af arabiske plyndringer, mens Amathus bliver rystet af flere jordskælv. Amathus bliver dog først endeligt destrueret i et engelsk angreb mod Cypern i 1191.

Et navn i udvikling: Nea Polis, Nemesos og til sidst Limassol

Der er flere teorier om navnet Nemesos’ tilblivelse. Den første forklaring lyder, at byens navn ’Nemesos’ stammer fra det græske ord ’anamesos’, der betyder ’midt i mellem’. Nemesos ligger nemlig midt i mellem de to antikke byer. En anden forklaring lyder, at navnet Nemesos stammer fra ordet Nea polis, som betyder ny by – en forklaring der bunder i, at Nemesos førhen hed Neapolis. Tredje og sidste forklaring på navnet lyder, at navnet stammer fra ordet ’nemus’, som betyder skov, da området var dækket af et stort skovområde, som blev kaldt Nemesos. Hvordan er Nemesos så blevet til Limassol? Ifølge ærkebiskop Kyprianos, så er det Guy de Lusignan (hersker over Cypern 1192-94), der videreudvikler byen Nemesos og giver den navnet Limosion, til minde om en by i Frankrig. På fransk udtales Limosion mere som Limossal, som ligger tæt op af, hvad byen hedder i dag, nemlig Limassol /Lemesos.

Richard Løvehjerte gifter sig i Limassol

Richard Løvehjerte giftede sig med Berengaria of Navarre i Limassol efter at have besejret Cypern

Richard Løvehjerte giftede sig med Berengaria of Navarre i Limassol efter at have besejret Cypern. Benegeria er også kendt som den dronning, der aldrig satte fod i England efter at være blevet kronet. (kilde: http://womenshistory.about.com/od/medbritishqueens/p/berengaria.htm)

Den byzantinske og selvudnævnte hersker over Cypern, Isaac Comnenus, spiller en stor rolle i Limassols historie. I 1191 ankommer Richard Løvehjerte til Limassol, hvor hans søster, dronning af Sicilien, og hans forlovede befinder sig. Richard finder dog snart ud af, at Isaac forsøger at lokke de to kvinder i land, men da de to kvinder tøver, på grund af mistanke om skumle planer, om at kidnappe dem, bliver Isaac sur (hans plan virkede jo ikke). Han nægter dem derfor rent drikkevand. En anden udgave at denne beretning lyder, at de to kvinder faktisk bliver holdt fanget. Uanset, hvilken historie der er korrekt, så bliver Richard Løvehjerte rigtig gal over den behandling, som de to kvinder har fået og gør klar til angreb. I samme forbindelse lader Isaac Limassol befæste, for at beskytte sig mod Richard Løvehjertes angreb. Richards angreb mod Cypern er ikke kun succesfuldt, men det destruerer også det sidste af Amathus. Efter den succesfulde invasion af Limassolområdet, gifter Richard Løvehjerte sig med Berengaria i St. George kirken i Limassol. Straks herefter udnævner han hende til Dronning af England og sig selv til Konge over Cypern. Der kan læses mere om Richard Løvehjerte og Cyperns generelle historie her.

Limassol: Fra velstand til fattigdom

I flere århundrede (1192-1489) er Limassol i fremgang og nyder godt af en god velstand. I det 13. århundrede bosætter der sig mange handelsmænd i Limassol, hvilket er med til at udvikle havneområdet, som hurtigt bliver centrum for transport og handel. Alle havneaktiviteterne bidrager både til byens økonomi, men de er også med til at udvikle Limassol kulturelt. Det 14. århundrede er starten på Limassols nedtur. Byen bliver ramt af flere jordskælv, og i 1373 bliver halvdelen af byen destrueret af genovesere. Limassols havn er blevet tilflugtshavn for flere pirater, som søger ly her efter de har plyndret flere lande i det østlige Middelhav, samt stjålet fra Marmelukkerne. Adelsmændene i Limassol bliver rigere og rigere, da de tager imod penge fra piraterne, som tak for hjælpen og beskyttelsen. En situation Marmelukkerne er godt trætte af. I 1424 sender de ægyptiske marmelukker derfor en hær til Cypern, som skal forhindre og advare piraterne i at stjæle fra dem. Men den præventive effekt udebliver, og i 1425 bliver byen angrebet af ægyptiske marmelukker, som ødelægger og sætter ild til Limassol. Angrebet bliver gentaget året efter, i 1426, denne gang bare med større styrke og flere byer bliver angrebet. Limassol er 3 by i rækken efter Farmagusta og Larnaca. Efter marmelukkerne har brændt og tilintetgjort de 3 byer, vender de tilbage til Cairo med Cyperns konge, Janus, som fange.

Cypern sælges til Venedig

Limassol borg - 1 ud af 9 borge i Cypern

Limassol borg har været bygget, renoveret, destrueret og genopbygget utallige gange. Den har været brugt til forsvar, fængsel og museum. (kilde wikipedia)

I 1489 sælger Dronning Catherine Cornaro Cypern til Venedig. Et salg der ikke er særlig frugtbart for Cypern og giver det endelige dødsstød til Limassols velstand. Venedig er nemlig kun interesseret i at inddrage skatter og udnytte landets ressourcer. Venetianerne bruger dog kræfter på at styrke Limassols borg. De river den dog senere ned, hvorefter stenene bliver brugt til at bygge Limassols bymure (1559-1567). Den 24. April 1491 rammes Limassol og resten af Cypern af det værste jordskælv nogensinde, flere byer bliver destrueret, især byerne på syd- og sydvest-siden lider store tab.

Tyrkisk invasion af Limassol i 1570

Venetianerne kontrollerer Cypern indtil 1570, hvor øen bliver invaderet af tyrkerne (ottomanere). Limassol bliver erobret i juli 1570 uden modstand. Tyrkerne genopbygger dele af Limassols borg, og bruger den til at forsvare byen mod angreb. Historiske nedfældninger fortæller, at forskellige besøgende i Limassol beskriver byen som en landsby med et betydeligt indbyggertal. De beretter endvidere om, at byen er delt op i en overvejende græsk (øst) og tyrkisk (vest) bydel. Hvorimod de to befolkningsgrupper bor side om side omkring borgen (havnen). De beretter også, at de kristne bor i så små huse, at du skal bukke dig for at komme ind gennem døren. I årene mellem 1754-1821 spiller kirken er stor rolle i forhold til skolegang og uddannelse. Der bliver oprettet skoler i alle byer og græske intellektuelle underviser børnene i fx græsk historie, fransk og tyrkisk. I Limassol etableres der 3 skoler; den græske skole (1819), den første offentlige skole (1841) og pigeskolen (1861).

England tager styringen i Limassol

Britisk arkitektur præger Limassols gader (kilde.wiki media - forfatter tech bro)

Britisk arkitektur præger Limassols gader (kilde.wiki media – forfatter tech bro)

I 1878 tager England styringen over Limassol, som efterfølgende udvikles til en driftig by. Den første britiske guvernør i Limassol er Colonel Warren. Han viser stor interesse i Limassol og allerede efter få dage, fra han overtager styringen, begynder byen at forandre sig til det bedre; vejene bliver gjort rene, dyrene bliver fjernet fra centrum, vejene bliver repareret, der bliver plantet træer og bygget havn, så skibene kan laste og tømme deres last inde ved land. Senere hen (1880) bliver der opsat lanterner i de centrale byområder, som efterfølgende bliver erstattet af elektriske lygtepæle (1912). Men det er kun en begyndelse, kun få år efter den britiske besættelse bliver der etableret et postkontor, en telegrafservice og et hospital. I 1880 åbner den første printpresse. Aviserne Alithia og Anagennisis bliver bland andet trykt her (1897). Sidst i det 19 århundrede åbner de allerførste hoteller, herunder hotellerne Europe og Amathus. Briterne bidrager også til Limassols kulturelle fremgang og udvikling på flere måder end allerede nævnt ovenover. Nye skoler og sportsforeninger etableres samt teatre, klubber, kunstmuseer og musikhuse åbnes. Limassols borg bliver i årene 1790-1940 anvendt til fængsel og i 1951 renoveres borgen, hvorefter den kort er hjemsted for Limassols arkæologiske museum. Besøger du Limassol i dag, kan du stadig besøge den gamle borg.

Limassols indbyggertal tredobles natten over

Frem til 1974 er Famagusta Cyperns hovedattraktion, når det kommer til turisme. Hovedparten af al turisme foregår på Nordcypern. I 1974 besættes den nordlige del dog af tyrkiske tropper, hvilket får flere cyprioter til at flygte sydpå og tyrkere til at flygte nordpå. Limassols indbyggertal tredobles natten over og Limassols havn bliver pludselig Cyperns hovedhavn. Fra Limassols synsvinkel, er delingen af Cypern en positiv ting, idet byen pludselig bliver centrum for al skibstransport og et yndet turistmål – en position, som Limassol stadig nyder godt af i dag. Byen er som tidligere nævnt hjemsted for flere industrielle virksomheder, den indeholder kulturoplevelser for både herboende og turister samt har flere lækre badestrande.

Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...