Karneval & Green Monday

Så blev det atter forår her på Cypern og dertil hører lune temperaturer, blomster på frugttræer, karneval, Green Monday & besøg i Zoo.

carnival3Karneval i Paphos

Igen i år faldt karnevallet i Marts, sidste år var min mor her og Mikkeline var så heldig at få en     
Mickey Mouse ballon – i år blev det kun til en is.

Når der er karneval i Paphos, lukker de en af mest centrale gader af og folk flokkes dertil, gerne vha. biler, som så kan være svær at finde en parkeringsplads til. Heldigvis bor vi kun 10min. gang fra denne begivenhed, så jeg pakkede Mikkeline og Jamie i klapvognen og gik ned for at se karnevalsoptog.

 

Jeg valgte at stå tættere ved start denne gang, da vi sidste år stod næste ved slut, og det tog syv lange og syv brede før optogene nåede os + der var temmelig langt mellem optogene – på et tidspunkt troede vi optoget var slut. Heldigvis var det mere organiseret i år og optogene kom tættere på hinanden samt havde bedre og mere børnevenlige temaer.

carnival2

Men nu er det hellere ikke så let at komme igennem en flok tætpakket mennesker med en forholdsvis stor klapvogn, så jeg fandt et sted at stå og fik smidt Mikkeline op på mine skuldre. Der havde hun god udsyn til alle optog. Efter 30 optog, kunne jeg dog godt mærke, at hun begyndte at hænge lidt, så tænkte det var på tide at få hende ned og trille hjemad, inden hun faldt i søvn.

 

carnival5Hun vågnede dog hurtigt op, da vi passerede en isbil (en af mange) – så der var lige tid til en ispause inden jeg trillede vognen op ad bakken hjem. Jeg skal dog lige huske, at næste gang jeg lader Mikkeline spise is i klapvognen og jeg ikke kan se hende, så har hun helt sikkert is ud over det hele (jakke, vogn og Jamies dyne) – men hun hyggede sig og faldt ikke i søvn!

Hvorfor fejres karneval & Green Monday?

I Cypern fejres karneval med optog og flotte udklædninger – karnevallet refereres til som Apokreo-festivallen. Den ligger to uger før den Græsk ortodokse kirkes faste starter og 7 uger inden den græsk ortodokse påske.

carnivalDen første uge af festivallen kaldes Kødugen (Kreatini) – dette er den sidste ugen, hvor det er tilladt at spise kød før påske. Den anden uge kaldes for Osteugen (Tyrini), og det er den sidste uge, hvor ost og andre mælkeprodukter må indtages inden påske.

Karneval festlighederne begynder torsdag i kødugen, denne dag har også navnet Tsiknopefti. Navnet stammer fra de aromaer, som man kan dufte, når der steges kød.

Den første søndag (i kødugen) er specielt tilegnet børnene – her spilles, danses og leges udvalgte steder i byen.

carnival4Selve karnevaloptoget i Paphos ligger den sidste lørdag i de to uger op til fasten og byen er dekoreret med flag og skulpturer.

Green Monday er fastens første dag, den bliver fejret ved, at man tager på picnic med familie og venner. På picnicen må der hverken spises kød eller mælkeproduker – desuden er der tradition for, at man flyver med drager. Nogle steder, fx ved fyrtårnet i Paphos, er der drageflyvningskonkurrencer.

Green Monday

Sidste år besøgte vi Larnaca og kørte min mor til lufthavnen – og på vejen så vi også en masse drager. I år mødtes vi med en flok venner ved Akamas, hvor der blev grillet, fløjet med drager, lavet bål og hygget. Vi havde dog kun medbragt sandwich og pastasalat – da det var lidt en sidste øjebliksbeslutning at tage af sted.

.greenMondaypicknic  GreenMondaybål GreenMonday

Det var temmelig blæsenden dag, så vi brugte vores biler til at lave lidt læ – men uden vinden, ville vi hellere ikke have fået vores drager op!

GreenMondaydrage

 

 

Vi havde selvfølgelig ikke fået købt nogen drage til Mikkeline inden, heldigvis fandt vi en i en kiosk på vejen, så nu har vi en drage med Anders And, Mickey Mouse mv. liggende nede i bilen. Mikkeline syntes det var både sjovt og hyggeligt at flyve med drager og lege med alle de andre børn. Er sikker på, at faderen syntes det var midst lige så sjovt at sætte dragen op :)

ZOO

Igen i år har vi købt årskort til zoo – så der kommer vi en masse – dog helst inden sommeren rigtig får fat, så vi ikke bliver brændt af.ZooJamie

ZooMikkeline

Mikkeline elsker at komme i zoo og sidste gang fulgtes vi med en legekammerat, Frida. Morten arbejder sammen med hendes far, og selvom Frida ikke snakker engelsk (kun finsk), så har de en eller anden forbindelse. De løb i hvert fald rundt og grinede hele tiden :)

 

 

 

 

 

Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...