Påske på Cypern

 English 

Man må nu give dem, Cyprioterne, at når de fejrer påske, så går de all-in på det. Fredag skete der ganske vidst – så vidt jeg ved – ikke så synderligt meget, men så tager de til gengæld revanche lørdag, som er Holy Saturday (de lokale kalder det givetvis noget andet på græsk, men den har jeg ikke fanget endnu).

Bål og larm

Familierne mødes for at spise og tage i kirke om aftenen. Der er så det, at der ikke er en decideret kirketid – Folk kommer og går, som det passer ind i deres aften/arbejde etc. I løbet af aftenen brændes der store bål af foran kirkerne, som brænder ud i løbet af aftenen/natten.

Bålet er startskuddet til påskemessen, som – for en udenforstående som undertegnede jo er – betyder, at der fra kirken resten af aftenen og til langt ud på natten kan høres en messen fra kirkerne via højtalere. Faktisk fortsætter de, så længe der er mennesker i kirken. Og det kan være langt ud på natten.

Søndagens strabadser

Søndag, som er i dag, samles familierne endnu en gang. Her starter løjerne om formiddagen hvor lammekød – enten tilskåret eller i halve eller hele lam – steges på grillen fra omkring kl. 9. Resten af dagen står ellers på indtag af alkohol i form af Zivana (den lokale snaps på 45%) og øl etc. De (vores naboer i hvert falde) spiller også ret høj musik af den lokale slags, som minder om melodi grand prix indslag. Men det ser da rigtigt hyggeligt ud, så mon ikke det er dem, som har fat i den lange ende.

Den lokale snaps

Det er dog ikke kun på den religiøse og familiære sammenkomstfront, de går op i det. Noget er så lidt mere dårlig smag end andet, som disse udsmykninger er et godt bevis på. De står over alt – rundkørsler, landsbyer, skoler etc.

Til dansk påskefrokost

I går var jeg inviteret til påskefrokost med nogle andre danske familier. Det var skidehyggeligt og fik masser af gode råd, kontakter o.l. Menuen var dansk-ish (sildene er ikke helt det samme) med med lidt lokalt input i form af Zivana. Super hyggeligt og tak til Jacob, Lisbeth ogo Alexander fordi jeg måtte være med – hvis i læser med her :)

Det var en rigtigt god dag, som selvfølgelig også blev toppet med et super resultat. Vi slutter med et billede af Verdens pt. Bedste englænder.

Big Andy

Tak for kommentarerne til de første par blogge.

Over and out

/Morten

Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...