Påske, tis, sand & vand!

Et år er gået….

Det er nu allerede mere et år siden at vi for første gang satte fod på Cypern! Jeg kan ikke helt forstå, hvor tiden blev af, men det har hedigvis været et fantastisk år for os alle 3. Sommeren er atter på vej tilbage og vi har nu oplevet alle 4 årstider hernede – modsat DK, så virker overgangen mellem vinter/sommer og sommer/vinter meget mere bræt – forår og efterår er meget korte og jeg kan godt savne det spil man ser i naturen i nordeuropa eller de lange lyse sommeraftener. Her har vi kun lange lune aftener – solen går ned omk. kl 20.

P1060612  P1060579

Påske

Så blev det atter påske på den lille ø i det sydøstlige Middelhav. Mikkeline og jeg nåede aldrig at opleve påske sidste år, da vi ankom lige efter festlighederne sluttede. Så i år har vi selv fået en lille idé om, hvordan byen bliver pyntet op og hvilke traditioner der hører sig til.

De fleste skoler holder 2 uger fri omkring påske, det er meget stort her, kan næsten sammenlignes med vores jul/nytår, hvor vi mødes med familien og får en masse mad. Påsken her er også fejringen af, at fasten er slut og det igen er tilladt at spise kød.  Derudover er der tradition for at fyre kanonslag el lign af, så det har vi måtte høre på i godt en uges tid og der skydes stadig nogle af, af og til.

P1060597

Hele byen blev fyld med skulpturer af æg, høns og kaniner, og på æggene er der skrevet: kάλο πάσχα (= god påske), det er som sådan meget hyggeligt, men det syntes ikke længe siden at de fik fjernet julepynten (feb)! Dog efter et hurtigt kig i kalenderen er det ved at være nogle måneder siden, syntes bare tiden flyver af sted.

Der er, lige som til jul i DK, tradition for at tage i kirke her i påsken – fredag kl. 20 og lørdag til midnat. Med hver af kirkegangene er der forskellige traditioner forbundet, som jeg ikke helt har fået sat mig ind i, den ene er, at man spiser suppe efter gudstjenesten (fredag).  Søndag hernede er så store-familie-dag med fx helstegt får/ged.

Vores genboer grillede ged, og hvis i spørg mig, så lignede det, at dens testikler stadig hang og dinglede, og hver gang geden drejede rundt, så fald de ned og dinglede lidt inden de tog sig endnu en tur rundt!

Pottetræning

Mikkelines børnehave holdt lukkede fra onsdag til tirsdag, så har haft fornøjelsen af at have den lille spirevip hjemme. Allerede weekenden op til påske begyndte vi på pottetræning, tænkte det var smart at starte nu, hvor vi havde en masse dage i træk hjemme + at vejret er blevet så varmt (+30 grader), at det simpelthen er for varmt med ble på. Heldigvis virkede hun helt parat til det og bortset fra et par enkelte dag, hvor hun virkede som om, det var lige gyldigt med at gå de sidste skridt hen til potten, så har hun forstået konceptet og har enten ingen eller ét uheld om dagen. Hun sover dog stadig med ble om natten, den kamp må vi tage senere, har også stadig en god stak bleer liggende.

Hygge med venner

Om onsdagen tog Mikkeline og jeg op til Louise (+familie) i Akoursos, hvor vi var en del mødre med vores børn. Børnene hyggede sig sammen og vi andre fik småsludret en delJ For kort at beskrive Akoursos, så er det en lille landsby, der ligger oppe i bjergene, ca. 25 min kørsel fra os, en rigtig smuk køretur, som snor sig gennem landskabet.

Torsdag kom Alexander og Lisbeth på besøg, så der var der dømt Alexander og Mikkeline tid – det er fantastisk at se, hvor godt de to leger sammen! Det betød til gengæld også, at vores altan var fyldt med sand, da Mikkeline og Alexander syntes det var sjovt – de syntes heldigvis også det var sjovt at få lov at feje det op igen! Morten havde vi sendt ud af huset, eller rettere han havde for længere tid siden besluttede sig for, at han + en kollega skulle et smut til det besatte område for at spille poker (den tur må han selv berette om).

P1060633

Fredag blev den spontane dag, da vi blev ringet op om formiddagen af Pia og Jørgen, de ville høre om vi kom ud og badede i deres pool, som jeg vist havde sunget lidt efter! Inden vi så os om var vi 17 derude (danskere) og klokken blev mange, så mange at vi på magisk vis, men hjælp fra os alle, fik bikset en lækker aftenmenu sammen. Omkring kl. 22 syntes jeg det var på tide Mikkeline skulle hjem og sove, så Mikkeline og jeg smuttede hjemad og efterlod Morten med Jørgen og Jacob – han dukkede op ved 2 tiden.

P1060643           P1060642

Spiderman og zoo

Mikkeline er også blevet den stolte ejer af et Spiderman badebassin – det fik hun mange timer til at gå med i søndages. Mandag ville vi have været tidligt oppe og i zoo inden det blev for varmt, men da Mikkeline valgte at sove til kl. 9 i stedet for kl. 7 som de andre dage, så kom vi lidt senere af sted – ikke desto mindre fortalte Mikkeline os hele vejen derud at “gederne miser” (gederne spiser) – så de skulle selvfølgelig fodres igen!

P1060649 P1060654  P1060651

Naboens dreng

Den sidste uges tid, har naboens dreng været på ferie, han bor normalt i Grækenland med sin mor, mens faren arbejder her – han laver møbler af gamle paller til cafeer. Mikkeline har længe betragtet farens arbejde og da drengen (som vi først troede, var en pige pga. det lange hår) så pludselig dukkede op, var det endnu sjovere at kigge på dem fra altanen. I går tænkte jeg så, at det var på tide at gå ned og hilse på. Han (Dimitri, 6 år) snakker græsk, Mikkeline dansk og engelsk – men det virker som om det hurtigt blev gode venner. Forældrene kan også kun lidt engelsk, men det var sjovt at møde dem, og så kan det jo ikke skade at bruge de få gloser jeg kan på græsk, måske jeg endda kan lære mere ved at tale med dem.

Græsk

Til dem som ikke ved det, så begyndte jeg tilbage i januar at tage græsk undervisning. Det er sjovt men også svært – har haft en del arbejde, så har ikke fået øvet så meget som jeg burde og da det er et helt andet alfabet og måde at bruge sproget på, så det kan være svært at huske de mange ord. Tallene har jeg dog fået ok styr på, så jeg kan altid spørge hvad klokken er og forstå, hvor meget jeg skal betale.

Lakrids

For det ikke skal være løgn, så er der en lille kiosk ned ved havnen, som er begyndt at føre skandinaviske varer, herunder LAKRIDS, det er dog ikke helt den samme smag, men det opvejer savnet!

P1060646

Svømning

Lige siden november har Mikkeline og jeg gået til svømning sammen, men for 2 gange siden blev det lavet om, så Mikkeline og Alexander kom på et andet svømmehold, hvor vi voksne ikke skal med i vandet. Deres svømmetræner mente det var på tide at prøve, da de var ret store ift. de nye babyer på holdet + at der skulle ske noget ift. deres udvikling. Første gang gik det nogenlunde de første 20 min – så brugte Mikkeline de sidste 10 min på at sidde på kanten og græde og nægte at deltage, Alexander var ret cool, men kaldte ofte på sin mor for at vise hende, hvad han kunne og så blev han lidt mor syg, når han fik hendes opmærksomhed. Det resulterede så i, at Lisbeth og jeg sidste gang, gik helt uden for synsvidde (fandt et køligt sted ved bagtrappen), og denne gang var både Mikkeline og Alexander aktive og deltagende! Næste gang vi skal af sted er vi så rykket fra den indendøres pool til en udendøres, så må vi se, hvordan det går.

P1060619

Det var så alt for nu, håber ikke i helt har glemt vores blog, men der sker ikke så mange nye ting mere – hverdagen har taget over!

Γεια σας

/Lotte

Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...