Vandretur i Avakas Gorge på Akamas halvøen

Glaucopsyche Paphos

Glaucopsyche Paphos-sommerfuglen er egnsbestemt og findes kun på Akamas-halvøen Kilde: eurobutterflies.com

Akavas Gorge er en kløft på Akamas halvøen i det nordvestlige Cypern. Halvøen er en nationalpark, stort set ikke bebygget og er et fantastisk sted at besøge. Det også hjemsted for et bredt udvalg af det cypriotiske dyre- og planteliv. Flere af arterne på halvøen er egnsbestemte og findes derfor ikke andre steder i verden.

På Akamas-halvøen kan man derudover opleve ræve, frugt-flagermus, slanger og skildpadder. Sidstnævnte lægger desuden æg på stranden, hvorfor det ikke er tilladt at sætte parasoller op. Ifølge den græske mytologi var det også på Akamas-halvøen at Afrodite mødtes med sin elsker Adonis, og spøjst nok, finder du både Aphrodite og Adonis baths i – eller tæt ved – Akamas halvøen.

Den sydlige indgang til Akamas-halvøen ligger ca. 30 minutters kørsel nord for Paphos, mens den nordlige indgang ligger tæt på turist- og fiskerbyen Polis.

Klik her, hvis du bare vil se billederne og videoen fra vores tur til Avakas Gorge

På vej mod Akavas Gorge

På vejen fra Paphos mod Akamas halvøen kører man forbi turistbyen Coral Bay og Pegeia, og det er let at komme til at køre forbi vejen mod Akamas, men man kører maksimalt 500 meter for langt, da vejen ender blindt ved et lille fiskerleje.

Det er muligt at køre i almindelige biler til Akamas og også noget af vejen ind i nationalparken. Dog er det klart at foretrække en bil med højt til bunden – og afhængigt af, hvor langt ind på Akamas halvøen, man vil, er 4-hjulstræk anbefalelsesværdigt eller nødvendigt.

Gåturen i kløften

Centaurea Akamantis

Centaurea Akamantis-blomsten findes kun i Avakas Gorge og er udrydningstruet Kilde: plantnet.org.cy/

I et land, hvor temperaturen er ret høj, er Akavas Gorge et fantastisk sted at besøge. I hvert falde hvis man vælger det rigtige tidspunkt. Så snart kalenderen siger maj, er det på tide at planlægge turen, så man er ude af kløften igen senest klokken to, hvis man vil undgå den værste hede i løbet af dagen. Jo senere på sommeren besøget lægges, jo tidligere anbefales det at tage af sted. Her kan du læse mere om temperaturerne på Cypern.

Inde i kløften, som er skåret ud af kalksten og hvor siderne rejser sig 30 meter i vejret, skifter temperaturen ofte og som gæst kommer man forbi både kølige og varme passager, mens man krydser vandløbet i kløften for at komme frem.

Kløften er ca. 3 km. dyb og undervejs er der udover en frisk gåtur også masser af muligheder for at nyde naturen, den svale brise og de mange firben, som man dog oftest kun kan høre springe rundt i bladene og buskene. Af og til, vil der også være geder, som hopper rundt på klipperne på kløftens sider.

Billeder fra Akavas Gorge

På vej ind i Avakas Gorge

Vandløb i Avakas Gorge

Klippeside i Avakas Gorge

Klippesiden i Avakas Gorge

Avakas Gorge - Himmel og klippeside

Der kan være risiko for nedfaldende sten, hvorfor der bl.a. er sat hegn op for at beskytte mod nedfaldende sten

Mere vandløb - Avakas Gorge

Længere inde – mere vandløb. I løbet af vinteren 2013-2014 har det været sparsomt med regn (ca. 1/3 af det normale), så der er ikke så meget fut i vandet, som der plejer

Drypsten i Avakas Gorge

Avakas Gorge - sten i strømmen

Vandreturen ind i Avakas Gorge er ikke decideret handicapvenlig. Det er absolut også anbefalelsesværdigt at tage ordentlige sko på, da mange af stenene er våde, og dermed glatte

Træ i Avakas Gorge på Akamas halvøen

Video fra Avakas Gorge

Videoen er ikke i super kvalitet – Der er nok noget at lære. Så husk at følge med næste gang, hvor jeg sikkert er endnu bedre på video :)

Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...