Cyperns skjulte vandfald i Troodos

Udsigten på vej ned fra Troodos

Udsigten på vej ned fra Troodos

Når solen rigtig har udøvet sin magt og udtørret det meste af Cypern, kan det være befriende at se andet end den ellers skønne golde natur, som præger landskabet langs kysterne. Kører du blot 45 minutter (ca.) ind i landet – op mod Troodos, vil du opleve et skift i naturen. Troodos-egnen er fyldt med træer, små skjulte oaser og hyggelige steder.

Selv når sommersolen er varmest vil du kunne finde svale i Troodos. Temperaturen er generelt lidt lavere, jo højere du kommer over havets overflade. Derudover giver træerne også skygge, hvilket giver en mere behagelig temperatur at gå rundt i. Alt efter, hvor du bor på Cypern, tager det lidt tid at kører op til toppen af Cypern – Mt. Olympus – hvorfor det er en god ide at komme tidligt af sted. Så har du også bedre tid til at gøre flere stop på vejen og nå at se en masse.

Vejen dertil snor sig af sted i det smukke landskab og du vil støde på mange små hyggelige byer, kirker, vingårde med dertilhørende vinranker og vinsmagning, klostre mm.

På vej op til Mt. Olympus, hvorfra der er en fantastisk udsigt, kommer du først igennem en lille by ved navn Pano Platres – det er en rigtig hyggelig lille by, med små cafeer på hver side af vejen. Ikke langt herfra ligger Millomeris, Kaledonien, Chantara og Mesa Potamos vandfaldene. Du kan se på kortet her, hvor de nævnte vandfald ligger.

Millomeris Vandfald

Millomeris vandfaldet i Troodos-bjergene - broen er midlertid i stykker efter en regnfyldt vinter (2015)

Millomeris vandfaldet i Troodos-bjergene – broen er midlertid i stykker efter en regnfyldt vinter (2015)

Hvis du drejer til venstre efter politistationen i Platres (på vej ned fra Olympus), og følger denne vej til du kommer til et T-kryds og drejer til højre, så kommer der kort efter et skilt med henvisning til Millomeris Falls.

Følg skiltene, som fører dig ind i skoven og ad mindre skovstier. Der kan ikke køres helt ned til vandfaldet, men parker bilen inde vejen slår et 90 grader knæk og vejen bliver endnu mindre.

Til fods er der ikke ret langt herfra og måske møder du også isbilen, som har til vane at parkere ved stien til vandfaldet.

Det er en forholdsvis ukompliceret sti med lidt trapper. Dog kan broen lige før vandfaldet være i stykker, hvilket så kræver lidt klatreevner for at komme helt hen til vandfaldet.

Du kan også følge en vandresti oppe fra Platres ned til vandfaldet. Spørg en lokal eller i turistinformationen, på parkeringspladsen ved politistationen, hvor stien starter.

Kaledonien Vandfald

Fortsætter du op ad bjerget fra politistationen, kommer du til en ørred restaurant (med dansk avlede ørred). Parkerer du her, er der en vandrerute, som tager dig op til det næste vandfald Caledonien Waterfall (30 min) og Mt. Olympus (ca. 10km). Turen op til vandfaldet går langs en lille bæk, som du krydser flere gange. Det er lidt stejlt op ad, men du kan altid gå ind under vandfaldet når du når toppen og blive kølet af.

Den nævnte tid er kun et estimat, da vi alle jo går med forskeligt tempo. Husk drikkevarer til turen og evt. en lille snack. Derudover kan det ikke anbefales at tage klapvognen med op. Hvis børnene ikke selv kan gå, så put dem i en bæresele eller på skulderen, hvis deres ben bliver trætte.

Chantara Vandfald

Chantara vandfaldet (Xantara) består af flere små vandfald. Vandfaldet falder ca. 8 meter og snor sig ned ad klippevæggen.

Vandfaldet er en del af Troditissa floden, også kendt under navnet Diplos Potamos. Det ligger ca. 3,5 km fra Troditissia klosteret. Hvis du kører fra Kato Platres mod landsbyen Fini (Phini), burde der komme et skilt på højre hånd, lige inden du forlader Fini, som fortæller dig, hvor du skal køre hen.

Mesa Potamos Vandfald

Vandfaldet Mesa Potamos ligner lidt Chantara Vandfaldet og har et fald på 7 meter. Som navnet antyder er det en del af Mesa Potamos floden, som løber nordvest for landsbyen Saittas. Vandfaldet ligger ikke så langt fra Timios Prodromos klosteret, der befinder sig i en højde af 1000m over havet overflade.

Alt efter hvilken retning du kommer fra, skal du kører mellem 200m til 7 km på en grusvej for at komme hertil. Den korteste, men også stejleste vej hertil er fra Mesa Potamos Picknik area. Herfra er der kun 200 meter ned ad en stejl grusvej. Alternativt følg den 5 km lange grusveje fra Saittas, 6 km fra Kato Platres eller 7km fra landsbyen Moniatis (se kortet nedenfor).

Mesa Potamos vandfaldet syd for Platres i Troodos

Mesa Potamos vandfaldet syd for Platres i Troodos

Vinter i Troodos

Troodos bliver fyldt med sne om vinteren (januar/februar).

Troodos bliver fyldt med sne om vinteren (januar/februar).

Om vinteren fyldes Troodos med sne og skilystne mennesker, så er du til ski og snemænd, skal du besøge Troodos i januar og februar.

Der er tradition for at bygge en snemand på bilens kølerhjelm og så køre ‘ham’ ned til havet. Hvorefter du så kan hoppe i havet og tage en frisk svømmetur efter strabasserne på løjperne.

Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...