Cyperns lidt ukendte ferieby Pafos er især kendt for sine kongegrave (herunder også en dansk konge) og velbevarede mosaikker. Er du ikke til store feriebyer er Pafos helt sikker noget for dig, nyd en gåtur langs strandpromenaden, tag en dukket ved en af byens mange lækre strande eller find skygge i Kings Avenue Mall, hvor du både kan shoppe, spise, gå i bio eller finde underholdning til børnene.
Indhold på siden
Byen emmer derfor både af historie og turister. Selve byen Paphos har omkring 32.700 indbyggere, mens der bor omkring 88.000 i hele Paphos regionen, som dækker småbyerne og ophavslandet rundt om Paphos (fx Lemba, Emba, Kissonerga, Konia, Georiskipo mv.).
Paphos – Byen på bjergskråningen
Byen Paphos er delt i to, Pano Paphos og Kato Paphos – også kaldet ny/nedre og gammel/øvre Paphos. Opdelingen af byen sker ret naturligt, idet byen er placeret på en bjergskråning. De to bydele er dog forbundet af huse og butikker, så du ligger ikke helt mærke til opdelingen, udover at det går op/ned ad bakke! Nogle steder er det dog ret tydeligt markeret med en stejl klippevæg.
Kato Paphos
Den nedre og nyere del af Paphos er primært beboet af turister, hvorfor hovedparten af hoteller, restauranter og barer er placeret her. Paphos har en rigtig hyggelig promenade fyldt med souvenirbutikker og restauranter til enhver smag. I den ene ende af promenaden ligger en hyggelig lille lystbådehavn og en borgruin – mens du i den anden ende har mulighed for at gå i vandet fra badebroen og nyde solen. Der er specialopsat omklædningsrum og brusere, så du kan hurtigt skifte til badetøj og skylle saltvandet af igen bag efter. Nær havnen (p-pladsen) finder du 3 arkæologiske udgravninger, hvilket er en af byens hovedattraktioner (ud over sol, vand og strand). Er du interesseret i kultur og historie er det bestemt anbefalelsesværdigt. Men selvom det måske ikke står øverst på interesselisten, er det et besøg værd. Det ene udgravningssted rummer en masse flotte velbevarede mosaikbilleder og et amfiteater. Det andet hvilestedet for Erik Ejegod og Sankt Paulus’ søjler. Det tredje kongegravene og underjordiske grotter og søjler. Entréen koster omkring 2 euro, så ikke noget der ruinerer ens lommepenge. På vej op mod den øvre del af Paphos ligger det nye indkøbscenter, Kings Avenue Mall, hvor der både er butikker, restauranter og et legeland. Et fristed med aircondition, som i sommerheden kan være tiltrængt, da den skarpe sol og høje luftfugtighed kan være dræbende (læs om vejret i Cypern her).
Pano Paphos
I den øvre del af Paphos ligger byens centrum med små butikker. Det er et rigtig hyggeligt kvarter og bestemt et besøg værd. Det er også her i nærheden at hovedparten af Paphos indbyggere bor, et område der i daglig tale kaldes for Ktima. Det er dog at bemærke, at du let kan fare vild i de gamle og snoede gader, ikke mindst i bil, da halvdelen af gaderne er ensrettede. Ud over de mange butikker, som ligger spredt i de små gader, så kan du også finde et lille marked her, hvor der er rig mulighed for at købe souvenirs med hjem. Trænger du til et hvil, ligger der en række små cafeer med udsigt over vandet og nedre Paphos.
Står du og kigger ud over vandet, kan du hellere ikke undgå at lægge mærke til et stort skib, som har kurs lige mod kysten. Den sjove historie lyder; at besætningsmedlemmerne var fulde og derfor ’overså’ Cypern, hvorefter skibet satte sig fast i revet lidt uden for Paphos’ kyst. Den rigtige historie er, at skibet M/V Demetrios II sejlede på grund (23. marts 98) på grund af kraftige bølger og stormvejr. Skibet var på vej fra Grækenland til Syrien med lasten fyldt af tømmer.
Aktiviteter og seværdigheder i og omkring Paphos
Ønsker du at se mere end blot poolen og/eller stranden er der rig mulighed for komme ud og opleve naturen eller andre byer og badestrande:
Sejlture
Hver dag udgår der flere sejlture af forskellig karakter fra havnen i Paphos, langs promenaden står der flere sælgere, som kan oplyse mere om de enkelte udflugter, der er både hel og halvdags, noget for voksne og børn.
Coral bay
Omkring 20 minutter fra Paphos centrum ligger den lille turistby Coral Bay. Coral Bay byder på nogle af de bedste strande i Paphos regionen og er en populær ferieby blandt turister. Her er alt, hvad du som turist får brug for – hoteller med pool, spa, supermarked, fantastiske badestrande samt masser af restauranter og barer.
Polis/Latsi
Ca. 50 minutters kørsel fra Paphos, igennem et bjergområde, ligger Polis og Latsi. Især Latsi er kendt for sin hyggelige havneby og store badestrand.
Afrodites bad
Ikke langt fra Latsi ligger Afrodites bad, en lille kølig grotte. Der er i dette område også masser af vandrestier og fantastisk blåfarvede badevand.
Akamas halvøen
Akamas halvøen er mere end blot et naturskønt område med en spektakulær kystlinje, det er også hjemsted for Akavas Gorge, skildpaddestrande, jeep-safari og ikke mindst den blå lagune. Du kan enten komme til den blå lagune via vand- eller landevejen. Der sejles daglig fra Latsi/Polis til den blå lagune. Det anbefales dog at anvende en 4-hjulstrækker til at komme hertil via landevejen. Du kan se, hvor du kan leje biler her – samt gode råd til kørsel i Cypern.
Troodos
Midt inde i landet ligget bjerget Olympus – det tager ca. 1 time at køre hertil fra Paphos. Selve bjergområdet, også kaldet for Troodos, er mere frodigt end den ellers golde natur, som primært præger det sommertørre landskab. I Troodos kan du bland andet slappe af i den hyggelige by Platres (som om vinteren emmer af liv med skiforlystne sjæle), hike til toppen af Olympus, besøge vandfald; Milomeris vandfaldet og Kaledonien vandfaldet (ca. 40 min. gang fra parkeringspladsen til vandfald, klapvogn kan ikke medtages, da du følger en lille bjergsti. De har dog for nylig lagt små broer ud, så du ikke får våde fødder, når åen skal krydses.)
Afrodite vandland & hoteller med vandland
Paphos har sit eget vandland, nemlig Afrodite Waterpark, hvor du kan boltre dig i flere timer. Det er værd at bemærke, at du ikke selv må medbringe egen mad. Ud over vandlandet, så har nogle af hotellerne også opsat vandrutsjebaner, fx King Evelton og Laura Hotel. Begge hoteller ligger på Toms of Kings avenue på vej mod Coral Bay og er tilgængelig for alle.
Vinture
Er du til vin, så er der flere vingårde, som du kan besøge og der er forskellige vinruter, som du kan følge. Har du ikke lejebil, arrangeres der også vinture af fx Paphos Wine tours – på denne tur kører i en 4-hjulstrækker med egen chauffør, som fortæller en masse om området, han har sørget for forplejning til hele turen og i besøger ca. 3 vingårde, alt efter ønske.
Petra tou Romiou (Afrodites rock)
Syd for Paphos ligger Afrodites sten, det siges at det var her Afrodite kom op af havet og gik i land. Udover en stor sten, er her en fantastisk sten strand og lækkert badevand. Det bliver dog hurtigt dybt, så er du ikke en habil svømmer, skal du ikke begive dig langt ud.
Munkekloster
Nordøst for Paphos ligger St. Neophytos Klosteret, som er berømt for grotten med kalkmalerier, som eremitten Neophytos selv udhuggede i klippevæggen. Der ligger flere klostre rundt omkring, som er besøgsværdige, fx Chrysorrogiatissa Klosteret.
Lemba
Tager du bagvejen fra Paphos mod Coral Bay kommer du til Lemba. Lemba er hjemsted for mange kunstnere og et besøg værd, hvis du vil se skulpturer, kunst eller købe hjemmelavet keramik.
Sea caves
Lidt efter Coral Bay er der masser af huler i klipperne langs kysten, som er et stop værd. Vandet ved grotterne (og kysten generelt) skifter farve alt efter vejr og årstid. På denne strækning vil du også støde på endnu et strandet skib.
Zoo
Paphos har også Cyperns største Zoo ca. 25 min. kørsel fra havnen. Har du ikke lejebil, tilbyder Paphos Zoo også gratis bustransport med afhentning og afsætning ved dit hotel (læs mere her).
Følg linkene for at se flere seværdigheder & aktiviteter i Cypern.
Paphos’ Historie
Ifølge arkæologiske udgravninger har Paphos været beboet siden den nye stenalder omkring år 10.200 f.Kr. Når vi i dag henviser til byen Paphos, er det Ny Paphos vi taler om. Den oprindelige by Paphos ligger øst for Paphos nær Kouklia. Det er også i dette område, hvor der er flest tegn på dyrkelsen af gudinden Afrodite (se nedenfor).
Ny Paphos blev grundlagt ved havet ca. 12 km nordvest for den gamle by. Myten fortæller at byen blev stiftet af Agapenor, leder af den arkadienske hær under den Trojanske krig. Agapenor var en af de mænd, som skjulte sig inde i den trojanske hest. Efter at have erobret Troja, blev den græske flåde spredt fra hinanden under en storm på vej hjem, og Agapenors skib havnede ud for Cyperns vestkyst.
I år 58 f.Kr. blev Cypern erobret af romerne (under Alexander den Stores regeringstid) og Paphos blev gjort til Cyperns hovedstad. Paphos blev dog i år 15 f.Kr. udslettet af et jordskælv og selv den dag i dag oplever byen (øen), fra tid til anden, mindre jordskælv (Se aktuelle jordskælv her). Paphos blev dog genopbygget af den romersker hersker Augustus, og fik herefter navnet Augusta. Det bed sig dog aldrig fast, hvorfor byen stadig kendes under navnet Paphos.
Paphos var i 45 e.Kr. en af de første steder til at anerkende kristendommen. Det var også her Sankt Paulus konverterede den første hersker i Cypern. Omkring år 300 begyndte kristendommen at sprede sig i Cypern, og Cypern blev en del af det byzantinsk rige.
I omkring år 400 blev byen atter ramt af et jordskælv, hvilket efterlod store ødelæggelser. Jordskælvet og det faktum, at kejser Theodosius valgte at ’lukke’ alle forhistoriske valgfartsteder, ruinerede byen. Paphos fungerede nemlig i mange år som forsyningshavn for alle korstogene. Selv en dansk konge kom her forbi.
Den danske Kong Erik 1. Ejegod var tilbage i 1103 på sin pilgrimsfærd til Jerusalem. Han blev dog syg på rejsen til Cypern og døde under deres stop i Paphos. Der blev oprettet en mindeplade for ham, som du kan se ved byens Chrysolpolitissa-kirke.
Paphos fortsatte med at miste sin placering, som en administrativ vigtig by op gennem middelalderen og under det Osmanniske rige. Dette skete i takt med, at Nicosia blev grundlagt og Larnacas havn tiltrak mere og mere trafik. Nicosia, Larnaca og Limassol udviklede sig hurtigere end Paphos, da mange flyttede væk fra området. Flere flyttede under den Britiske kolonitid til Limassol, Larnaca og Nicosia – hovedparten flyttede ind i landet på grund af større sikkerhed, når kysten blev ramt af angreb
Paphos forblev mere eller mindre uudviklet indtil 1974. Under et økonomisk opsving i 1974 satte regeringen dog hårdt ind på at udvikle vandforsyningen, de byggede damme og udvidede infrastrukturen. Tidligere var der kun en gammel landevej langs kysten til Paphos, i dag slutter motorvejen i Paphos. Det kan dog anbefales at tage denne naturskønne tur mellem Paphos og Limassol i stedet for motorvejen, hvis du ikke har travlt.
I 1980 og 90’erne fortsatte investeringerne, og områder som Coral Bay og Afrodite Hills blev udviklet. Selv i dag arbejdes der på at forbedre vejene rundt om byen, for at tage noget af trykket af indfaldsvejene. Efter 2000 blev Cypern dog ramt af en økonomisk nedtur, ligesom resten af Europa, hvilket har sat sine tydelige spor i landskabet. Mange bygninger står ufærdige hen. Projekter blev sat på hold – nogle blev aldrig genoptaget og andre, så som Kings Avenue Mall, nær Paphos havn og turistområde, blev først færdiggjort i 2013.
Afrodite & Adonis
Paphos har så længe det vides været centrum for dyrkelsen af gudinden Afrodite. Hele område har været genstand for en Afroditekult, i det man mente Afrodite blev født af havets skum ved Petra tou Romiou, en klippesten ude i vandet ca. 20 minutters kørsel fra Paphos.
Det siges, at hvis du svømmer 10 gange rundt om stenen, kommer du til at se 10 år yngre ud – hvilken vej rundt melder historien vist ikke noget om, men vælger du den fejle retning, ældes du med 10 år!
Der er flere steder i Paphos regionen, som er knyttet til Afrodite, fx Afrodites tempel ved Kouklia og Afrodites bad nær Latsi (Polis), hvor Adonis, på en jagt på Akamas halvøen blev tørstig og fandt en grotte med frisk vand. Her så han Afrodite bade nøgen og blev straks betaget af gudindens skønhed. Afrodite blev også betaget af Adonis, og de indledte et seksuelt forhold.
Det siges, at hvis du bader i grotten (eller besøger den, da du ikke må bade deri) så bliver du frugtbar/ finder kærligheden. Et andet sted knyttet til de græske guder er Adonis vandfaldet, her må du til gængæld gerne bade i det kolde vand, som strømmer ud af vandfaldet. Ikke så underligt at Paphos er kendt for sine græske oldtidsmyter om Afrodite og Adonis.
UNESCOs verdensarveliste over natur- og kulturskatte
Paphos bærer den dag i dag stadig præg af fortidens historie, hvorfor den gamle bydel er blevet optaget på UNESCOs verdensarveliste over natur- og kulturskatte. Herunder tæller kongegravene, mosaikkerne i Dionysos’ hus, fortet ved havnen, søjlerne, hvor Sankt Paulus efter sigende skulle være blevet pisket, amfiteateret, et arkæologisk samt et byzantinsk museum med velbevarede historiske minder.
Europæisk kulturhovedstad 2017
Paphos er sammen med Århus blevet valgt som europæisk kulturhovedstad i 2017, så der er allerede nu ved at blive klargjort og renoveret rundt om i byen. Du kan følge med på Pafos’ facebookside og se hvad der kommer til at foregå i løbet fra nu af og hele år 2017.
Hvert år vælger EU’s ministerråd en eller flere byer til Europas kulturhovedstad for et kalender år. Til at begynde med (1985-1999) var det kun en by, der blev valgt, men efter år 2000 vælges der generelt to byer. Formålet med projektet er at bringe Europas befolkning tættere sammen.
De valgte byer skal i løbet af det år, hvor de er kulturhovedstad, arrangere en række kulturelle begivenheder med en europæisk vinkel. Ud over at drage fokus på kultur og mennesker, kan dette også lede til mere fokus på den valgte by og dermed give byen et positivt image og skabe opmærksomhed herom. I Paphos’ tilfælde vil en forhøjet opmærksomhed også skabe mere turisme og vækst, hvilket kun vil gavne byen, som de senere år har lidt under et faldende besøgstal.
Paphos klima
Paphos nyder godt af et subtropisk middelhavsklima og har på grund af dens placering øens mildeste klima. I gennemsnit skinner solen 3400 timer om året og der falder ca. 386 mm regn om året, som primært er fordelt over vintermånederne november, december, januar og februar. Temperaturen svinger mellem 5 grader (oftest højere) om vinteren og 40 grader om sommeren. Modsat Danmark, hvor der er stor forskel på de fire årstider, så har Cypern groft beskrevet kun to årstider, sommer og vinter, hvorimellem temperaturene hhv. stiger og falder. Her kan du læse mere om vejret i Cypern.
Transport i og omkring Paphos
Hvis du ikke har lejet en bil kan du som turist vælge enten at gå eller tage bussen op til byen. Det tager ca. 30 min. at gå nede fra havnen og op til byen, alt efter hvilket tempo du ligger for dagen. du kan også vælge at tage bussen, hvilket tager 5-10 min afhængigt af trafik. Bus 610 kører i cirkel mellem havnen og byen og koster 1 euro pr. vej eller 3 euro pr. dag. Bus 615 kører ad Toms of Kings Avenue ud til Coral Bay (ca. 20 min. øst for Paphos). Coral Bay er en lille turistby, med lækre strande og oceaner af restauranter og barer. Taxa – Bor du lidt væk fra havnen og er ens ben ved at være trætte, så holder der også en masse taxier ved siden af busstoppestedet, som kan transportere en direkte hjem. Husk inden at sikre dig, at du har læst vores tips og tricks til ikke at blive snydt, når du kører taxa i Cypern.
Ud over billeje er det også muligt at leje scootere og quad bikes, hvilket er et stort hit for de fleste turister, da det er både hurtigt og let at komme rundt på denne måde. Kan du godt lide at være aktiv, er det også muligt at leje cykler. Der er en lækker sti nede langs vandet, som går fra den ene ende af Paphos (hotelområdet), forbi fyrtårnet og videre ud mod hotellerne i den anden ende af Paphos på vej mod Coral Bay. Generelt skal du dog være påpasselig, når du er cyklist i Paphos. Bilisterne er ikke vant til cyklister, selvom det de senere år er blevet mere populært.
Fly til Paphos
Du kan flyve direkte til Paphos Airport med Ryan Air, Easy Jet og Århus Charter. Paphos lufthavn ligger ca. 20 minutters kørsel fra Paphos. Du kan enten komme hertil via landevejen eller motorvejen. Lander du i Larnaca Lufthavn tager det ca. 1 time 20 minutter via motorvejen, som går direkte fra lufthavnen til Paphos, bare husk at holde mod Lemessos (Limassol), ellers ender du i Nicosia.
Find fly til Cypern her
Har du spørgsmål eller kommentarer er der kun en løsning. Skriv dit spørgsmål eller din kommentar herunder
Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/cypernguiden.dk/public_html/wp-content/plugins/gplus-comments/includes/templates/container.php on line 62
Kommenter med Google+
Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/cypernguiden.dk/public_html/wp-content/plugins/gplus-comments/includes/templates/container.php on line 62
Kommenter med Facebook
Warning: Use of undefined constant tab - assumed 'tab' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /var/www/cypernguiden.dk/public_html/wp-content/plugins/gplus-comments/includes/templates/container.php on line 62
Kommenter med Disquss